ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Μετά το Δεκέμβρη αναμένονται πρωτοβουλίες

Στη Φινλανδία ο Κύπριος Πρόεδρος

«Στο παρελθόν πολλές χώρες επιχείρησαν να κρύψουν τις θέσεις τους πίσω από την Ελλάδα, όσον αφορά στην έναρξη διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία.

Εμείς, θα προτιμούσαμε να θέσει κάποια άλλη χώρα "βέτο" όσον αφορά στον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Βέβαια, έχουμε το δικαίωμα να υπερασπιστούμε την ύπαρξή μας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πει ότι το "βέτο" δεν είναι προνόμιο των μικρών χωρών, αλλά η Κύπρος δεν μπορεί και να μην υπερασπιστεί τις αρχές του διεθνούς δικαίου και τα δικαιώματα του λαού της», τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, σε ομιλία του παρουσία του δεύτερου αντιπροέδρου του Ελληνικού Κοινοβουλίου Γιώργου Σούρλα, Ελλήνων και Βρετανών βουλευτών.

Εξάλλου, ο κ. Χριστόφιας επισήμανε ότι «αυτή την ώρα δεν υπάρχουν συνθήκες για ανάληψη πρωτοβουλιών» και προέβλεψε ότι μόνο μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου και ανάλογα το αν θα δοθεί τελικά ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία, θα μπορούσαν να αναληφθούν πρωτοβουλίες για μια «πιο λειτουργική και λιγότερο οδυνηρή λύση».

Ο κ. Χριστόφιας εξήγησε την πεποίθησή του αυτή, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή η πίεση ασκείται προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, ενώ αντίθετα η Τουρκία δε θέλει πιέσεις, προκειμένου να πάρει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και οι Τουρκοκύπριοι διότι περιμένουν τα δώρα που τους υποσχέθηκαν ΗΠΑ και Βρετανία για το «ναι» στο δημοψήφισμα επί του «σχεδίου Ανάν». Παράλληλα, ανέφερε, ότι ιδιαίτερη πίεση ασκείται για τη διεθνή κοινότητα, προκειμένου να δοθεί οικονομική βοήθεια στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Υπογράμμισε, δε, ότι «οι Ελληνοκύπριοι δε θα είχαν αντίρρηση ούτε για το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο ούτε για το εμπορικό πρωτόκολλο, εφόσον αυτά δεν προχωρούσαν με παράκαμψη της κυπριακής κυβέρνησης μέσω των αεροδρομίων και των λιμένων που βρίσκονται στα κΚτεχόμενα, ικανοποιώντας έτσι το τουρκικό αίτημα».

Τόνισε ακόμα ότι στην έκθεση της Κομισιόν για το θέμα της έναρξης διαπραγματεύσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας δε γίνεται καμία αναφορά στο θέμα της τουρκικής κατοχής, των εποίκων, των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της μη αναγνώρισης μέχρι τώρα της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία και πρόσθεσε ότι «απ' εκεί εγείρεται το θέμα του "βέτο" για την κυπριακή κυβέρνηση, καθώς και το ζήτημα της ορθής διεκδίκησης με φίλες χώρες των θέσεων που προαναφέρθηκαν».

«Δεν επιδιώκουμε την ευκαιριακή εκδίκηση της Τουρκίας, αλλά επιθυμούμε να προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις κάτω από τις αρχές και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δεν πρέπει να υπάρξει ειδική μεταχείριση για την Τουρκία, επειδή οι ΗΠΑ επιθυμούν πάση θυσία την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση», τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, ο οποίος εξέφρασε και την οδυνηρή διαπίστωση του κόμματός του - του ΑΚΕΛ - για το γεγονός που όπως είπε «φαίνεται ότι για να είναι αποδεκτός από την Τουρκία ένας Τουρκοκύπριος ηγέτης, πρέπει να κάνει παραχωρήσεις αρχών που συνδέονται με την πολιτική της Αγκυρας στην ευρύτερη περιοχή».

Πάντως, δήλωσε ότι το ΑΚΕΛ προσπαθεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις που είχε με ορισμένες πολιτικές δυνάμεις των Τουρκοκυπρίων, πάνω στις αρχές στις οποίες είχαν συμφωνήσει στο παρελθόν.

Συνομιλίες σε Μόσχα και Ελσίνκι

Το Κυπριακό ήταν αντικείμενο συνάντησης, στη Μόσχα, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Βλαδιμίρ Τζιζόφ.

Η συνάντηση διήρκεσε μία ώρα και έγινε στο αεροδρόμιο της ρωσικής πρωτεύουσας, όπου ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στάθμευσε καθ' οδόν προς τη Φινλανδία.

Ο κ. Τζιζόφ, ο οποίος διατέλεσε ειδικός απεσταλμένος της Ρωσίας για το Κυπριακό, επανέλαβε το ζωηρό ενδιαφέρον, που επιδεικνύει η χώρα του στο πρόβλημα.

Η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Φινλανδία, όπου βρίσκεται, ήδη, από προχθές το απόγευμα, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, ενόψει της συζήτησης σε περίπου δυο μήνες, στις Βρυξέλλες, του θέματος της παραχώρησης στην Τουρκία ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλες οι επισκέψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά την περίοδο αυτή θα στοχεύουν, κατά κύριο λόγο, στη συμπερίληψη ειδικής αναφοράς για το Κυπριακό στο τελικό κείμενο των 25 για την Τουρκία.

Η επίσκεψη του Προέδρου Παπαδόπουλου, στη Φινλανδία είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Κύπριου Προέδρου στη χώρα μετά την επίσκεψη του Προέδρου Μακαρίου, το 1975.

Σημειώνεται πως τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας συνοδεύει ο υπουργός Εμπορίου, Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος θα έχει χωριστές επαφές με τον Φινλανδό ομόλογό του και με επιχειρηματίες.

Χτες το πρωί, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και η φιλανδή ομόλογός του, κ. Χαλόνεν είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση, ενώ, παράλληλα, άρχισαν συνομιλίες διευρυμένων αντιπροσωπειών των δύο χωρών υπό την Προεδρία των υπουργών Εμπορίων Κύπρου και Φινλανδίας.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, είχε επίσης χτες συνάντηση με την Δήμαρχο του Ελσίνκι, ενώ κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των ηρώων του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο «πρωθυπουργός» στα Κατεχόμενα, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δήλωσε ότι το Δεκέμβρη θα αρχίσουν «να γίνονται σοβαρά βήματα για λύση του Κυπριακού», καθώς, όπως υποστήριξε, «τα Ηνωμένα Εθνη και η Ευρωπαϊκή Ενωση δε θέλουν να πάρουν πρωτοβουλίες για το Κυπριακό πριν τη Διάσκεψη των 25 το Δεκέμβριο», κατά την οποία αναμένεται να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία.

Επιπλέον, ο κ. Ταλάτ, αφού υποστήριξε πως το Κυπριακό θα επηρεάσει σοβαρά την πρόοδο της Τουρκίας αναφορικά με την ενταξιακή της πορεία, επέκρινε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο πως δεν έχει ανακοινώσει, έως τώρα, οποιαδήποτε πρόταση για λύση του Κυπριακού και την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι επιδιώκει να αποτρέψει ενέργειες για άρση της «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων.


Εξωθεν πιέσεις για ανατροπή Τ. Παπαδόπουλου

Για πιέσεις που δέχεται ο ίδιος και το κόμμα του από το εξωτερικό, προκειμένου να ρίξουν τον πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, κάνει λόγο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος της Κυριακής», ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δ. Χριστόφιας. Ωστόσο, όπως δήλωσε, το ΑΚΕΛ, για λόγους αρχής και συνέπειας, δεν υπερφαλαγγίζει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, αν και θα μπορούσε να το πράξει υπακούοντας στα κελεύσματα ξένων παραγόντων.

Οπως αποκαλύπτει ο Δ. Χριστόφιας, οι ξένοι διαμηνύουν ότι χρειάζονται ένα δεύτερο «Ταλάτ» στις ελεύθερες περιοχές και πως αυτό το ρόλο θα μπορούσε να τον παίξει ο ίδιος. Ωστόσο τονίζει κατηγορηματικά ότι είπε ξεκάθαρα σε Αμερικανούς και Βρετανούς αξιωματούχους, πως εάν γυρεύουν στο πρόσωπο του Χριστόφια ένα νέο «Ταλάτ», που θα ρίξει τον πρόεδρο Παπαδόπουλο, όπως έκαναν στα Κατεχόμενα με τον Ντενκτάς, να το ξεχάσουν. Καθιστά δε σαφές, ότι η συνεργασία του ΑΚΕΛ με τον πρόεδρο Τ. Παπαδόπουλο θα είναι διαρκείας και η πενταετία θα εξαντληθεί.

Ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος από την πλευρά του, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Δ. Χριστόφια, είπε ότι «αυτή είναι άποψη του κ. Χριστόφια, την έχει πει επανειλημμένα στην Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ και είναι σταθερή θέση τόσο της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ όσο και του Γενικού Γραμματέα του κόμματος». Σε ερώτηση εάν αυτές οι δηλώσεις αποκαλύπτουν κατά κάποιο τρόπο το τι συμβαίνει στο πολιτικό παρασκήνιο, ο πρόεδρος της Κύπρου είπε πως «το τι είναι στο παρασκήνιο δεν είναι θέμα για συζήτηση δημόσια». Σημείωσε ακόμα ότι «αυτοί που κάνουν τις συμφωνίες δεν τις κάνουν δημόσια, ούτε και είναι δυνατό να υπάρχουν στοιχεία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ