Πέμπτη 12 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Απανωτές επαφές για Μέση Ανατολή και περιφέρεια

Στα Ηλύσια Πεδία βρέθηκαν τις τελευταίες μέρες ο διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, ο βασιλιάς του Μαρόκου

Χαρίρι, Μακρόν και Σαλμάν βγάζουν «σέλφι» ενώ φουντώνουν οι αντιλαϊκές διεργασίες
Χαρίρι, Μακρόν και Σαλμάν βγάζουν «σέλφι» ενώ φουντώνουν οι αντιλαϊκές διεργασίες
ΠΑΡΙΣΙ.--

Τα επενδυτικά και γεωπολιτικά συμφέροντα των γαλλικών μονοπωλίων στη Μέση Ανατολή αλλά και σε όλη τη «φλέγουσα» γύρω περιφέρεια υπερασπίζεται ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, καθώς η ιμπεριαλιστική Γαλλία μπλέκεται όλο και πιο βαθιά στους φονικούς ανταγωνισμούς που φουντώνουν.

Θυμίζουμε ότι, ενώ προχωρούν εδαφικές και άλλες ανακατατάξεις με «όχημα» τον πόλεμο σε Συρία και Ιράκ, ο Μακρόν συνάντησε την προηγούμενη βδομάδα εκπροσώπους των κουρδικών οργανώσεων από τη Συρία.

Το Σαββατοκύριακο, υποδέχτηκε στα Ηλύσια Πεδία αντιπροσωπεία της ηγεσίας της Σαουδικής Αραβίας με επικεφαλής τον πρίγκιπα, διάδοχο του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, με τον οποίο συζήτησαν την ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας και σε επιχειρηματικό επίπεδο (π.χ. η «Total» ενισχύει τη συνεργασία της με τη «Saudi Aramco»). Ασφαλώς, οι δύο πλευρές συζήτησαν και τις εξελίξεις στα πεδία των μαχών της περιοχής, από τις οποίες τα γαλλικά μονοπώλια διεκδικούν πολλαπλά οφέλη. Για παράδειγμα, ο Μακρόν διαφήμισε - στο όνομα της «ασφάλειας της περιοχής» - δεόντως τις πωλήσεις γαλλικών όπλων όχι απλά στη Σαουδική Αραβία αλλά και σε χώρες - συμμάχους της. Κι αυτό ενώ, πρόσφατα, συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Υεμένη, όπου ο λαός μετρά χιλιάδες νεκρούς, αναπήρους, τσακισμένους από τη φτώχεια και τις επιδημίες ανθρώπους. Κατά τ' άλλα, ο Μακρόν υποσχέθηκε... να οργανώσει διεθνή σύνοδο για την προσφορά «ανθρωπιστικής βοήθειας» στο λαό της Υεμένης, προσπαθώντας φυσικά να φιλοτεχνήσει και έτσι το προφίλ με το οποίο οι γαλλικές εταιρείες σχεδιάζουν ακόμα πιο ορμητική «είσοδο» στη Μέση Ανατολή.

Την Τρίτη, την πόρτα των Ηλυσίων Πεδίων πέρασε όμως και ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Σαάντ Χαρίρι, του οποίου η επίσκεψη στη Γαλλία έγινε γνωστή κυρίως από τις «σέλφι» που έβγαλε με τον Μακρόν και τον Σαλμάν σε ένα γκαλά που οργάνωσε ο Γάλλος ηγέτης για τον Σαουδάραβα πρίγκιπα. Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα της νέας επίσκεψης Χαρίρι στο Παρίσι δεν έγιναν γνωστές...

Τέλος, στη γαλλική πρωτεύουσα βρέθηκε και ο βασιλιάς του Μαρόκου, Μοχάμεντ ο Δ', που σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου της μαροκινής μοναρχίας συζήτησε με τον Μακρόν για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και περιφερειακά και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Οι δύο πλευρές - σύμφωνα με την ίδια πηγή - περιέγραψαν τη διμερή σχέση ως «πλούσια, βαθιά, δυναμική» και στάθηκαν στη σημασία ενίσχυσης της συνεργασίας, ειδικά σε θέματα Ασφάλειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ