ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Κλιμακώνεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση

Από ρίψη πυραύλων κατά στόχων στη Συρία από το ρωσικό υποβρύχιο «Ροστόφ» στην Ανατολική Μεσόγειο
Από ρίψη πυραύλων κατά στόχων στη Συρία από το ρωσικό υποβρύχιο «Ροστόφ» στην Ανατολική Μεσόγειο
ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

«Σας διατάζω να δράσετε πολύ σκληρά! Οποιοι στόχοι απειλούν τις ρωσικές δυνάμεις ή τις εγκαταστάσεις μας στο (συριακό) έδαφος, θα πρέπει να καταστραφούν αμέσως» προέτρεψε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανώτατους στρατιωτικούς αξιωματούχους και στελέχη του υπουργείου Αμυνας, αναφερόμενος στην εξέλιξη της στρατιωτικής επέμβασης της Μόσχας στη Συρία, με φόντο την ένταση στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις, έπειτα από την κατάρριψη του ρωσικού «Su-24» από πύραυλο τουρκικού «F-16» στις 24/11.

Σε μία προσπάθεια να δείξει πως η εντολή του έχει κύριο αποδέκτη την Αγκυρα, ο Πούτιν διέταξε τα ρωσικά στρατιωτικά επιτελεία να «συντονίσουν τις ενέργειές τους στη Συρία για τον έλεγχο των πτήσεων» με τα κέντρα διοίκησης του ισραηλινού στρατού και το διεθνή συνασπισμό των ΗΠΑ, αναφέροντας πως είναι «σημαντική η συνεργασία με όλες τις χώρες που έχουν πραγματικό συμφέρον στην καταπολέμηση των τρομοκρατών». Παρά τον υποτιθέμενο συντονισμό, είναι καθαρό ότι τέτοιες κινήσεις κλιμακώνουν την ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση.

Ο Ρώσος υπουργός Αμύνας, Σεργκέι Σόιγκου, που απαρίθμησε με νόημα τις σημαντικές ενισχύσεις των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων με σύγχρονα όπλα «μεγάλης ακρίβειας», αναφέροντας (σύμφωνα με ρεπορτάζ του «ΙΤΑΡ ΤΑΣΣ») την παραλαβή 35 νέων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, 243 αεροσκαφών, 90 σύγχρονων συστημάτων αεράμυνας, 1.172 αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων, δύο πυρηνοκίνητων υποβρυχίων με διηπειρωτικούς πυραύλους, δύο συμβατικών υποβρυχίων και οκτώ νέων πολεμικών πλοίων. Παράλληλα, σημείωσε τη σημαντική ενίσχυση και των ρωσικών αεροπορικών και στρατιωτικών δυνάμεων στη βάση της Ρωσίας στη Συρία και την επιτυχή επαναλειτουργία εργοστάσιου επισκευής αρμάτων μάχης στη Χομς της Συρίας, χάρη στις προσπάθειες Ρώσων τεχνικών.

Μήνυμα Ασαντ προς την αντιπολίτευση

Στο μεταξύ, ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ αλ Ασαντ, δήλωσε έτοιμος να συνομιλήσει με την αντιπολίτευση, διευκρινίζοντας ότι ένας στρατιωτικός σχηματισμός δε θεωρείται αντιπολίτευση πουθενά στον κόσμο, αφού υπάρχει μεγάλη διαφορά «ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες και τρομοκράτες από τη μια πλευρά και της αντιπολίτευσης από την άλλη».

Αφορμή για τη δήλωση Ασαντ θεωρείται το προχτεσινό κοινό ανακοινωθέν και οι αποφάσεις εκπροσώπων συριακών πολιτικών και ένοπλων οργανώσεων στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίοι κατάφεραν να εκλέξουν μία 15μελή ομάδα εκπροσώπησής τους σε μελλοντικές συνομιλίες με τις συριακές αρχές. Οι οργανώσεις αυτές απέρριψαν οποιοδήποτε ρόλο του Σύρου ηγέτη σε μία μεταβατική πολιτική φάση.

Το ίδιο διάστημα ανακοινώθηκε πως μεταβαίνει σήμερα στη Δαμασκό ο επικεφαλής του Γραφείου του ΟΗΕ για το Συντονισμό της Εκτακτης Ανθρωπιστικής Βοήθειας, Στίβεν Ο' Μπράιεν, για να συζητήσει τρόπους προώθησης βοήθειας σε 13.500.000 ανθρώπους.

Δεκάδες νεκροί στη ΒΔ Συρία

Στις παραπάνω πολιτικές και διπλωματικές διεργασίες στη Συρία προστέθηκε χτες και το μακελειό που προκάλεσε στη βορειοδυτική (υπό κουρδικό έλεγχο) πόλη Ταλ Ταμέρ η τριπλή βομβιστική επίθεση τζιχαντιστών με φορτηγά, που προκάλεσε το θάνατο περίπου 60 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 80.

Εκπρόσωπος των συριακών κουρδικών δυνάμεων δήλωσε ότι η μια από τις εκρήξεις σημειώθηκε έξω από νοσοκομείο, η άλλη σε αγορά και η τρίτη σε κατοικημένη περιοχή.

Πιέσεις Μπάιντεν στην Αγκυρα

Δεν είναι, όμως, μόνο οι εξελίξεις στη Συρία που εντείνουν την κρίση στην περιοχή, αλλά και η ένταση στις τουρκο-ιρακινές σχέσεις με αφορμή την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων έξω από τη Μοσούλη του βορείου Ιράκ. Αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, τηλεφώνησε στον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, ασκώντας πιέσεις για εκτόνωση της έντασης που καταγράφεται εδώ και μία βδομάδα. Ο Νταβούτογλου εξέφρασε το «σεβασμό» που τρέφει η χώρα του «στην εθνική κυριαρχία του Ιράκ» και διαβεβαίωσε ότι στέκεται «στο πλευρό της Βαγδάτης» έναντι των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

Νωρίτερα, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απέκλεισε το ενδεχόμενο απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων από το Ιράκ, ισχυριζόμενος ότι βρίσκονται εκεί για να εκπαιδεύουν Κούρδους μαχητές και όχι για να εμπλακούν σε μάχες. Ανήγγειλε, επίσης, ότι θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση μεταξύ Τουρκίας, ΗΠΑ και Κούρδων στο βόρειο Ιράκ στις 21 Δεκέμβρη.

Η τουρκική στάση προκάλεσε χτες την αντίδραση του ηγέτη των Σιιτών του Ιράκ, Μεγάλου Αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι, που στο κήρυγμα της Παρασκευής τόνισε ότι η Τουρκία «δεν έπρεπε να στείλει στρατό στο έδαφος μίας άλλης χώρας υπό το πρόσχημα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας» και κάλεσε την ιρακινή κυβέρνηση να προστατεύσει τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

ΗΠΑ
Ετοιμάζουν νέες βάσεις με πρόσχημα τους τζιχαντιστές

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι ΗΠΑ αξιοποιούν ποικιλοτρόπως το πρόσχημα των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») και άλλων, για να πολλαπλασιάσουν τις στρατιωτικές βάσεις σε Αφρική, ΝΑ Ασία και Μέση Ανατολή, όπως αναφέρει προχτεσινό εκτενές ρεπορτάζ των «Τάιμς της Νέας Υόρκης», σημειώνοντας ότι οι νέες βάσεις σχεδιάζονται με υποτιθέμενο στόχο τη συλλογή πληροφοριών και τη διεξαγωγή επιδρομών εναντίον τοπικών συμμάχων της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Νερό στο μύλο των νέων σχεδιασμών της κυβέρνησης Ομπάμα φαίνεται πως έριξαν οι τουλάχιστον οκτώ ένοπλες οργανώσεις - παραρτήματα των τζιχαντιστών του «ΙΚ» που εμφανίζονται τους τελευταίους μήνες σε Μέση Ανατολή και Αφρική (π.χ. Αίγυπτο, Τυνησία, Λιβύη, Νιγηρία, Νίγηρα, Τσαντ, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία) αλλά και Κεντρική και Νοτιοανατολική Ασία (με χαρακτηριστική την περίπτωση του Μπαγκλαντές).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, αρχιτέκτονας του σχεδίου φέρεται ο (πρώην επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων) στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, ο οποίος σημείωσε πως οι νέες βάσεις θα μπορούσαν να λειτουργήσουν «κομβικά» στην εξαπόλυση αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων από κομάντος και πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών με τέσσερα «κέντρα», και συγκεκριμένα σε Τζιμπουτί (Κέρας Αφρικής), Νίγηρα (δυτική Αφρική), Αφγανιστάν και Ερμπίλ (πρωτεύουσα του αυτόνομου Ιρακινού Κουρδιστάν). Οι νέες βάσεις προτείνεται να διαθέτουν 500 έως και 5.000 στρατιώτες (ανάλογα με την περίπτωση και τις «απειλές»), με ετήσιο λειτουργικό κόστος αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων. Στα επιτελεία των ΗΠΑ υπάρχουν και άλλες σκέψεις για περισσότερες βάσεις στην υποσαχάρια Αφρική ή ενίσχυση των δυνάμεών τους στη Νότια Ευρώπη.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Η κυβέρνηση προσπαθεί να «χτίσει» συμμαχίες στο εσωτερικό

ΑΓΚΥΡΑ.--

Το «Σχέδιο Δράσης για το 2016» παρουσίασε η κυβέρνηση του Αχμέτ Νταβούτογλου, στο φόντο των αυξανόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων και παζαριών στη Μέση Ανατολή, στα οποία η Τουρκία διεκδικεί πρωταγωνιστική θέση.

Σύμφωνα με τον φιλοκυβερνητικό Τύπο, το επόμενο τρίμηνο η κυβέρνηση θα ιεραρχήσει μια σειρά από μέτρα, όπως «πακέτα στήριξης» σε νέους επιχειρηματίες στους οποίους υπόσχεται δάνεια με μηδενικούς τόκους. Συνολικά, η κυβέρνηση του AKP αναζητά τρόπους να οικοδομήσει συμμαχίες με μερίδες της αστικής τάξης που τα τελευταία χρόνια στήριξαν και άλλα κόμματα, αλλά και λαϊκά στρώματα που καλούνται να πιστέψουν ότι θα ωφεληθούν από την καπιταλιστική ανάπτυξη. Ανακοινώθηκε και αύξηση του κατώτατου μισθού (κατά 30%, σύμφωνα με τα ΜΜΕ), χωρίς ωστόσο να διασφαλίζει κανείς τι θα γίνει με το μέσο εργατικό μισθό, που επηρεάζεται από ένα σύνολο παραγόντων, δηλαδή το ύψος μισθών σε κλάδους και επιχειρήσεις, την επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Την ίδια στιγμή, με στόχο την ανέλιξη στις 10 ισχυρότερες καπιταλιστικές οικονομίες του κόσμου, επιταχύνονται οι ιδιωτικοποιήσεις, διευρύνονται μέτρα μείωσης του κόστους εργασίας, όπως συμβαίνει με την «αξιοποίηση» του καθεστώτος των εργολάβων που είναι διαδεδομένο π.χ. στον μεταλλευτικό κλάδο με τραγικά αποτελέσματα για τους εργάτες (βλ. πολύνεκρο έγκλημα το Μάη του 2014 στη Σόμα). Ετσι, την ώρα που η τουρκική κυβέρνηση εντείνει και στρατιωτικά την εμπλοκή της στις επικίνδυνες κόντρες που δυναμώνουν σε όλη την περιοχή, διαμηνύει την ετοιμότητά της να παρέμβει για τη «σταθερότητα», προσπαθεί στο εσωτερικό της χώρας να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή λαϊκή συναίνεση, αλλά και να αποδείξει ότι μπορεί επάξια να εκπροσωπεί το σύνολο του τουρκικού κεφαλαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ένα από τα θέματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει άμεσα είναι τι θα γίνει με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κουρδικό. Το ζήτημα έθεσε στην πρόσφατη επίσκεψή του και ο Πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν (που θεωρείται σήμερα σύμμαχος της Αγκυρας στην περιοχή), Μασούντ Μπαρζανί. Την ανάγκη να ξεκινήσουν πάλι οι «ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις» επαναφέρουν τακτικά και ισχυροί σύμμαχοι της Τουρκίας, με πρώτες τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ενώ το δικό της βάρος έχει και η «πίεση» που ασκεί το φιλοκουρδικό σοσιαλδημοκρατικό HDP. Επιπλέον, με δεδομένο ότι όλο και περισσότερες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (εκτός από τις ΗΠΑ, και οι Ρωσία, Γερμανία κ.ά.) προσπαθούν να οικοδομήσουν «γέφυρες» με τμήματα των Κούρδων, φαίνεται ότι αναβαθμίζεται ο ρόλος των Κούρδων, κάτι που φυσικά η Αγκυρα δεν αγνοεί.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επίθεση «Ταλιμπάν» στην Καμπούλ

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Νέα επίθεση πραγματοποίησαν χτες οι «Ταλιμπάν» στο Αφγανιστάν, αυτή τη φορά σε περιοχή της πρωτεύουσας και μάλιστα στην περιοχή Σερπούρ, όπου βρίσκονται πολλές διπλωματικές αποστολές. Οι πρώτες ανταποκρίσεις διεθνών ΜΜΕ έκαναν λόγο για ισχυρή έκρηξη από παγιδευμένο αυτοκίνητο. Στόχος της επίθεσης φαίνεται ότι ήταν η πρεσβεία της Ισπανίας. Ωστόσο, οι πληροφορίες ήταν συγκεχυμένες ως προς το εάν η έκρηξη έπληξε το ίδιο το κτίριο της πρεσβείας ή ξενώνα που βρίσκεται κοντά της όπως και για θύματα, αν και τα περισσότερα ρεπορτάζ μιλούσαν για πολλούς τραυματίες ή και δύο νεκρούς. Η νέα επίθεση σημειώθηκε ελάχιστα 24ωρα μετά την πολύνεκρη επίθεση των «Ταλιμπάν» στο αεροδρόμιο της Κανταχάρ (2η μεγαλύτερη πόλη της χώρας).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ