Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Παζάρια από τη σκοπιά συμφερόντων εχθρικών για τους λαούς

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ολο και πιο σύνθετες γίνονται οι διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, μπαίνοντας σε όλο και περισσότερο «καυτά» ζητήματα (διακυβέρνηση, εδαφικό, εγγυήσεις κ.τ.λ.). Φαίνεται να επισπεύδεται ένα νέο ντε φάκτο διχοτομικό «σχέδιο Αναν», που οι αστικές τάξεις και ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα και μονοπωλιακά συμφέροντα επιδιώκουν, στο πλαίσιο ευρύτερων γεωστρατηγικών σχεδίων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Χτες, ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, μετά από συνάντηση που είχε με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, εξέφρασε στους δημοσιογράφους ...έκπληξη επειδή τίθεται διαρκώς το ερώτημα αν η ενωμένη Κύπρος θα είναι μετεξέλιξη της σημερινής Κυπριακής Δημοκρατίας και υποστήριξε ότι το θέμα αυτό είναι ξεκάθαρο στην κοινή διακήρυξη της 11ης Φλεβάρη 2014. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί αυτοί κάθε άλλο παρά καθησυχαστικοί είναι, αφού όχι μόνο η διακήρυξη δεν κάνει καμιά σχετική αναφορά, αλλά και μιλά για δύο «συνιστώντα κράτη», στρώνοντας το έδαφος για τη διχοτομική «λύση». Μεταξύ άλλων, ο Αϊντε χαρακτήρισε κι αυτός «ιστορική» την πρόσφατη κοινή εμφάνιση των δύο διαπραγματευτών στις Βρυξέλλες και επέμεινε να εμφανίζει ως επένδυση για το μέλλον του κυπριακού λαού τη συσσώρευση όλο και περισσότερων «αρπακτικών» - πολυεθνικών, αλλά και διεθνών ιμπεριαλιστικών και χρηματοπιστωτικών οργανισμών, που συγκεντρώνονται στην περιοχή για να βάλουν στο χέρι ακόμα περισσότερο τον πλούτο των λαών της.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, πρόβαλε ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη το ότι «είναι η πρώτη φορά που έχουμε εμπλοκή από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα» και μεταξύ άλλων πρόσθεσε: «Η οικονομική πτυχή της λύσης δεν αφορά μόνο το θέμα των περιουσιών. Ολοι θυμόμαστε τα περί ανάγκης βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Η βιωσιμότητα αναφέρεται σε μεγάλο βαθμό και στην οικονομική διάσταση της λύσης. Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, φυσικά ως κατοχική δύναμη, σε αυτό το θέμα που αφορά την οικονομική πτυχή της λύσης θα πρέπει να συνεισφέρει».

Την ίδια στιγμή, στα Κατεχόμενα, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, χαρακτήρισε χτες «ένα μονόπλευρο σχόλιο που περιέχει λάθη και παραλείψεις» τα όσα ανέφερε ο Κύπριος Πρόεδρος σε πρόσφατη συνέντευξή του για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ο Ακιντζί είπε ότι ο Αναστασιάδης εμφάνισε ως «σημεία σύγκλισης» πλευρές στις οποίες δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία, αναφέροντας για παράδειγμα ότι το ψευδοκράτος δεν έχει δεχτεί πως η αναλογία πληθυσμού θα μείνει σταθερή. Επιπλέον, για το θέμα των εγγυήσεων, επέμεινε ότι θα συζητηθεί σε πενταμερή σύσκεψη (με Βρετανία, Ελλάδα, Τουρκία), αλλά και πως «ο ισχυρισμός ότι έχει φύγει από τη μέση το θέμα των εγγυήσεων και πως επιπλέον ομονοούμε, είναι λάθος. Η θέληση της τουρκοκυπριακής κοινότητας για τη συνέχιση των εγγυήσεων της Τουρκίας είναι εκεί». Τέλος, για την εκ περιτροπής προεδρία, υπογράμμισε πως «εάν ο "ελληνοκυπριακός λαός" δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι με μια δίκαιη διαδικασία οι Τουρκοκύπριοι θα μπορούν να βρεθούν στην κορυφή του ομόσπονδου κράτους, αυτό σημαίνει ότι δε θα υπάρξει συμφωνία». Και συνεχίζοντας εξήγησε: «Σύμφωνα με τους Τουρκοκύπριους, ακόμα και αν δεν αναγνωρίζεται η "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)" υπάρχει και με τη λύση θα μετατραπεί σε μια συνιστώσα πολιτεία». Μάλιστα, διευκρίνισε ότι εξετάζοντας τις διεθνείς συμφωνίες που έγιναν στο παρελθόν, «δε θα εξεταστούν μόνο αυτές που έκανε η Κυπριακή Δημοκρατία, που διοικείται μόνο από τους Ελληνοκύπριους», ανέφερε, αλλά και αυτές που έγιναν από την «ΤΔΒΚ», έτσι ώστε αυτές που δε θα είναι αντίθετες με το νέο σύνταγμα και την ιδρυτική συμφωνία θα συνεχίσουν να ισχύουν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες επαφές Αϊντε και διεργασίες για συνέχιση διαπραγματεύσεων (2016-11-29 00:00:00.0)
Ακυρώθηκε προγραμματισμένη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί (2016-05-25 00:00:00.0)
«Μαστίγιο» και «καρότο» για μια «λύση» υπέρ των μονοπωλίων (2016-03-12 00:00:00.0)
Ολοι «παινεύουν» την «αμοιβαία κατανόηση» που υπάρχει (2016-01-08 00:00:00.0)
Επαφές για «ενεργότερη εμπλοκή» ιμπεριαλιστικών κέντρων (2015-06-04 00:00:00.0)
Πιέσεις για το διχοτομικό σχέδιο (2015-05-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ