ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΣΙΑΣ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ (APEC)
Ανταγωνισμοί για το «πάνω χέρι» στις μπίζνες των μονοπωλίων

Οι ηγέτες ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας κατά τη Σύνοδο στο Πεκίνο
Οι ηγέτες ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας κατά τη Σύνοδο στο Πεκίνο
ΠΕΚΙΝΟ.--

Ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, ανακοίνωσε ότι οι συμμετέχοντες στην 22η Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού (APEC) συμφώνησαν στην κατάρτιση ενός «οδικού χάρτη», για να ξεκινήσουν συζητήσεις με στόχο την προώθηση της «Περιοχής Ελεύθερου Εμπορίου Ασίας - Ειρηνικού» (Free Trade Area of Asia-Pacific - FTAAP).

Η σχετική ανακοίνωση έγινε στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της 22ης Συνόδου Οικονομικών Ηγετών APEC, μια μόνο από τις συναντήσεις που περιλαμβάνει η συνάντηση εκπροσώπων των 21 χωρών της συγκεκριμένης περιοχής που διεξήχθησαν στο Πεκίνο.

Η FTAAP συνδέεται με τους οξυνόμενους ανταγωνισμούς μονοπωλίων και ιμπεριαλιστικών κέντρων για το «πάνω χέρι» σε μια περιοχή όπου συγκεντρώνεται ένα συντριπτικά μεγάλο τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού, μια σειρά ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και διάφοροι ενεργειακοί, εμπορικοί και γεωπολιτικοί «διάδρομοι» μεγάλης σημασίας. Είναι καθαρή η προσπάθεια της Κίνας να διασφαλίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στα «παζάρια» και να διασφαλίσει προβάδισμα στα δικά της μονοπώλια, στο φόντο άλλων συνεργασιών που προωθούνται όπως η Δια-Ειρηνική Συνεργασία - ΤPP (η οποία προχωρά χωρίς τη συμμετοχή της Κίνας, με τις ΗΠΑ να πρωτοστατούν και μια σειρά δυσκολίες να καθυστερούν την τελική υπογραφή της συμφωνίας, κύρια εξαιτίας της απροθυμίας κεφαλαίων κάθε πλευράς να δεχτούν αναγκαίους συμβιβασμούς). Ο Τζινπίνγκ (που έκανε λόγο για «απόφαση που θα γραφτεί στα βιβλία της Ιστορίας») δήλωσε ότι η FTAAP δε χρειάζεται να ακυρώσει άλλες επαφές για συμφωνίες. Ανέφερε μάλιστα ότι η FTAAP μπορεί να αποτελέσει την ολοκληρωμένη κατάληξη και άλλων συμφωνιών. Πάντως, όσον αφορά την TPP, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι η προσπάθεια συνεχίζεται.

Συνάντηση Πούτιν και Ομπάμα

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε τελικά συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Πεκίνο και σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου συζήτησε μαζί του για την Ουκρανία, το Ιράν και τη Συρία. «Σε τρεις διαφορετικές ευκαιρίες κατά τη διάρκεια της μέρας, για περίπου 15 με 20 λεπτά συνολικά, ο Πρόεδρος Ομπάμα είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Πρόεδρο Πούτιν», δήλωσε η Μπερναντέτ Μίχαν, εκπρόσωπος του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Ο Μπεν Ροντς, σύμβουλος για θέματα εθνικής ασφαλείας του Προέδρου, από το Πεκίνο τόνισε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να «είναι βαθύτατα ενοχλημένες από τις ενέργειες της Ρωσίας» και πρόσθεσε ότι «υπάρχει ο οδικός χάρτης της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός του Μινσκ και πρέπει να τηρείται».

Ευχολόγιο στο τελικό ανακοινωθέν

Στο τελικό κείμενο της Συνόδου, σύμφωνα με το πρακτορείο «Σινχουά», αναφέρεται ότι οι επαφές για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την FTAAP θα γίνουν «με περιεκτικό και συστηματικό τρόπο». Θα ξεκινήσει «μελέτη μιας συλλογικής στρατηγικής» (που θα εξετάζει αποτελέσματα και οφέλη από μια τέτοια συμφωνία) και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στα τέλη του 2016. Είναι φανερό δηλαδή ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα νέων εντατικών «παζαριών», όπου κάθε πλευρά θα μελετήσει όλες τις πιθανές επιλογές που ανοίγονται μπροστά στην υπεράσπιση των κερδών και συνολικά των επιδιώξεών της και θα αποφασίσει ποιες συμμαχίες θα διατηρήσει ή θα σταματήσει.

Ακόμα, οι ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να δυναμώσει η «ενοποίηση» και η «συνδεσιμότητα» (ενέκριναν σχετικό σχεδιάγραμμα προς υλοποίηση μέχρι το 2025) ενίσχυσης στη συγκεκριμένη περιοχή, και διευκόλυνσης της δράσης των μονοπωλίων. Σε αυτό το πλαίσιο, προωθούνται σχέδια όπως η επέκταση Δια-ασιατικού σιδηροδρόμου που εδώ και χρόνια προωθεί η Κίνα.

Θυμίζουμε ότι στην APEC σήμερα συμμετέχουν οι: Αυστραλία, Μπρουνέι, Καναδάς, Χιλή, Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Ινδονησία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Μαλαισία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Παπούα - Νέα Γουινέα, Περού, Φιλιππίνες, Ρωσία, Σιγκαπούρη, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη, ΗΠΑ, Βιετνάμ.


ΕΠΙΔΗΜΙΑ «ΕΜΠΟΛΑ»
Πρόοδος σε Λιβερία, ανησυχητική η κατάσταση στη Σιέρα Λεόνε

ΦΡΙΤΑΟΥΝ - ΚΟΝΑΚΡΙ - ΜΠΑΜΑΚΟ.--

Η σταθερή μείωση των νέων κρουσμάτων στη Λιβερία, η επικείμενη άρση της καραντίνας σε περίπου 100 άτομα στο δυτικοαφρικανικό Μάλι εκτιμώνται σαν ενδείξεις προόδου της κινητοποίησης και δράσης για περιορισμό της επιδημίας του αιμορραγικού ιού «Εμπολα», που πλήττει την ευρύτερη περιοχή. Αντίθετα, επίμονη παραμένει η παρουσία του ιού στη Σιέρα Λεόνε, καθώς η επιδημία εξακολουθεί να εξαπλώνεται πολύ γρήγορα κυρίως στην περιοχή της πρωτεύουσας Φριτάουν, όπου η κατάσταση παραμένει ανησυχητική.

Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Σιέρα Λεόνε εκτιμά ότι η υποτίμηση του αριθμού των κρουσμάτων είναι συνηθισμένη σε περίπτωση επιδημιών, ιδιαίτερα δε στην περίπτωση του «Εμπολα» καθώς δεν είναι οι αρχές που προσπαθούν να αποκρύψουν την αλήθεια αλλά οι συγγενείς ασθενών που απεβίωσαν για να μπορούν να θάψουν οι ίδιοι τους συγγενείς τους σύμφωνα με τα έθιμα, παρά τους κινδύνους μόλυνσης. Παρ' όλα αυτά, η πρώην ειδική σύμβουλος του Προέδρου Ερνεστ Μπάι Κορόμα, η δρ. Σίλβια Μπλέιντε, επίσης γιατρός, κατηγόρησε τις υγειονομικές αρχές και το υπουργείο Υγείας της Σιέρα Λεόνε ότι «σκόπιμα παρουσιάζουν μικρότερους απολογισμούς».

Επιπλέον, η κυβέρνηση της Σιέρα Λεόνε ανακοίνωσε χτες εφάπαξ αποζημίωση ύψους 5.000 δολαρίων για την οικογένεια ή τους συγγενείς υγειονομικών υπαλλήλων και γιατρών που χάνουν τη ζωή τους στη μάχη κατά του ιού «Εμπολα».

Στο μεταξύ, απεργία πείνας ξεκίνησαν χτες έξω από το κοινοβούλιο της δυτικοαφρικανικής Γουινέας στο Κόνακρι περίπου 20 φύλαρχοι και κοινοτάρχες από νότια χωριά της χώρας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «στρατιωτική κατοχή» της περιοχής τους, εξαιτίας της επιδημίας «Εμπολα» που είχε ως αποτέλεσμα να τεθούν σε υποχρεωτική καραντίνα, μακριά από τα σπίτια τους, σε παρακείμενη δασώδη έκταση δίχως την παραμικρή υποστήριξη και βοήθεια, περίπου 6.000 άτομα. Στην απεργία πείνας αποφάσισε να συμμετάσχει χτες και ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου «Φιλελεύθερου Κόμματος» Φάγια Μιλιμόνο σε ένδειξη αλληλεγγύης, όπως είπε, για την «υπό στρατιωτική κατοχή περιφέρεια».

Το ίδιο 24ωρο, η Συνομοσπονδία Αφρικανικού Ποδοσφαίρου (Caf) ανακοίνωσε ότι το Μαρόκο δεν θα φιλοξενήσει τελικά ο Αφρικανικό Κύπελο του 2015, δίχως να ανακοινωθεί εντούτοις εάν και πού θα πραγματοποιηθεί η αθλητική διοργάνωση.

Τέλος, χτες, εξιτήριο πήρε από νοσοκομείο της Ν. Υόρκης ο 33χρονος γιατρός Κρεγκ Σπένσερ, που είχε μολυνθεί από τον ιό «Εμπολα», όταν εργαζόταν με ασθενείς στη Γουινέα της Δυτικής Αφρικής.


ΣΕΡΒΙΑ - ΑΛΒΑΝΙΑ
Εθνικιστική φιέστα υποδοχής του Ράμα στο Πρέσεβο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

«Δεν ονειρευόμαστε μία Μεγάλη Αλβανία αλλά μία μεγαλύτερη Ευρώπη που θα συμπεριλαμβάνει όλα τα αλβανικά εδάφη», υποστήριξε χτες μιλώντας σε πλήθος αλβανόφωνων στο Πρέσεβο της νότιας Σερβίας ο Αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, ολοκληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο την επεισοδιακή διήμερη επίσημη επίσκεψή του στη χώρα, η πρώτη Αλβανού ηγέτη μετά από 68 χρόνια.

Ομως, παρά τους ισχυρισμούς του Ράμα, η επίσκεψή του στο Πρέσεβο εξελίχθηκε σε κακόγουστη εθνικιστική φιέστα από χιλιάδες αλβανόφωνους της περιοχής, που έσπευσαν να τον υποδεχθούν με τις ερυθρόμαυρες αλβανικές σημαίες, με πλακάτ και συνθήματα όπως: «Το Πρέσεβο, το Μπουγιάνοβατς και η Μεντβέτζια είναι Αλβανία» (θυμίζοντας την προ ετών ομώνυμη αυτονομιστική οργάνωση - παρακλάδι του ΟΥΤΣΕΚΑ), «Ολοι οι Αλβανοί κάτω από μία διοίκηση», «Καλωσόρισες πρωθυπουργέ μας» κ.ά.

Η ομιλία του Ράμα έγινε σε τοπικό πολιτιστικό κέντρο, δίχως κανένα εθνικό σύμβολο ή σημαία. Με «ηχηρή» την απουσία Σέρβων τοπικών αξιωματούχων αλλά ιδιαίτερα ισχυρή την παρουσία της αστυνομίας, που είχε λάβει αυξημένα μέτρα ασφάλειας για να αποτρέψει πιθανή προβοκάτσια.

Πέρα από τη διάψευση που έκανε ο Ράμα σε σχέση με τους μεγαλοϊδεατισμούς της αλβανικής αστικής τάξης, υποστήριξε πως αισθάνεται τάχα «μεγάλη ευθύνη» για τους κατοίκους της περιοχής και υποσχέθηκε ότι θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά τους. Πρόσθεσε ότι οι Αλβανοί της κοιλάδας του Πρέσεβο «θα πρέπει να αποκτήσουν τα ίδια δικαιώματα που έχουν οι Σέρβοι στο Κόσσοβο», ζήτησε μεγαλύτερη εκπροσώπηση των αλβανόφωνων στη δημόσια διοίκηση και εξάλειψη των διακρίσεων «κατά των μειονοτήτων στη Σερβία», ισχυριζόμενος ότι η Αλβανία αποτελεί τάχα «πρότυπο για τη συμπεριφορά απέναντι στις μειονότητες» επειδή δόθηκαν σε αυτές δικαιώματα που άλλες χώρες αρνούνται να παραχωρήσουν στους Αλβανούς υπηκόους τους.

«Εμείς έχουμε στη χώρα μας τη μειονότητα των Ελλήνων, οι οποίοι δεν αισθάνονται καμία διάκριση σε σχέση με τους πολίτες της Αλβανίας που είναι αλβανικής εθνότητας», ανέφερε στην ομιλία του ο Ράμα.

Ακολούθησε συνάντηση του Αλβανού πρωθυπουργού με τους αλβανόφωνους δημάρχους των τριών δήμων του Πρέσεβο, του Μπουγιάνοβατς και της Μεντβέτζια, όπου ζει σημαντική αλβανική μειονότητα και η οποία πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών.

Νωρίτερα, ο Σέρβος Πρόεδρος, Τόμισλαβ Νίκολιτς, αρνήθηκε να συναντήσει τον Αλβανό πρωθυπουργό επικαλούμενος τις «αναμενόμενες προβοκατόρικες δηλώσεις» του σε σχέση με το Κοσσυφοπέδιο. Ο Νίκολιτς προέβλεψε δε ότι η Αλβανία θα «συναντήσει δυσκολίες στην πραγματοποίηση του στόχου για ένταξη στην οικογένεια των σύγχρονων ευρωπαϊκών χωρών εκτός και εάν εγκαταλείψει το όνειρο της (σ.σ. Λερναίας) Υδρας που λέγεται Μεγάλη Αλβανία».

Ακόμη και έτσι, τέτοιες δηλώσεις φαίνεται πως γίνονται περισσότερο για «εσωτερική» κατανάλωση. Ο εκπρόσωπος του σερβικού κυβερνητικού Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο, Μάρκο Ντούριτς, έδινε τον τόνο των απώτερων στόχων και επιδιώξεων της σερβικής αστικής τάξης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά, μερικές ώρες πριν από την αναχώρηση του Εντι Ράμα από το Βελιγράδι, ότι η Σερβία «δεν θα ενδώσει σε προβοκάτσιες, γιατί επιθυμεί τη συνεργασία, την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ