Παρασκευή 8 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ερωτηματικά για τα περιστατικά επιθέσεων σε γυναίκες

Εντονα ερωτηματικά αλλά και κόντρες στο αστικό γερμανικό κράτος προκαλούν οι καταγγελίες ότι στη διάρκεια των εορτασμών της Πρωτοχρονιάς στην Κολονία και κάποιες άλλες πόλεις, σημειώθηκαν περιστατικά επιθέσεων σε γυναίκες με σεξουαλικές παρενοχλήσεις, κλοπές και σωματική βία. Η καγκελαρία ζήτησε εξηγήσεις από την αστυνομία και τη διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας. Η Αγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι αυτό που συνέβη είναι απαράδεκτο και σημείωσε: «Το αίσθημα των γυναικών στα περιστατικά αυτά, ότι ήταν εντελώς ανυπεράσπιστες και στο έλεος των δραστών, είναι προσωπικά για μένα ανυπόφορο και έτσι είναι σημαντικό να έρθουν στο φως όλα όσα συνέβησαν» και πρόσθεσε ότι θα εξετάσει τη λήψη μέτρων, περιλαμβανομένης της αλλαγής της νομοθεσίας και της αύξησης του αριθμού των αστυνομικών, ενώ απείλησε με απέλαση όσους ξένους δεν εφαρμόζουν τους νόμους της χώρας.

Από την πλευρά της, η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε χτες ότι έχουν υποβληθεί 121 μηνύσεις από γυναίκες σε Κολονία και άλλες πόλεις και ότι έχει εντοπίσει «δεκαέξι υπόπτους νεαρούς άνδρες, οι περισσότεροι με καταγωγή από τη Βόρεια Αφρική, που μπορεί να ενέχονται στα γεγονότα». Με βάση δημοσιεύματα της λαϊκιστικής εφημερίδας «Bild» και της ηλεκτρονικής έκδοσης του περιοδικού «Der Spiegel», γίνεται λόγος για έγγραφο της αστυνομίας το οποίο συντάχθηκε στις 4 Γενάρη, δηλαδή τρεις μέρες μετά τα γεγονότα, το οποίο περιγράφει το «χάος» της βραδιάς της Πρωτοχρονιάς στην Κολονία. Σε αυτό καταγράφεται ότι: «Αστυνομικοί και περαστικοί κατάφεραν να εμποδίσουν βιασμούς και γυναίκες, συνοδευόμενες ή μη, υπέστησαν απερίγραπτη επίμονη παρενόχληση... Η αστυνομία δεν μπόρεσε να ελέγξει το σύνολο των γεγονότων, επιθέσεων, αδικημάτων, επειδή σημειώθηκαν υπερβολικά πολλά ταυτόχρονα». Συμπληρώνεται επίσης ότι «η βραδιά στιγματίστηκε από ρίψη πυροτεχνημάτων εναντίον του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί στο κέντρο της πόλης, η ενέργεια αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει θανάτους», ενώ γίνεται λόγος, μόνο στην Κολονία, για χιλιάδες μεθυσμένους νεαρούς άνδρες.

Συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών αντέδρασαν στις επικρίσεις που δέχονται και είπαν ότι έκαναν ό,τι μπορούσαν με τα λίγα μέσα που διαθέτουν.

Η όλη υπόθεση έρχεται σε μια περίοδο που φουντώνει η ρατσιστική βία στη Γερμανία, με την είσοδο χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων, ζήτημα που «διχάζει» και το αστικό πολιτικό σύστημα, με άλλους εκπροσώπους του να βλέπουν τους πρόσφυγες ως «ευκαιρία» για εκμετάλλευση φτηνής εργατικής δύναμης και άλλους ως «απειλή».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάτω τα χέρια από τις εργαζόμενες, δεν θα περάσει η εργοδοτική βία(2023-08-31 00:00:00.0)
Ποινική δίωξη στον αστυνομικό που ανάγκαζε 19χρονη να εκδίδεται(2021-07-13 00:00:00.0)
Η σιωπή σπάει με αγώνες(2021-03-06 00:00:00.0)
Καταστολή σε πορεία κατά της αστυνομικής βίας(2020-06-04 00:00:00.0)
Πολλά τα ερωτήματα για την «υπόθεση βιασμών»(2016-10-11 00:00:00.0)
Μπαράζ φονικών και βίαιων επιθέσεων(2015-01-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ