Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΙΔΙΩΤΩΝ
Εργαλείο τόνωσης των επιχειρηματικών κερδών

Νέες επιχειρηματικές συμπράξεις του Δημοσίου με ιδιωτικά κεφάλαια ενεργοποιεί η συγκυβέρνηση, προκειμένου να δοθεί κερδοφόρα διέξοδος σε λιμνάζοντα κεφάλαια και να προχωρήσουν επενδύσεις σε υποδομές νευραλγικές για τα μονοπώλια. Συγκεκριμένα, στο Α' εξάμηνο του 2015 προγραμματίζεται η τελική συμφωνία για 9 ακόμη συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ύψους 650 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων (Πελοπόννησος, Δ. Μακεδονία, Σέρρες, Ηλεία, Ηπειρος), το ηλεκτρονικό εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα, καθώς και στην ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ν. Μηταράκης, στο Α' εξάμηνο του 2014 υπογράφηκαν 3 συμβάσεις ΣΔΙΤ, συνολικής αξίας 130 εκατ. ευρώ, που αφορούν στην κατασκευή σχολικών υποδομών, πυροσβεστικών σταθμών και την τηλεματική στις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα. Με τη μορφή των ΣΔΙΤ και με τη μερική κρατική χρηματοδότηση, μέσω του ΕΣΠΑ, η οποία καταβάλλεται τμηματικά, οι ιδιώτες αναλαμβάνουν για περίοδο τουλάχιστον 25 ετών την εκμετάλλευση και διαχείριση των υποδομών, ενώ παράλληλα θα φορτώνουν με ανταποδοτικά χαράτσια τους χρήστες των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Κρίσιμο εργαλείο για την εκτέλεση των έργων είναι η χρηματοδότηση των ιδιωτών μέσω τραπεζικού δανεισμού. Σύμφωνα με τον Ν. Μηταράκη, «οι ελληνικές τράπεζες έχουν επανακάμψει στη χρηματοδότηση των ΣΔΙΤ και οι ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν ισότιμα με τις ξένες εταιρείες στους διαγωνισμούς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ