Πέμπτη 4 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Πιέσεις με άλλοθι τους τζιχαντιστές...

Πολιτοφυλακές που μάχονται κατά των τζιχαντιστών στο Ιράκ
Πολιτοφυλακές που μάχονται κατά των τζιχαντιστών στο Ιράκ
ΠΑΡΙΣΙ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Σε μία προσπάθεια να φανεί πως οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους έχουν «αποτέλεσμα» κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, ισχυρίστηκε χτες, μιλώντας στο γαλλικό ραδιοσταθμό «France Inter» στο Παρίσι, μετά τη συνάντηση ομολόγων του, ότι τους τελευταίους εννιά μήνες, σκοτώθηκαν σε Συρία και Ιράκ πάνω από 10.000 ισλαμιστές μισθοφόροι.

Ο Μπλίνκεν ισχυρίστηκε ότι έχει σημειωθεί «σημαντική πρόοδος μέχρι σήμερα στον αγώνα κατά του ΙΚ», μολονότι παραδέχτηκε ότι η οργάνωση παραμένει «ανθεκτική και μάχιμη». Οι δηλώσεις του Αμερικανού αξιωματούχου έγιναν μετά τη συνάντηση 25 υπουργών Εξωτερικών και αξιωματούχων των συμμάχων των ΗΠΑ κατά του ΙΚ, την Τρίτη, στο Παρίσι, όπου είχε συζητηθεί και υποστηριχτεί ένα ιρακινό σχέδιο για την ανακατάληψη εδαφών που ελέγχουν οι τζιχαντιστές. Ο Μπλίνκεν αναφέρθηκε σε αυτό το σχέδιο, λέγοντας ότι έχει ορίζοντα τριών ετών και ότι, προς το παρόν, τα αποτελέσματα αυτά αφορούν «μόλις» τους εννιά πρώτους μήνες δράσης κατά του ΙΚ.

Το ίδιο 24ωρο, στο Κατάρ, ο Αμερικανός ε.α. στρατηγός Τζον Αλεν, που έχει αναλάβει το ρόλο του ειδικού εκπροσώπου του προέδρου Ομπάμα στη συμμαχία κατά των τζιχαντιστών, ανακοίνωσε ότι η ανάπτυξη του ΙΚ «έχει παγκόσμιες επιπτώσεις» και ότι εάν οι μισθοφόροι αυτοί παραμείνουν ανεξέλεγκτοι, «μπορεί να σπείρουν όλεθρο στην πρόοδο της ανθρωπότητας».

Το νερό «όπλο» στα χέρια των τζιχαντιστών

Τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» στο δυτικό Ιράκ έκλεισαν χτες τις πύλες φράγματος στον ποταμό Ευφράτη, μειώνοντας τη ροή των νερών, για να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία και ελευθερία κινήσεων απέναντι στις ιρακινές δυνάμεις.

Οπως μετέδωσε το Ρόιτερς, οι τζιχαντιστές κατεύθυναν τη ροή του νερού πέριξ των πεδίων συγκρούσεων στο Ραμάντι, απειλώντας τα νότια περίχωρα με ξηρασία. Οι τζιχαντιστές ελέγχουν τις βόρειες όχθες του Ευφράτη στο δυτικό Ιράκ και οι δυνάμεις του ιρακινού στρατού, που έχουν ξεκινήσει επιχείρηση ανακατάληψης του Ραμάντι, βρίσκονται στην απέναντι πλευρά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ