Παρασκευή 8 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ολοι «παινεύουν» την «αμοιβαία κατανόηση» που υπάρχει

Νέα συνάντηση είχαν χτες ο Ν. Αναστασιάδης και ο Μ. Ακιντζί

Στην «αλληλοκατανόηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η κάθε πλευρά» αναφέρθηκε χτες ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, την πρώτη που έγινε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ το 2016 για τη «λύση» του Κυπριακού. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μετέδωσαν κυπριακά ΜΜΕ μετά τη συνάντηση, ο Κύπριος ηγέτης εξήγησε ότι γίνεται προσπάθεια να βρεθούν λύσεις «ώστε χωρίς να παραγνωρίζονται οι ανησυχίες της μίας πλευράς, να μην παραβλέπονται θέματα που προκαλούν ανησυχία στην άλλη πλευρά».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι εκτενείς δηλώσεις που έκανε την Τρίτη ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, από την Αθήνα, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά (ο οποίος επέλεξε να μην κάνει δηλώσεις). Ο Αϊντε τόνισε ότι στα ζητήματα που εκκρεμούν συγκαταλέγονται και αρκετά που έχουν «διεθνείς διαστάσεις, συμπεριλαμβανομένου του χάρτη για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις», επισημαίνοντας πως «υπάρχει αληθινή θέληση ανάμεσα σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για να βρεθεί λύση και να υπάρχει δημιουργικότητα» και επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να βρεθεί λύση «προς όφελος όλων».

Επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο του ότι το παζάρι δυναμώνει αναφορικά με τις ισορροπίες σε όλη την περιοχή, ο Αϊντε αναφέρθηκε στη «σοβαρή γεωπολιτική ταραχή» που υπάρχει σε όλη τη γειτονιά της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, εκτίμησε ότι «αληθινά τώρα είναι η ώρα που πρέπει να αξιοποιηθεί για να βρεθεί τελική λύση στο πρόβλημα». Εντόπισε και αυτός την «αυξανόμενη κατανόηση» που υπάρχει αλλά και τη «λογική» που υπάρχει «πίσω από τις διαφωνίες». Τέλος, ενδεικτική ήταν η απάντηση σε ερώτημα για την παραμονή των στρατευμάτων του ΟΗΕ στην Κύπρο, σημειώνοντας: «Προς το παρόν, η αίσθησή μου είναι πολύ καθαρά ότι οι Κύπριοι θέλουν ο ΟΗΕ να είναι παρών στη φάση της εφαρμογής (της λύσης), να επιτηρεί τη μετάβαση από αυτό που υπήρχε σε αυτό που θα δημιουργηθεί. Αλλά ας ελπίσουμε ότι αυτό μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε και ότι η Κύπρος μπορεί να γίνει μια κανονική χώρα όπου δε θα υπάρχει ανάγκη για ειρηνευτική παρουσία».

Το Κυπριακό θα βρεθεί στο επίκεντρο και των επαφών που θα έχει τις επόμενες μέρες σε ευρωπαϊκές χώρες ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Βολκάν Μποζκίρ, όπως εξήγησε ο ίδιος λίγο πριν αρχίσει τη χτεσινή του επίσημη επίσκεψη στα Κατεχόμενα. «Εχει σημασία η διασφάλιση μιας λύσης η οποία να έχει βάση της την πολιτική ισότητα και τα νόμιμα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», τόνισε ο Τούρκος υπουργός, επισημαίνοντας ότι «οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν μια διζωνική, δικοινοτική λύση, στη βάση της πολιτικής ισότητας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Δημιουργική συνάντηση» Αναστασιάδη - Γκουτέρες(2017-03-23 00:00:00.0)
Παζάρια από τη σκοπιά συμφερόντων εχθρικών για τους λαούς(2016-02-10 00:00:00.0)
Οι διαπραγματεύσεις θα πυκνώσουν, οι εκβιασμοί θα ενταθούν(2015-10-22 00:00:00.0)
Συναντήθηκαν Αναστασιάδης - Ακιντζί(2015-09-15 00:00:00.0)
Τη Δευτέρα η άτυπη συνάντηση Ακιντζί - Αναστασιάδη - Αϊντε(2015-05-06 00:00:00.0)
Εμμεσες διαβουλεύσεις και οι αντιθέσεις στο προσκήνιο(2014-10-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ