Πέμπτη 4 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επαφές για «ενεργότερη εμπλοκή» ιμπεριαλιστικών κέντρων

Συναντήσεις με αξιωματούχους της ΕΕ είχε ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Οι τρόποι «ενεργότερης εμπλοκής» της ΕΕ στη λύση του Κυπριακού ήταν το θέμα των επαφών που είχε χτες στις Βρυξέλλες ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, καθώς η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ανατροφοδοτεί διαρκώς τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά από συνάντησή του με το Νορβηγό διπλωμάτη, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, υποστήριξε ότι υπάρχει «πραγματική ελπίδα» για λύση του Κυπριακού και εντόπισε ευοίωνες προοπτικές, διατυπώνοντας ασφαλώς την «ετοιμότητα» της ΕΕ να λειτουργήσει «υποστηρικτικά και εποικοδομητικά». Από τη μεριά του, συμβάλλοντας στους εκβιασμούς που μεθοδευμένα και πολύμορφα ασκούνται σε βάρος του κυπριακού λαού, ο Αϊντε ανέφερε ότι σήμερα υπάρχει ένα «μομέντουμ» (εννοώντας μια δυναμική), που είτε θα αξιοποιηθεί, είτε θα προκληθεί νέα απογοήτευση.

Ο Αϊντε επρόκειτο αργότερα να συναντήσει τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Συνέχεια στις διαβουλεύσεις γύρω από την πορεία του Κυπριακού θα δοθεί σήμερα, στη Νέα Υόρκη, όπου ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν θα βρεθεί με τον ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί, μετά από πρωτοβουλία του πρώτου. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη -όπου άλλαξε αεροπλάνο για να μεταβεί στις ΗΠΑ-, ο Ακιντζί υποστήριξε ότι «οι Τουρκοκύπριοι έμειναν εκτός διεθνούς Δικαίου», ενώ συμπλήρωσε: «Γίνεται λόγος για τα δικαιώματά μας, τα οποία έχουν τύχει σφετερισμού. Θέλουμε μια λύση στην οποία θα είμαστε ισότιμοι και θα έχουμε τα δικαιώματά μας, τα οποία εδώ και χρόνια χάσαμε». Δηλώσεις ενταγμένες στην πάγια τακτική (της εκάστοτε ηγεσίας του ψευδοκράτους) υπεράσπισης ουσιαστικά όλων των τετελεσμένων που προκάλεσε η τουρκική εισβολή και στρατιωτική κατοχή του 33% της Κύπρου.

Την ίδια στιγμή, ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του «υπουργού» Φυσικών Πόρων του ψευδοκράτους, Χακάν Ντίντσγιουρεκ, που υπογράμμισε ότι οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να αλλάξουν την πολιτική της «μοναδικής ιδιοκτησίας» των υδρογονανθράκων και συνέχισε λέγοντας: «Αυτές τις ημέρες που συνεχίζεται η διαδικασία των συνομιλιών σε μία θετική ατμόσφαιρα, σκεπτόμαστε ότι η συζήτηση του θέματος των υδρογονανθράκων, σαν ένα νέο ΜΟΕ (σ.σ. Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης), στο πλαίσιο της κοινής αξιολόγησης, θα δώσει μεγάλη ώθηση και στις διαπραγματεύσεις».

Ουάσιγκτον: Υπάρχει «θετικό κλίμα»

Στο μεταξύ, κυπριακά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι προχτές η Αμερικανίδα βοηθός υφυπουργού Εξωτερικών Αμάντα Σλόατ, στο πλαίσιο άτυπης ενημέρωσης σε συνεργάτες μελών του Κογκρέσου, μίλησε για θετικό κλίμα που υπάρχει μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τον Μ. Ακιντζί.

Επιπλέον, σε ερώτηση που δέχτηκε για τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στη Λευκωσία (που είπε ότι «το Κυπριακό δεν είναι κυρίως πρόβλημα εισβολής και κατοχής»), η Σλόατ ισχυρίστηκε ότι παρερμηνεύτηκε το νόημα των δηλώσεων του Αμερικανού διπλωμάτη, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ δεν υποβαθμίζουν τη σοβαρότητα της εισβολής και της κατοχής, αλλά και πως είναι σημαντικό που η προσοχή των δύο ηγετών εστιάζεται στο μέλλον...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ