Πέμπτη 4 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Προς αναβίωση διαπραγματεύσεων;

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΡΑΜΑΛΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Πιέσεις για την αναβίωση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διαπραγμάτευσης που έχει ανασταλεί πάνω από ένα χρόνο άσκησε χτες ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, με αφορμή τα 65 χρόνια από την ίδρυση της Υπηρεσίας Αρωγής για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες, UNRWA, των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Μπαν παρομοίασε την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας σαν «πυριτιδαποθήκη», που κινδυνεύει «να εκραγεί από την αυξανόμενη απογοήτευση και οργή». Ο επικεφαλής του UNRWA Πιερ Κράχενμπαχλ, «θύμισε» ότι πλέον οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες ξεπερνούν τους 5.000.000, ότι πολλοί από αυτούς σήμερα αντιμετωπίζουν «κρίση υπαρξιακή σε πολλά μέτωπα», ιδιαίτερα μετά το ισραηλινό οικονομικό αποκλεισμό του 2007 στη Γάζα. Τόνισε ότι πάνω από το 65% των Παλαιστινίων είναι νεαρότεροι των 25 ετών, μορφωμένοι αλλά άνεργοι, «με ελάχιστες προοπτικές και περιορισμένη ελευθερία κινήσεων».

Η Χάνα Ασράουι, ειδική εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου Προέδρου, Μαχμούτ Αμπάς, σημείωσε από την πλευρά της ότι οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες μετρούν ήδη τέσσερις γενιές, «αντιμετωπίζοντας την πιο μακρόχρονη Κατοχή στη σύγχρονη Ιστορία, ενώ παρά τις σχεδόν επτάμισι δεκαετίες εξορίας, διατηρούν ισχυρή την επίγνωση της εθνικής τους ταυτότητας και την πεποίθησή τους στο δίκαιο του αγώνα τους».

Δηλώσεις Ομπάμα

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στο ισραηλινό τηλεοπτικό κανάλι «Channel 2» υποστήριξε ότι πλέον το Ισραήλ «διακυβεύει την αξιοπιστία του» μετά τις αντιφατικές δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου πριν (σ.σ. οπότε είχε πει ότι δεν θα επιτρέψει, στη διάρκεια δικής του κυβέρνησης, ανεξάρτητη Παλαιστίνη) και μετά τις εκλογές της 17ης Μάρτη.

Βέβαια, ο Ομπάμα στηρίζει το Ισραήλ και μόλις τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε την πώληση προηγμένων βομβών και πυρομαχικών αξίας περίπου δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ, το οποίο παραμένει ο μεγαλύτερος αποδέκτης αμερικανικής βοήθειας από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, παίρνοντας πέρσι περίπου 121 δισ. δολάρια.

Κινητοποιήσεις στη Ναμπλούς κατά νέων εποικισμών

Στο μεταξύ, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι κάτοικοι της Ναμπλούς στη βόρεια Δυτική Οχθη ετοιμάζονται νυχθημερόν για την πραγματοποίηση μεγάλης κινητοποίησης, με στόχο την ανάσχεση σχεδιασμών για νέους εβραϊκούς εποικισμούς στη γη τους. Στόχος να σταματήσουν οι νέες κινήσεις για την κατασκευή νέων εβραϊκών εποικισμών πέρα από τους 27 ήδη υπάρχοντες (και τους 12 παράνομους) στους οποίους μένουν περίπου 23.000 έποικοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ