Παρασκευή 8 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Αντανάκλαση των δυσκολιών της καπιταλιστικής οικονομίας η πτώση στα χρηματιστήρια

Τα χρηματιστήρια της Σαγκάης και του Σεντζέν της Κίνας, για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια βδομάδα, ενεργοποίησαν το μηχανισμό αυτόματης διακοπής των συναλλαγών, όταν διαπιστώθηκε 30 λεπτά μετά το άνοιγμα των συναλλαγών ότι υπήρχε συνολική πτώση των δεικτών της τάξης του 7,32% και 8,35% αντίστοιχα. Ετσι, η κεντρική τράπεζα επιτάχυνε την υποτίμηση του γουάν στο χαμηλότερο επίπεδό του από το 2011, σε μία προσπάθεια ενίσχυσης των κινεζικών εξαγωγών απέναντι στη μεγαλύτερη του αναμενόμενου πτώση της δραστηριότητας της κινεζικής οικονομίας.

Η κατάσταση αυτή στους ναούς του τζόγου της Κίνας που συμπαρέσυρε και τα χρηματιστήρια άλλων χωρών αντανακλά τη συνολική εικόνα της καπιταλιστικής οικονομίας και τις δυσκολίες να ανακάμψει από τη συγχρονισμένη κρίση που διαρκεί ήδη 7 χρόνια σε πολλούς κλάδους και βεβαίως εμπεριέχει και κινήσεις τακτικής και «μετρήματος» αντιδράσεων στην έναρξη μιας νέας χρονιάς.

Είναι, όμως, χαρακτηριστικό ότι ο μεγαλοτζογαδόρος των χρηματιστηρίων Τζορτζ Σόρος, χαρακτήρισε την κατάσταση ως αντίστοιχη με αυτήν που είχε προκύψει το 2008, με την εκδήλωση της κρίσης. Και όντως, ορισμένα στοιχεία το επιβεβαιώνουν. Από τη μια η κατώτερη του προβλεπόμενου ανάπτυξη του 6,7% στην Κίνα (η χαμηλότερη από το 1990, καθώς «έτρεχε» με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης), αναιμική ανάπτυξη του 1,7% στην Ευρωζώνη (που σημαίνει βεβαίως μεγάλη ανισομετρία και σε πολλές περιπτώσεις ύφεση και στασιμότητα), επίσης οι αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης σε μεγάλες χώρες όπως η Ρωσία -4,5% και Βραζιλία στο -2,5%, ενώ και οι ΗΠΑ, που βρίσκονται σε ανάκαμψη, καταγράφουν σχετικά χαμηλό ρυθμό 2,4%.

Στοιχεία επίσης που επηρεάζουν την κατάσταση είναι τα αδύναμα στοιχεία για τη μεταποιητική παραγωγή της κινεζικής οικονομίας (με μείωση των εξαγωγών και άρα και των εισαγωγών πρώτων υλών), η μείωση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου (με το Brent να διολισθαίνει στα 34,22 δολάρια το βαρέλι ή -6,18%) και διάφορες ανακατατάξεις σε γεωστρατηγικό επίπεδο που επιδρούν στο λεγόμενο επενδυτικό κλίμα, όπως η επιδείνωση των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας και Ιράν με διακοπή εμπορικών σχέσεων, όπως και κυρώσεις από άλλες χώρες συμμάχους της πρώτης , η ένταση που προκάλεσε ιδιαίτερα στην Ασία η φερόμενη νέα πυρηνική δοκιμή της ΛΔ Κορέας.

Η «βουτιά» που σημειώθηκε καταγράφτηκε χτες ως εξής: Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE-100 υποχώρησε κατά 1,93%, ενώ στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Dax κατά 2,76%, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 κατά περίπου 3%, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, στη Νέα Υόρκη, κατά 1,47%, ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας υποχώρησε 1,14%, ενώ ο διευρυμένος δείκτης Standard & Poors' 500, έπεσε 1,31%) και έκλεισε στις 1.990,26 μονάδες. Ως απόρροια της πτώσης στις ευρωπαϊκές αγορές και ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθήνας υποχώρησε κάτω από τα επίπεδα των 600 μονάδων, σημειώνοντας πτώση 5%.

  • Επίσημη επίσκεψη στην Κίνα έκανε ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Φίλιπ Χάμοντ. Το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά» μετέδωσε ότι στη συνάντησή του με τον Κινέζο πρωθυπουργό αναδείχτηκαν οι ευκαιρίες που δημιουργούνται για τη σύσφιξη της συνεργασίας των δύο χωρών με δεδομένη την «οικονομική μετάβαση» που συντελείται στην Κίνα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ