ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Απανωτές επαφές για Μέση Ανατολή και περιφέρεια

Στα Ηλύσια Πεδία βρέθηκαν τις τελευταίες μέρες ο διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, ο βασιλιάς του Μαρόκου

Χαρίρι, Μακρόν και Σαλμάν βγάζουν «σέλφι» ενώ φουντώνουν οι αντιλαϊκές διεργασίες
Χαρίρι, Μακρόν και Σαλμάν βγάζουν «σέλφι» ενώ φουντώνουν οι αντιλαϊκές διεργασίες
ΠΑΡΙΣΙ.--

Τα επενδυτικά και γεωπολιτικά συμφέροντα των γαλλικών μονοπωλίων στη Μέση Ανατολή αλλά και σε όλη τη «φλέγουσα» γύρω περιφέρεια υπερασπίζεται ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, καθώς η ιμπεριαλιστική Γαλλία μπλέκεται όλο και πιο βαθιά στους φονικούς ανταγωνισμούς που φουντώνουν.

Θυμίζουμε ότι, ενώ προχωρούν εδαφικές και άλλες ανακατατάξεις με «όχημα» τον πόλεμο σε Συρία και Ιράκ, ο Μακρόν συνάντησε την προηγούμενη βδομάδα εκπροσώπους των κουρδικών οργανώσεων από τη Συρία.

Το Σαββατοκύριακο, υποδέχτηκε στα Ηλύσια Πεδία αντιπροσωπεία της ηγεσίας της Σαουδικής Αραβίας με επικεφαλής τον πρίγκιπα, διάδοχο του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, με τον οποίο συζήτησαν την ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας και σε επιχειρηματικό επίπεδο (π.χ. η «Total» ενισχύει τη συνεργασία της με τη «Saudi Aramco»). Ασφαλώς, οι δύο πλευρές συζήτησαν και τις εξελίξεις στα πεδία των μαχών της περιοχής, από τις οποίες τα γαλλικά μονοπώλια διεκδικούν πολλαπλά οφέλη. Για παράδειγμα, ο Μακρόν διαφήμισε - στο όνομα της «ασφάλειας της περιοχής» - δεόντως τις πωλήσεις γαλλικών όπλων όχι απλά στη Σαουδική Αραβία αλλά και σε χώρες - συμμάχους της. Κι αυτό ενώ, πρόσφατα, συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Υεμένη, όπου ο λαός μετρά χιλιάδες νεκρούς, αναπήρους, τσακισμένους από τη φτώχεια και τις επιδημίες ανθρώπους. Κατά τ' άλλα, ο Μακρόν υποσχέθηκε... να οργανώσει διεθνή σύνοδο για την προσφορά «ανθρωπιστικής βοήθειας» στο λαό της Υεμένης, προσπαθώντας φυσικά να φιλοτεχνήσει και έτσι το προφίλ με το οποίο οι γαλλικές εταιρείες σχεδιάζουν ακόμα πιο ορμητική «είσοδο» στη Μέση Ανατολή.

Την Τρίτη, την πόρτα των Ηλυσίων Πεδίων πέρασε όμως και ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Σαάντ Χαρίρι, του οποίου η επίσκεψη στη Γαλλία έγινε γνωστή κυρίως από τις «σέλφι» που έβγαλε με τον Μακρόν και τον Σαλμάν σε ένα γκαλά που οργάνωσε ο Γάλλος ηγέτης για τον Σαουδάραβα πρίγκιπα. Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα της νέας επίσκεψης Χαρίρι στο Παρίσι δεν έγιναν γνωστές...

Τέλος, στη γαλλική πρωτεύουσα βρέθηκε και ο βασιλιάς του Μαρόκου, Μοχάμεντ ο Δ', που σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου της μαροκινής μοναρχίας συζήτησε με τον Μακρόν για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και περιφερειακά και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Οι δύο πλευρές - σύμφωνα με την ίδια πηγή - περιέγραψαν τη διμερή σχέση ως «πλούσια, βαθιά, δυναμική» και στάθηκαν στη σημασία ενίσχυσης της συνεργασίας, ειδικά σε θέματα Ασφάλειας.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζεται η πτώση της λίρας

Στο Παρίσι ο υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας

ΑΓΚΥΡΑ.--

H τουρκική λίρα υποχώρησε σε νέα χαμηλά επίπεδα - ρεκόρ έναντι του δολαρίου και του ευρώ, αφού η ισοτιμία με το αμερικανικό νόμισμα έφτασε τις 4,1550 λίρες και με το ευρωπαϊκό τις 5,1435 λίρες.

Στο μεταξύ, η Στατιστική Υπηρεσία της Τουρκίας (TurkStat) έδωσε χτες στη δημοσιότητα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία μεγάλωσε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας. Συγκεκριμένα, αυτό έφτασε τα 4,152 δισ. δολάρια το Φλεβάρη του 2018, σε σχέση με 2,556 δισ. που ήταν πέρυσι.

Επίσης, στοιχεία της διεθνούς φήμης εταιρείας παροχής επιχειρηματικών και χρηματοπιστωτικών συμβουλών «IHS Markit» εμφανίζουν το λεγόμενο «κόστος ασφάλισης» του τουρκικού χρέους στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών, αυξημένο κατά 6 μονάδες από τον περασμένο Νοέμβρη.

Αλλωστε, αναλύσεις και εκθέσεις διεθνών οργανισμών όπως του ΟΟΣΑ εκφράζουν εδώ και καιρό στοιχεία ανησυχητικά για την ικανότητα των τουρκικών εταιρειών να δανειστούν και να «ανταποκριθούν» στα χρέη τους. Στις αρχές του Μάρτη, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης «Moody's» υποβάθμισε και άλλο την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας, από την κατηγορία «Ba1» στην κατηγορία «Ba2», που αλλιώς αποκαλείται και κατηγορία «σκουπίδια».

Ολα αυτά, ενώ η κυβέρνηση του ΑΚΡ υποστηρίζει ότι η οικονομία της χώρας δεν έχει κανένα πρόβλημα και εμφανίζει την Τουρκία ως πολύ ελκυστικό προορισμό για τους επενδυτές οποιασδήποτε προέλευσης. Μάλιστα, διαμηνύοντας την ετοιμότητά της να εντείνει με κάθε τρόπο τη στήριξη του κεφαλαίου, σε βάρος πάντα των εργατικών - λαϊκών αναγκών, πριν μερικές μέρες η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα πακέτα στήριξης του κεφαλαίου. Μεταξύ άλλων, αυτά περιλαμβάνουν την παροχή αναπτυξιακών και άλλων «κινήτρων» στις επιχειρήσεις, με φοροαπαλλαγές και κυβερνητική επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών κ.τ.λ.

Στο Παρίσι ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας

Στο ίδιο πλαίσιο, αναζήτησης συνεργασιών επωφελών για το τουρκικό κεφάλαιο, εντάσσεται και η επίσκεψη που έκανε χτες στο Παρίσι ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας, Νιχάτ Ζεϊμπεκσί.

Σε δηλώσεις του από το Παρίσι, όπου συνάντησε τον Γάλλο ομόλογό του Μπρουνό Λε Μερ, ο Ζεϊμπεκσί τόνισε ότι Γαλλία και Τουρκία θέτουν ως στόχο την αύξηση του όγκου των εμπορικών τους συναλλαγών στα 20 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2019 (από 14,7 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη του 2017).

Ο Ζεϊμπεκσί εξέφρασε την ικανοποίηση της Αγκυρας για τη βοήθεια που το Παρίσι προσφέρει στη σύσφιξη και των οικονομικών σχέσεων Τουρκίας - ΕΕ, με τη στήριξη της Τελωνειακής Ενωσης Τουρκίας - ΕΕ. «Συζητήσαμε ακόμα για την Αφρική, τη Μέση Ανατολή, όσον αφορά τις επιχειρηματικές ευκαιρίες (εκεί) αλλά και το εμπόριο», σημείωσε ο Τούρκος υπουργός, ενώ τα τουρκικά ΜΜΕ σχολίαζαν με έμφαση ότι Παρίσι και Αγκυρα συμφωνούν στη σημασία σύσφιξης της οικονομικής τους συνεργασίας, παρά τις «διπλωματικές τριβές» για τη Συρία κ.τ.λ.

Αλλωστε, χτες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε από εκδήλωση μιας «δεξαμενής σκέψης» στην Κωνσταντινούπολη ότι σύντομα θα συζητήσει με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν Ιβ Λε Ντριάν για τις πρόσφατες επαφές του Γάλλου Προέδρου Μακρόν με τους Κούρδους της Συρίας (εκπροσώπους της οργάνωσης YPG) στο Παρίσι. Θυμίζουμε ότι η πρόσφατη συνάντηση του Μακρόν με τους Κούρδους είχε εξοργίσει την τουρκική ηγεσία, που ανησυχεί έντονα για τη στήριξη της Δύσης προς τους Κούρδους.

Παρίσι και Αγκυρα επαναλαμβάνουν με διάφορες αφορμές τη σημασία που έχει η διατήρηση διμερών διαύλων συνεργασίας και (έστω) συντονισμού, χωρίς βέβαια να παραβλέπουν τις διαφορές τους.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Νέες επιθέσεις «σε θέσεις της Χαμάς»

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Δυνάμεις του ισραηλινού στρατού έπληξαν χτες «θέσεις της Χαμάς» στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, με αφορμή τον εντοπισμό «εκρηκτικού μηχανισμού» που είχε τοποθετηθεί κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, δίχως να αναφερθούν άμεσα ζημιές ή θύματα.

Ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν πως ο «εκρηκτικός μηχανισμός» που εντοπίστηκε κοντά σε θέση των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων εξουδετερώθηκε από πυροτεχνουργούς του στρατού. Στη συνέχεια, οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν πως έκαναν χρήση πυρός σε «στόχους της Χαμάς».

Οι ισραηλινές δυνάμεις δείχνουν να συντηρούν την ένταση στη Λωρίδα της Γάζας, όπου από τις 30 Μάρτη χιλιάδες Παλαιστίνιοι πραγματοποιούν κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, διεκδικώντας το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους. Από τις απρόκλητες επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων σε άοπλους Παλαιστίνιους διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα τουλάχιστον 31 άτομα και έχουν τραυματιστεί πολλές εκατοντάδες άλλοι.

Οι κινητοποιήσεις για το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων στις εστίες τους αναμένεται να συνεχιστούν έως τις 15 Μάη, μέρα της παλαιστινιακής καταστροφής («Μέρα της Νάκμπα»), οπότε κλείνουν 70 χρόνια από τον πόλεμο και το ξεκλήρισμα χιλιάδων Παλαιστινίων του 1948, που σήμανε την ίδρυση του Ισραήλ.

Ανακοίνωση του Παλαιστίνιου πρέσβη στην Αθήνα

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Αθήνα, Μαρουάν Τουμπάσι, επισήμανε χτες σε σχετική ανακοίνωσή του τη θέση της Παλαιστινιακής Αρχής «για τις νομικές και ποινικές ευθύνες του Ισραήλ στα φρικτά εγκλήματα που διαπράττονται σε βάρος Παλαιστινίων αμάχων», τονίζοντας «την επιτακτική ανάγκη να παραπεμφθούν οι ισραηλινές κατοχικές αρχές για τα εγκλήματα αυτά άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση, ώστε να εξασφαλιστεί η διεθνής προστασία για τον άμαχο λαό μας». Χαιρέτισε επίσης τις πρόσφατες δηλώσεις της εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Φατού Μπενσούντα, πως τα ισραηλινά πυρά σε βάρος Παλαιστινίων αμάχων μπορεί να αποτελούν εγκλήματα πολέμου, που υπάγονται στη Συνθήκη της Ρώμης και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

ΤΡΑΜΠ - ΑΛ ΘΑΝΙ
Με ατζέντα για «ασφάλεια» και «οικονομία»

OYAΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Εξαιρετικές» χαρακτήρισε το βράδυ της Τρίτης τις σχέσεις ΗΠΑ - Κατάρ ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, υποδεχόμενος στον Λευκό Οίκο τον Καταριανό εμίρη Ταμίμ αλ Θάνι, τον οποίο ωστόσο πέρσι αντιμετώπιζε ως ηγέτη χώρας που «χρηματοδοτεί» και στηρίζει «τρομοκρατικές οργανώσεις». Αναφερόμενος σε αυτό ακριβώς το ζήτημα, ο Τραμπ είπε: «Πολλές χώρες χρηματοδοτούσαν την τρομοκρατία και εμείς το σταματάμε. Σταματά, και γρήγορα, και αυτό είναι πολύ σημαντικό». Σε επόμενο σημείο αναφέρθηκε στον Καταριανό εμίρη που είχε δίπλα του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο κύριος στα δεξιά μου αγοράζει πολύ εξοπλισμό από μας, πολλά στρατιωτικά αεροπλάνα, πυραύλους, πολλά διαφορετικά πράγματα...».

Ο Καταριανός εμίρης, λίγη ώρα πριν συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο, είχε σπεύσει να χαρακτηρίσει τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ «εγκληματία πολέμου», που η περιοχή δεν μπορεί να ανεχτεί...

Στο επίκεντρο της συνάντησης των ηγετών ΗΠΑ - Κατάρ αναμενόταν να τεθούν διμερή θέματα «ασφαλείας και οικονομίας».

Πριν τη συνάντηση Αλ Θάνι και Τραμπ στον Λευκό Οίκο, το αμερικανικό Κογκρέσο είχε εγκρίνει την πώληση πυραύλων αξίας 300.000.000 δολαρίων και 5.000 πολεμικών κεφαλών μεγάλης εκρηκτικότητας.

Νωρίτερα, μέσα ενημέρωσης στη Σ. Αραβία μετέδωσαν πως εξετάζεται «πρόταση» να δημιουργηθεί το κανάλι «Salwa Marine Canal» στα σύνορα της χώρας με το Κατάρ, ώστε το τελευταίο να μετατραπεί σε... νησί και να «απομονωθεί» σε απόσταση ασφαλείας. Το σχέδιο φέρεται πως προωθούν επενδυτές από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και προωθείται να υλοποιηθεί από αιγυπτιακή κατασκευαστική εταιρεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ