Πέμπτη 4 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Νέες φοιτητικές κινητοποιήσεις

ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.--

Οι φοιτητές της Χιλής, μέσω της Συνομοσπονδίας τους ανακοίνωσαν ότι στηρίζουν αποφασιστικά τον αγώνα που δίνουν οι καθηγητές πανεπιστημίου που απαιτούν από τη σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης αστική κυβέρνηση της Χιλής να προχωρήσει στην ουσιαστική μεταρρύθμιση της Παιδείας, καταργώντας όλο το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει από την περίοδο της χούντας του Αουγκούστο Πινοσέτ.

Για χτες οργάνωναν διαδήλωση στο κέντρο της πρωτεύουσας Σαντιάγκο, ενώ αποφάσισαν κινητοποιήσεις διαρκείας από τις 10 Ιούνη. Κεντρικά αιτήματα, που έχουν τη στήριξη συνδικάτων και οργανώσεων του λαϊκού κινήματος, είναι η καθιέρωση της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας ως δικαιώματος, καμία εμπορευματοποίησή της, καλύτερες συνθήκες δουλειάς και αμοιβής για τους λειτουργούς της.

Η κυβέρνηση της Μισέλ Μπατσελέτ, που και στην τελευταία εκλογή της σήκωσε το ζήτημα της «εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης», ενώ μιλάει, όπως το έκανε και στην πρώτη θητεία της (2006 - 2010), για αλλαγή του Συντάγματος και υπόσχεται από το 2016 «δημόσια και δωρεάν Παιδεία», στην πραγματικότητα διατηρεί την πανίσχυρη ιδιωτική... ως μη «κερδοσκοπική», όπως ακριβώς εξασφαλίζουν και οι νόμοι της χούντας. Και φαίνεται ότι οι όποιοι ελιγμοί θα κάνει θα είναι τέτοιοι που δεν θα θίγουν ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα που θησαυρίζουν από την ιδιωτική εκπαίδευση, αφού με σημαντικό τμήμα της αστικής τάξης έχει συμμαχήσει προκειμένου να αναδειχτεί στην πολιτική εξουσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ