Παρασκευή 8 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παρακολουθεί στενά τις κινήσεις και τους συμμάχους των Κούρδων

«Δεν υπάρχει κουρδικό πρόβλημα στην Τουρκία, υπάρχει πρόβλημα "τρόμου"», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος

ΑΓΚΥΡΑ.--

Την ανησυχία που προκαλεί στην τουρκική αστική τάξη ο ρόλος που αναλαμβάνουν τμήματα των Κούρδων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή (με τις «ευλογίες» μάλιστα ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων) εξέφρασε, ακόμα μια φορά, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι «στην Τουρκία, υπάρχουν εκείνοι που είναι μονόπλευροι: Κουρδικό πρόβλημα και κουρδικό πρόβλημα και Κουρδικό πρόβλημα. Δε μπορεί να βρεθεί κάποιος να το πιστέψει (ότι υπάρχει τέτοιο πρόβλημα)...».

«Κλείσαμε αυτό το ζήτημα με το λόγο μου στο Ντιγιάρμπακιρ το 2005. Είπαμε τότε: δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα πια στην Τουρκία, δεν μπορεί κανείς να το εξηγήσει αυτό. Υπάρχει ζήτημα τρομοκρατίας στην Τουρκία», συνέχισε ο Τούρκος ηγέτης, επιβεβαιώνοντας ότι η Αγκυρα θα εντείνει τις επιχειρήσεις της κατά των κουρδικών οργανώσεων που διεκδικούν αυτονομία, σε μια περίοδο μάλιστα που το συγκεκριμένο αίτημα διατυπώνεται ανοιχτά, ακόμα και από κοινοβουλευτικά κόμματα, με κυριότερο το σοσιαλδημοκρατικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP). Ενδεικτική των προβληματισμών που γεννά η αναβαθμισμένη θέση που διεκδικούν οι Κούρδοι σε όλη τη γύρω περιοχή (στο φόντο της συνεχιζόμενης «αντιμετώπισης» των τζιχαντιστών και των ανακατατάξεων που επιταχύνονται με επίκεντρο τη Συρία) είναι και η προσωπική επίθεση κατά ηγετών κουρδικών οργανώσεων, όπως ο συμπρόεδρος του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Ετσι, αν και προσπάθησε να εμφανιστεί αντίθετος με το κλείσιμο κομμάτων («σενάρια» που συζητιούνται μετά από την ανοιχτή στήριξη του HDP στην αυτονόμηση των νοτιοανατολικών περιοχών), ο Ερντογάν είπε ότι «η βουλευτική ασυλία είναι προνόμιο για να υπηρετεί κανείς καλύτερα το έθνος στο Κοινοβούλιο, όχι να λειτουργεί ως προκάλυμμα μιας τρομοκρατικής οργάνωσης», δίνοντας το σύνθημα για ένταση των εισαγγελικών παρεμβάσεων σε βάρος Κούρδων πολιτικών και ηγετών.

Επιπλέον, ο Ερντογάν υπερασπίστηκε την ανάγκη αλλαγής του σημερινού πολιτεύματος σε προεδρικό και προσπαθώντας να διαλύσει τις εντυπώσεις από πρόσφατη δήλωσή του αναρωτήθηκε: «Είμαστε υποχρεωμένοι να μιλάμε απαραίτητα για το αμερικανικό, το γαλλικό, το ένα ή το άλλο (προεδρικό) σύστημα;» Την προηγούμενη βδομάδα δέχτηκε σχόλια, αφού, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν το προεδρικό σύστημα μπορεί να συμβιβαστεί με μια ενιαία κρατική δομή, είπε: «Υπάρχουν ήδη παραδείγματα στον κόσμο. Μπορείτε να το δείτε αν κοιτάξετε τη Γερμανία του Χίτλερ...».

Στο μεταξύ, την Αγκυρα επισκέφτηκε προχτές ο επικεφαλής του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, Τζόζεφ Ντάνφορντ, με αφορμή επίσκεψή του στις αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στη βάση του Ιντσιρλίκ. Ο Ντάνφορντ συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλούσι Ακάρ, αλλά και με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέντ Νταβούτογλου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Χουριέτ», που επικαλέστηκε τουρκικές πηγές ασφαλείας, η τουρκική πλευρά υπέβαλε την ανησυχία της για «τις επιθυμίες και τις προσπάθειες να εγκαθιδρυθεί ένας κουρδικός διάδρομος κατά μήκος των τουρκικών συνόρων με την «είσοδο στη γραμμή Αζάζ - Τζαραμπλούς. Δηλώσαμε πολλές φορές ότι η Τουρκία δε θα το ανεχτεί αυτό». Αντίστοιχα, η Αγκυρα κατήγγειλε «προσπάθειες για δημογραφική αλλαγή» από τους Κούρδους της Συρίας, συμπληρώνοντας ότι «η Τουρκία στηρίξει την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας. Εχουμε ευαισθησία για αυτό το ζήτημα...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ