Πέμπτη 4 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Αντιδράσεις από την επίσκεψη Σίσι στο Βερολίνο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Αντικρουόμενες αντιδράσεις προκάλεσε η επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι, χτες στο Βερολίνο, όπου η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ τον υποδέχθηκε με κάθε επισημότητα, μολονότι η ίδια δεν παρέλειψε να σημειώσει τις πολιτικές διαφορές μεταξύ αμφοτέρων χωρών, αλλά και τις χρυσές συμφωνίες δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που έκλεισαν το Μάρτη στη διάρκεια μεγάλης οικονομικής συνδιάσκεψης στο Σαρμ Ελ Σέιχ ισχυρά γερμανικά μονοπώλια, με «σημαιοφόρο» τη «Ζίμενς».

Εξω από το κτίριο της καγκελαρίας, περίμεναν τον Αιγύπτιο Πρόεδρο εκατοντάδες άτομα, εκ των οποίων οι μισοί κρατούσαν αιγυπτιακές σημαίες στα χέρια καλωσορίζοντάς τον, και οι άλλοι μισοί τον κατακεραύνωναν ως δικτάτορα και σκληρό υποστηρικτή της θανατικής ποινής σε βάρος των πολιτικών του αντιπάλων.

Στην αίθουσα της συνέντευξης Τύπου, οι Αιγύπτιοι δημοσιογράφοι που συνόδευαν τον Πρόεδρο Σίσι στο Βερολίνο χειροκροτούσαν σχεδόν κάθε φορά που απαντούσε σε μία ερώτηση, ενώ από τη μεριά των Γερμανών δημοσιογράφων κατά διαστήματα ακούγονταν συνθήματα εναντίον της πολιτικής του, ώσπου στο κλείσιμο της συνέντευξης Τύπου μία δημοσιογράφος με μαντήλα, αναφερόμενη στον Πρόεδρο Σίσι, φώναξε στα γερμανικά: «Είναι δολοφόνος!».

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος υπερασπίστηκε το ρόλο του στρατού στην πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας του λέγοντας πως «υπάρχει ειδική σχέση στρατού και λαού» και πως εάν δεν είχε ανατραπεί από τους στρατιωτικούς ο ισλαμιστής προκάτοχός του Μοχάμεντ Μούρσι, η βία στην Αίγυπτο θα εκτοξευόταν στα ύψη και «θα εξελισσόταν σε εμφύλιο πόλεμο», παρόμοιο με αυτόν στη Λιβύη.

Η Μέρκελ, από την πλευρά της, επέκρινε την πολιτική της Αιγύπτου ιδιαίτερα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σημειώνοντας ότι παρά τις διαφορές της με την κυβέρνηση του Αιγύπτιου Προέδρου «σε διάφορα ζητήματα», δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει πως είναι «ζωτικής σημασίας χώρα για τη Μέση Ανατολή» και πως η ίδια παραμένει πάντα ανοικτή στη διατήρηση του διαλόγου. «Πρέπει να κοιτάμε και τα συμφέροντα της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας που είναι σημαντικά για την ασφάλεια της Γερμανίας και όλης της Ευρώπης», είπε σε χαρακτηριστικό σημείο της συνέντευξης Τύπου.

Νωρίτερα, ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής έκδοσης του γερμανικού περιοδικού «Σπίγκελ» είχε αναφερθεί στην επίσκεψη Σίσι με σκληρά λόγια, υποστηρίζοντας ότι ο Αιγύπτιος Πρόεδρος μετατρέπει τη χώρα του σε «κράτος μαφία, σε ένα κράτος των μυστικών υπηρεσιών με απρόβλεπτους δικαστές που καταδικάζουν εκατοντάδες άτομα, μέσα σε λίγα λεπτά, σε θανατικές ποινές». Τον κατηγόρησε ακόμη ότι «τροφοδοτεί τον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης με παράνομες εξαγωγές όπλων» και ότι υπό την θητεία του το Κάιρο «δεν μπορεί πλέον να λογιστεί ως μεσολαβητής ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς». Και το άρθρο καταλήγει σημειώνοντας: «Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση του Βερολίνου προτιμά τα γρήγορα κέρδη από συμφωνίες που εξαρτώνται από τα συμβόλαια που θα υπογραφούν την Τετάρτη. Για να διευκολύνει την οικοδόμηση ενός γερμανικού εργοστασίου ανακύκλωσης, ενός εργοστασίου κατασκευής ανταλλακτικών για ανεμογεννήτριες και την κατασκευή εγκαταστάσεων αιολικής ενέργειας, η γερμανική κυβέρνηση ξεπούλησε τις πολιτικές της αρχές». Μόνο που βασική αρχή της είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μονοπωλίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ