Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Το τελευταίο σχέδιο Ομπάμα για τον προϋπολογισμό

«Μποναμάς» κυρίως για μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στο χώρο των πολεμικών βιομηχανιών και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες κατά 35% σε σχέση με πέρσι, με πρόσχημα την «καταπολέμηση» των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και της τρομοκρατίας, φοροαπαλλαγές και κίνητρα για τα μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (κυρίως της αιολικής και της ηλιακής), ευχολόγια για αύξηση φορολογίας των πολύ πλουσίων, των χρηματοπιστωτικών εταιρειών και θέσπιση νέων φόρων όπως εκείνος των 10 δολαρίων ανά βαρέλι αργού πετρελαίου για την εξοικονόμηση 319 δισ. δολαρίων, προτείνει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο προϋπολογισμού που παρουσίασε χτες η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κατά τον τελευταίο χρόνο της θητείας του.

Προβλέπονται, επίσης, μείωση των δαπανών του προϋπολογισμού κατά 3% του ΑΕΠ, προκειμένου να μειωθεί το τεράστιο δημόσιο έλλειμμα κατά 2,9 τρισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία, αύξηση των δαπανών για την ενίσχυση της προσχολικής εκπαίδευσης, της αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών και της «προστασίας του περιβάλλοντος». Βεβαίως, το 2016 είναι προεκλογική χρονιά και οι υποσχέσεις αλλά και οι κόντρες μεταξύ των δύο κομμάτων του κεφαλαίου (Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών) αναμένεται να κορυφωθούν. Ηδη, οι Ρεπουμπλικάνοι απέφυγαν να προσκαλέσουν το διευθυντή Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, Σον Ντόνοβαν, για να τους ενημερώσει για το σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης Ομπάμα.

Οπως σημειώνουν Αμερικανοί πολιτικοί αναλυτές, το Κογκρέσο μπορεί να προωθήσει στοιχεία του προϋπολογισμού, χωρίς να εγκρίνει το σύνολο της πρότασης, με συνολικό ποσό δαπανών στα 4 τρισ. δολάρια, ακολουθώντας την πρόταση Ομπάμα για δαπάνες 3,99 τρισ. δολαρίων για το οικονομικό έτος 2016. Το φετινό σχέδιο προϋπολογισμού εκτιμάται ότι κινείται εντός των ορίων της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου την προηγούμενη χρονιά, καταργώντας την υποχρεωτική μείωση των δαπανών της τελευταίας στιγμής στους τομείς της άμυνας αλλά και των εσωτερικών δαπανών.

Σήμερα τα αποτελέσματα από τις προκριματικές στο Νιου Χαμσάιρ

Στο μεταξύ, άνοιξαν από χτες το πρωί, υπό σφοδρή χιονόπτωση, οι κάλπες στη βορειοανατολική πολιτεία του Νιου Χαμσάιρ για τις προκριματικές εκλογές των υποψηφίων για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού και Δημοκρατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοέμβρη. Ωστόσο, στα περισσότερα εκλογικά τμήματα οι κάλπες αναμένεται να κλείσουν σήμερα στις 2 π.μ. και αργότερα το πρωί αναμένονται τα αποτελέσματα.

Μετά την Αϊόβα, το Νιου Χαμσάιρ είναι η δεύτερη Πολιτεία που ψηφίζει, στο πλαίσιο της διαδικασίας που διεξάγεται σε κάθε Πολιτεία χωριστά και έχει στόχο να ξεχωρίσουν τελικά δύο υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές. Συνολικά καλούνται να ψηφίσουν 882.959 ψηφοφόροι, εκ των οποίων 231.376 είναι εγγεγραμμένοι ως Δημοκρατικοί, έχοντας να επιλέξουν ανάμεσα στην Χίλαρι Κλίντον και τον Μπέρνι Σάντερς (που αυτοπαρουσιάζεται ως σοσιαλιστής) και 262.111 είναι εγγεγραμμένοι ως Ρεπουμπλικάνοι και έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε οκτώ υποψηφίους, μεταξύ των οποίων οι Ντόναλντ Τραμπ, Μάρκο Ρούμπιο και Τζεμπ Μπους. Αλλοι 389.472 ψηφοφόροι, δηλαδή το 44%, δεν συνδέονται με κανένα κόμμα και μπορούν να ψηφίσουν είτε για τους Ρεπουμπλικάνους είτε για τους Δημοκρατικούς.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρουν τον Σάντερς να προηγείται, έναντι της Κλίντον, με 12 έως 26 ποσοστιαίες μονάδες. Από την άλλη, ο δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται με προβάδισμα από 11 έως 21 μονάδες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ