Παρασκευή 8 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Αποστολή τροφίμων σε αποκλεισμένα χωριά

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Στην προσωρινή άρση της πολιορκίας τριών χωριών στο βόρειο τμήμα της Συρίας, Φούα και Κφάργια της επαρχίας Ιντλίμπ και Μαντάγια, που βρίσκεται στη συρο-λιβανέζικη μεθόριο, συμφώνησε χτες η συριακή κυβέρνηση, προκειμένου να καταστεί εφικτή η αποστολή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης σε περιοχές που φαίνεται πως πλήττονται από πείνα και δραματικές ελλείψεις σε πολλά βασικά προϊόντα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Προγράμματος του ΟΗΕ, στα παραπάνω χωριά πάνω από 40.000 άνθρωποι λιμοκτονούν και δίνουν μάχη για τη ζωή μέρα τη μέρα, αφού οι τελευταίες λιγοστές αποστολές τροφίμων έγιναν στα μέσα του περασμένου Οκτώβρη. Πληροφορίες διεθνών πρακτορείων αναφέρουν ότι έκτοτε οι κάτοικοι των τριών χωριών αναγκάστηκαν να φάνε αδέσποτα ή οικόσιτα ζώα, χόρτα, φύλλα δέντρων, γρασίδι και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να «θυμίζει» τροφή... Τις τελευταίες βδομάδες, στη ζοφερή κατάσταση της πείνας προστέθηκαν το ψύχος και τα χιόνια, αναγκάζοντας πολλούς να κάψουν έπιπλα, πόρτες, πέρα από όσα κούτσουρα μπόρεσαν να βρουν.

Σενάρια για αποχώρηση Ασαντ το Μάρτη του 2017

Στο μεταξύ, το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», επικαλούμενο σχέδιο της κυβέρνησης του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, για την ειρηνευτική διαπραγμάτευση στη Συρία, εμφάνισε πληροφορίες που αφορούν το χρονοδιάγραμμα μιας ανέφελης ειρηνευτικής διαδικασίας, όπου στην πιο αισιόδοξη εκδοχή του, προδιαγράφεται ως πιθανότερο να αποχωρήσει πρώτα από τον Λευκό Οίκο ο Πρόεδρος Ομπάμα (Γενάρη του 2017 παραδίδει στον επόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ που θα εκλεγεί στις 8 Νοέμβρη 2016) και μετά, Μάρτη του 2017, να αποχωρήσει ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ αλ Ασαντ, από τον συριακό προεδρικό θώκο... Αυτό, βεβαίως, υπό προϋποθέσεις: α) Να ξεκινήσουν και να συνεχίσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες της 25ης Γενάρη στη Γενεύη, β) να μη γίνει πόλεμος ανάμεσα σε Σαουδική Αραβία και Ιράν (χώρες που έχουν ρόλο και ανάμειξη στην ειρηνευτική διαδικασία της Συρίας).

Το ίδιο χρονοδιάγραμμα που επικαλείται το πρακτορείο «ΑΡ», προβλέπεται ότι τον ερχόμενο Απρίλη θα μπορούσε να συγκροτηθεί μια «μεικτή επιτροπή ασφαλείας» Σύρων κυβερνητικών αξιωματούχων και στελεχών της αντιπολίτευσης, διάλυση της σημερινής συριακής Βουλής το Μάη, συγκρότηση μεταβατικής Βουλής, σύσταση επιτροπής σύνταξης νέου συντάγματος έως το Νοέμβρη του 2016, πιθανό δημοψήφισμα το Γενάρη του 2017 και «παράδοση» της προεδρικής εξουσίας από τον Ασαντ το Μάρτη του ίδιου χρόνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ