ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΝ ΗΠΑ
Διακριτή προθυμία της Ουάσιγκτον να παρέμβει με κάθε τρόπο

Ενώ αμερικανικοί κολοσσοί περιγράφουν το όραμά τους για μετατροπή της Κύπρου σε ενεργειακό κέντρο

Από την συνάντηση του Κύπριου προέδρου Ν.Αναστασιάδη με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μ.Πενς
Από την συνάντηση του Κύπριου προέδρου Ν.Αναστασιάδη με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μ.Πενς
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το σημαντικό ενδιαφέρον ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων για το Κυπριακό, ως μοχλό προώθησης ευρύτερων γεωπολιτικών επιδιώξεων, επιβεβαίωσε η προχτεσινή συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικλ Πενς.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο επίσκεψης του Αναστασιάδη στις ΗΠΑ για να πάρει μέρος σε διάφορες συναντήσεις επιχειρηματικών και άλλων παραγόντων με επίκεντρο την Ενέργεια στη Ν/Α Μεσόγειο, όπου επισημάνθηκε η ώθηση που μια λύση στο Κυπριακό μπορεί να δώσει για συνολικότερες συνεργασίες στην περιοχή.

Μετά τη συνάντησή του με τον Πενς, ο Κύπριος ηγέτης έκανε λόγο για «αρκετά δημιουργική» συνομιλία «σε ένα φιλικότατο, θερμό κλίμα», η οποία κάλυψε «θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις και τους τρόπους περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεών μας». Ο ίδιος δήλωσε ικανοποιημένος για την εκτίμηση που έχουν οι ΗΠΑ για το ρόλο «που διαδραματίζει η Κύπρος ως αποτέλεσμα των αρίστων σχέσεων που διατηρεί με το σύνολο των γειτονικών κρατών». Πρόσθεσε ακόμα ότι τη συνάντηση απασχόλησε και «η θέση αρχής των ΗΠΑ ότι ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης».

Ο Ν. Αναστασιάδης εξήγησε ακόμα ότι στο μεγαλύτερο μέρος της «η συζήτηση κάλυψε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού» και επισήμανε, ακόμα μια φορά, «την ανάγκη όπως υπάρξει παρέμβαση από όσους έχουν να ωφεληθούν από τη λύση του Κυπριακού». Μάλιστα, σύμφωνα με τον Κύπριο Πρόεδρο, η Ουάσιγκτον εμφανίστηκε ιδιαίτερα πρόθυμη «να ανταποκριθεί σε κάθε παρέμβαση, σε κάθε ανάγκη που μπορεί να δημιουργηθεί και κατά τη διάρκεια είτε του διαλόγου είτε γενικότερα των πολιτικών που ασκεί η Κυπριακή Δημοκρατία» και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ «είναι έτοιμος να δεχθεί την προσωπική μου επαφή, προκειμένου να συμβάλει έτσι ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η παρέμβαση των ΗΠΑ».

Πάντως, σύμφωνα με την αμερικανική αντιπροεδρία, οι δύο άνδρες «επιβεβαίωσαν την ισχυρή εταιρική σχέση» μεταξύ των δύο χωρών, ενώ «ο αντιπρόεδρος εξέφρασε επίσης ευγνωμοσύνη για τη συμβολή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο διεθνή συνασπισμό για την αντιμετώπιση του ISIS ("Ισλαμικού Κράτους" και την δέσμευσή της να στηρίξει την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή».

Στο μεταξύ, ενδεικτική του έντονου αμερικανικού ενδιαφέροντος για την Κύπρο, είναι και η δήλωση που έκανε ο επικεφαλής της «Exxon Mobil» Στιβ Γκρίνλι σε δεξίωση που έγινε στην κυπριακή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, περιγράφοντας ως «όραμα» του κολοσσού «η Κύπρος να καταστεί ενεργειακό κέντρο» και εκφράζοντας την ελπίδα οι γεωτρήσεις που θα αρχίσει η εταιρεία να οδηγήσουν σε «αρκετές ποσότητες φυσικού αερίου, κάτι που θα δημιουργήσει τα θεμέλια ώστε η Κύπρος να γίνει εξαγωγέας Ενέργειας».

Ο Αλμπαϊράκ στο «Μπαρμπαρός»

Στο μεταξύ, ενώ συνεχίζονται και οι προετοιμασίες για τη συνέχιση της Διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη, η Τουρκία διαμηνύει διαρκώς ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από στρατηγικά συμφέροντά της που διακυβεύονται μέσα από το παζάρεμα για τους όρους διχοτόμησης της Κύπρου.

Χτες, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, βρέθηκε στο σεισμογραφικό ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» (παραμένει στα ανοιχτά των Κατεχόμενων) και επανέλαβε ότι η χώρα του θα αρχίσει γεωτρήσεις στη Μεσόγειο. Μάλιστα, τοποθέτησε χρονικά τα σχέδια αυτά στα τέλη φθινοπώρου ή το χειμώνα. Ο Αλμπαϊράκ υπογράμμισε ακόμα ότι η Τουρκία ελπίζει πως εντός του 2017 θα εξασφαλίσει δικά της μέσα για γεωτρήσεις. Αναφέρθηκε ακόμα σε μελέτες που έχουν γίνει για τρεις - τέσσερις περιοχές αλλά και σε τρισδιάστατες έρευνες ανοικτά της Αμμοχώστου που θα ολοκληρωθούν στα τέλη Ιούνη.

Τέλος, στην Αθήνα, ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς, είχε χτες νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπαν Μπαρθ Αϊντε. Οι δυο τους συζήτησαν την επόμενη επίσκεψη του Αϊντε στην Αθήνα στο πλαίσιο της προετοιμασίας κειμένου που - όπως συμφωνήθηκε και στην τελευταία συνάντηση Γκουτέρες - Αναστασιάδη - Ακιντζί «θα καθοδηγεί τις συζητήσεις για την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις». Πρόκειται για τη βάση νέας κλιμάκωσης του παζαριού, για να βρεθεί νέα «φόρμουλα» συμβιβασμού δεκτή από όλες τις πλευρές, με βάση την «ευρύτερη εικόνα» στην περιφέρεια, όπως έχει επανειλημμένα σημειώσει και ο Αϊντε.

Στις 28 Ιούνη διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη

Επίσης χτες ανακοινώθηκε ότι στις 28 του Ιούνη θα επανασυγκληθεί η Διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη, σε πολιτικό επίπεδο, υπό την αιγίδα του γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες όπου θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης, ο ηγέτης του ψευδοκράτους Μ. Ακιντζί, οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις - Ελλάδα, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο - και η ΕΕ ως παρατηρητής.

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΙΡΑΚΙΝΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ
Για «σοβαρό λάθος» μιλά η Τουρκία

Αντιδράσεις και από Ιράκ, Γερμανία, ΗΠΑ

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΓΚΥΡΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νέα ένταση σε ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες που ήδη «φουντώνουν» στην περιοχή προκαλεί η ανακοίνωση της κυβέρνησης του αυτόνομου Κουρδιστάν ότι θα γίνει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του στις 25 Σεπτέμβρη φέτος.

Στη Βαγδάτη, ο εκπρόσωπος της ιρακινής κυβέρνησης Σάαντ αλ Χάντιθι τόνισε χτες ότι οι Κούρδοι δεν μπορούν να προχωρήσουν μόνοι μία τέτοια κίνηση, αναφέροντας πως «όλοι οι Ιρακινοί πρέπει να έχουν λόγο στον καθορισμό του μέλλοντος του έθνους τους. Δεν μπορεί ένα μόνο κόμμα να καθορίσει το μέλλον του Ιράκ, απομονώνοντας τα άλλα. Οποιαδήποτε απόφαση πρέπει να ληφθεί σε διαβούλευση με άλλα κόμματα και να εξασφαλιστεί εθνική συναίνεση».

Το υπουργείο Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) της Τουρκίας εξέδωσε χτες ανακοίνωση, στην οποία χαρακτηρίζει «σοβαρό λάθος» την απόφαση για διενέργεια δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν, που ανακοινώθηκε την Τετάρτη. «Η διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας και της διατήρησης του Ιράκ ως ενιαία πολιτική οντότητα του Ιράκ αποτελεί μία από τις θεμελιώδεις αρχές για την πολιτική της Τουρκίας στο Ιράκ», προσθέτει η ανακοίνωση. Σημειώνουμε ότι η Τουρκία ανησυχεί έντονα για τις συνέπειες που θα αντιμετωπίσει από την ευρύτερη πιθανή «αναβάθμιση» του ρόλου των Κούρδων στην περιοχή, διεκδικώντας ταυτόχρονα όρους προνομιακής (για τα μονοπώλια που εκπροσωπεί) συνεργασίας με ορισμένα τμήματα των Κούρδων (όπως αυτών του ιρακινού Κουρδιστάν).

Τον προβληματισμό του όμως εξέφρασε και το Βερολίνο, αν και με διαφορετική «ένταση». Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, μιλώντας για «μονομερή βήματα» και τονίζοντας ότι «η αμφισβήτηση της ενότητας του Ιράκ ή ακόμη και η επιθυμία να αναδιαμορφωθούν τα εθνικά σύνορα, δεν είναι η σωστή πορεία. Αυτό θα επιδεινώσει μόνο μια ήδη δύσκολη και ασταθή κατάσταση, τόσο στην Ερμπίλ όσο και στη Βαγδάτη», κάλεσε όλες τις πλευρές σε διάλογο και επισήμανε: «Ο αγώνας κατά του "Ισλαμικού Κράτους" δεν έχει κερδηθεί. Μόνο μαζί θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας». Θυμίζουμε ότι σήμερα η Γερμανία έχει παρουσία στην περιοχή και με αποστολή στρατιωτικής βοήθειας, συγκεκριμένα με την παροχή 32.000 όπλων και πολυβόλων και άλλων πολεμικών ειδών αξίας περίπου 90 εκατ. ευρώ στο ιρακινό Κουρδιστάν. Επίσης, περίπου 130 Γερμανοί στρατιωτικοί εκπαιδεύουν Κούρδους μαχητές «Πεσμεργκά».

Ακόμα, στην Ουάσιγκτον, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ένα ενιαίο, σταθερό, δημοκρατικό και ομοσπονδιακό Ιράκ. Πρόσθεσε, πάντως, ότι «κατανοούμε και εκτιμάμε τις νόμιμες φιλοδοξίες του λαού του ιρακινού Κουρδιστάν», αλλά και ότι «εκφράσαμε τις ανησυχίες μας στις αρχές του ιρακινού Κουρδιστάν σχετικά με το ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος - ακόμα και αυτής της μη δεσμευτικής απόφασης - στην παρούσα περίοδο θα αποσπάσει από πιο επείγουσες προτεραιότητες». Ως τέτοιες, η Νάουερτ προσδιόρισε την αντιμετώπιση του «Ισλαμικού Κράτους», την ανόρθωση της οικονομίας, την επίλυση υπαρχουσών πολιτικών διαφωνιών, συμπληρώνοντας ότι το Κουρδιστάν θα έπρεπε να επιλύσει τα «θέματα» που υπάρχουν με τη Βαγδάτη «στη βάση του ιρακινού συντάγματος».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις με το ΡΚΚ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Στις νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας η κατάσταση παραμένει τεταμένη, καθώς συνεχίζονται οι «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις κατά του ΡΚΚ. Ολόκληρες επαρχίες παραμένουν σε σημαντικά τμήματά τους εμπόλεμες ζώνες, με μάχες σώμα με σώμα αλλά και ευρείες επεμβάσεις του στρατού κατά δυνάμεων του ΡΚΚ. Ενδεικτικό είναι χτεσινό δημοσίευμα του πρακτορείου «Ντογάν», σύμφωνα με το οποίο δυνάμεις του PKK έπληξαν με αντιαεροπορικό σύστημα ελικόπτερο του τουρκικού στρατού τύπου «Σκόρσκι», οδηγώντας το σε αναγκαστική προσγείωση στην περιοχή Τσιουκουρκά της νοτιοανατολικής επαρχίας Χακάρι. Το συμβάν σημειώθηκε αργά προχτές το βράδυ, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το πλήρωμα του ελικοπτέρου διέφυγε χωρίς τραυματισμούς. Ακολούθησε ευρεία επιχείρηση που «εξουδετέρωσε» τις δυνάμεις του ΡΚΚ, με χτυπήματα αεροπλάνων F-16.

Χτες, δύο στρατιώτες και ένας άμαχος σκοτώθηκαν μετά από βομβιστική επίθεση του ΡΚΚ σε σημείο στρατιωτικού ελέγχου στην επίσης νοτιοανατολική επαρχία Μπατμάν.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Ενωση Ιατρών της Αγκυρας - σύμφωνα με τη «Χουριέτ» - προειδοποιεί για τους σοβαρούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η κατάσταση της υγείας των δύο εκπαιδευτικών απεργών πείνας Νουριγέ Γκουλμέν και Σεμίχ Οζακτσά. Θυμίζουμε ότι οι δύο εκπαιδευτικοί βρίσκονταν ήδη σε απεργία πείνας πάνω από 70 μέρες, διαμαρτυρόμενοι για τις απολύσεις τους, όταν συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη φυλακή με κατηγορίες για «τρομοκρατική δράση». Ο πρόεδρος της Ενωσης Βεντάτ Μπουλούτ κατήγγειλε πως το υπουργείο Δικαιοσύνης απέρριψε αίτημα για διεξαγωγή εξετάσεων για την υγεία τους, αν και «η τελευταία αξιολόγηση είχε δείξει ότι υπήρχε σημαντική απώλεια βάρους και αδυναμία στο μυοσκελεκτικό τους σύστημα, όπως και το νευρικό». Ο Μπουλούτ διευκρίνισε πως ιατρικά είναι απαράδεκτη η σύλληψη απεργών πείνας και πως η κατάσταση της υγείας τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναπηρία που θα ήταν αδύνατο να αντιμετωπιστεί, αλλά και ότι «υπάρχει ακόμα και ο κίνδυνος του θανάτου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ