Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εμμεσες διαβουλεύσεις και οι αντιθέσεις στο προσκήνιο

Η κυπριακή κυβέρνηση εξετάζει αποστολή επιστολής σε Ομπάμα και επιδίωξη συνάντησης με Πούτιν

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Χωριστές συναντήσεις με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, και τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Ντερβίς Ερογλου, είχε χτες στην Κύπρο ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, μετά την απόφαση της κυπριακής πλευράς να αναστείλει τη συμμετοχή της στις διαπραγματεύσεις ως απάντηση στις νέες προκλήσεις από Αγκυρα και Κατεχόμενα. Θυμίζουμε ότι το Σαββατοκύριακο, η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε προκλητικά ότι «δεσμεύει» μέρος της κυπριακής ΑΟΖ για σεισμικές έρευνες (ενώ πολεμικά πλοία παρακολουθούσαν τις έρευνες που είχαν ξεκινήσει σε συμφωνία με την κυπριακή κυβέρνηση), εκδίδοντας μάλιστα οδηγία προς ναυτιλλομένους, ενώ το ψευδοκράτος ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ξεκινήσει και το ίδιο γεωτρήσεις, κατηγορώντας τη Λευκωσία για μονομερείς κινήσεις.

Από την πλευρά του, ο Αϊντε φέρεται να έκανε λόγο για πολύ σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει, επιλέγοντας να προσθέσει ότι το «θέμα παρατηρείται και σε άλλα μέρη του κόσμου, όταν υπάρχουν θαλάσσιες διαφορές (maritime disputes)» (βέβαια, στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει ζήτημα εισβολής και κατοχής από ξένη χώρα). Δήλωσε, ακόμα, ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αν τύχουν καλής διαχείρισης, θα αποτελέσουν όφελος για όλους τους Κυπρίους, ενώ αν γίνουν πηγή έντασης, θα είναι πρόβλημα για όλους και περισσότερο κατάρα για τις συνομιλίες. Απηύθυνε γενική έκκληση για υπευθυνότητα και αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης της κατάστασης, διευκρινίζοντας ότι θα συνεχίσει τις συζητήσεις και με τις δύο πλευρές, εκφράζοντας την ευχή ότι σε μεταγενέστερο στάδιο θα αρχίσουν ξανά οι απευθείας επαφές των δύο ηγετών. Ακόμα, είπε ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την τουρκική ηγεσία και σύντομα θα βρεθεί στην Αγκυρα.

Οι εξελίξεις έχουν δώσει νέα ώθηση στις διπλωματικές επαφές, με έντονη την «ανάμειξη» και των ΗΠΑ. Μεταξύ των κινήσεων, που εξετάζει η Λευκωσία, είναι η αποστολή επιστολής στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Ακόμα, η επιδίωξη συνάντησης με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, επιστολές προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, εξέταση του ενδεχομένου προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, «επιπτώσεις» σε όσους χρησιμοποιούν παράνομα λιμάνια και αεροδρόμια στα Κατεχόμενα. Ο ανταποκριτής του ΑΠΕ μετέδωσε από τη Λευκωσία - επικαλούμενος διπλωματική πηγή - πως ο Κύπριος Πρόεδρος είχε χτες τηλεφωνική επαφή με τον Αμερικανό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Ουίλιαμ Μπερνς. Ο Μπερνς φέρεται να επέκρινε την Αγκυρα και να ζήτησε από τη Λευκωσία να επιδείξει ψυχραιμία.

Στο μεταξύ, στις 4 Οκτώβρη (δηλαδή μία μέρα αφού το λεγόμενο «υπουργείο εξωτερικών» του ψευδοκράτους εξέδωσε ανακοίνωση κάνοντας λόγο για «παράνομες έρευνες υδρογονανθράκων») η εφημερίδα «North Cyprus Daily» μετέδωσε ότι ο Ντερβίς Ερογλου είχε συνάντηση στο «προεδρικό μέγαρο» με τον Τζον Κένινγκ, τον Αμερικανό πρέσβη στη Λευκωσία. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Κουντρέτ Οζερσάι, ενώ «δεν επιτράπηκε στον Τύπο να είναι παρών στη συνάντηση».

Κατά τα άλλα, ο Ερογλου σημείωσε σε συνέντευξη ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έπρεπε να περιμένει πως η Τουρκία θα αντιδράσει στις νέες έρευνες που διεξάγει για φυσικό αέριο.

Σε γραπτή του δήλωση, με την οποία ο Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε προχτές τον Ερογλου για την αναστολή της συμμετοχής στις διαπραγματεύσεις, ο Κύπριος Πρόεδρος επισημαίνει ότι ο φυσικός πλούτος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανήκει στο κράτος και η εξεύρεση λύσης θα υποβοηθούσε ώστε το σύνολο του κυπριακού λαού να ωφεληθεί με βάση τις πληθυσμιακές αναλογίες. Την ώρα που η ελληνοκυπριακή πλευρά εισηγείται μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, προκειμένου να δημιουργηθεί νέα δυναμική στον υπό εξέλιξη διάλογο και να διαφανούν οι πραγματικές προθέσεις των εμπλεκόμενων μερών, η Τουρκία, παραγνωρίζοντας τα οφέλη που και η ίδια θα είχε από τη λύση του Κυπριακού, προχωρεί σε ενέργειες που κατάφωρα παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τορπιλίζοντας τις προσπάθειες για την εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης προς όφελος του συνόλου των Κυπρίων, προσθέτει. Βεβαίως, ουσιαστική λύση για τον κυπριακό λαό αλλά και τους λαούς της περιοχής δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο σε σύγκρουση με ιμπεριαλιστικά σχέδια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ