Πέμπτη 12 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Αλλαγή της εργασίας» με περισσότερη ευελιξία

Οι εργασιακές σχέσεις και η εξωτερική πολιτική βρέθηκαν στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου

Η Αγκ. Μέρκελ με τον γγ του ΝΑΤΟ και την υπουργό Αμυνας, στο παλάτι Μέζεμπεργκ όπου συνεδρίασε η κυβέρνηση

The Associated Press

Η Αγκ. Μέρκελ με τον γγ του ΝΑΤΟ και την υπουργό Αμυνας, στο παλάτι Μέζεμπεργκ όπου συνεδρίασε η κυβέρνηση
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Με επίκεντρο τη μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις και θέματα εξωτερικής πολιτικής διεξήχθησαν χτες και προχτές οι διαβουλεύσεις της νεοσυσταθείσας γερμανικής κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD). Τη συμβολή τους στις νέες αντιλαϊκές μεθοδεύσεις και τη μεγαλύτερη εμπλοκή της Γερμανίας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς είχαν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοδοτών (BDA), Ινγκο Κράμερ, ο πρόεδρος της Γερμανικής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, Ράινερ Χόφμαν, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που συμμετείχαν στο υπουργικό συμβούλιο ως προσκεκλημένοι.

Χαρακτηριστικά, η γερμανική κυβέρνηση κάνει λόγο για «αλλαγή της εργασίας». «Ολοι γνωρίζουμε ότι τα επόμενα χρόνια η ψηφιοποίηση φέρνει νέες εργασιακές σχέσεις», είπε ο υπουργός Εργασίας, Χούμπερτους Χάιλ (SPD). Πρόκειται για αλλαγές όπως η διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου με κατάργηση του 8ωρου, διατήρηση του 48ωρου σε εβδομαδιαία βάση και μείωση των ωρών ανάπαυσης μεταξύ δυο βαρδιών από 11 σε 9 ώρες, που ζητούν επίμονα οι επιχειρηματίες και μεγαλοεργοδότες.

«Απαιτούμε εμφατικά μια θεμελιώδη επικαιροποίηση του νόμου για τις ώρες εργασίας», δήλωσε λίγες μέρες πριν από το υπουργικό συμβούλιο ο Ινγκο Κράμερ, προσθέτοντας: «Οι αυστηροί κανονισμοί του νόμου περί ωρών εργασίας σχετικά με τις μέγιστες ημερήσιες ώρες εργασίας και τις περιόδους ανάπαυσης δεν ανταποκρίνονται πλέον στην επιχειρηματική πραγματικότητα και στον διεθνή ανταγωνισμό που οδηγείται από την παγκοσμιοποίηση και την ψηφιοποίηση».

Ο επικεφαλής του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, Ρ. Χόφμαν, κάλεσε την κυβέρνηση να νομοθετήσει άμεσα το «δικαίωμα επιστροφής από μερική απασχόληση σε πλήρη» από τη σκοπιά της πλήρους προσαρμογής της εργασίας στις ανάγκες των επιχειρήσεων: «Για τις επιχειρήσεις που διαμαρτύρονται για την έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων (σ.σ. οι κενές θέσεις υπολογίζονται σε 1,2 εκατ.), αυτό το δικαίωμα είναι ένας τρόπος να καταπολεμηθούν αυτά τα κενά: Περίπου 1,1 εκατ. γυναίκες και 420.000 άνδρες εργάζονται με μερική απασχόληση και επιθυμούν να εργάζονται με πλήρη», δήλωσε. Παράλληλα, τα γερμανικά συνδικάτα υποστηρίζουν και προωθούν τη μεγαλύτερη ευελιξία του χρόνου εργασίας, με πρόσφατο παράδειγμα τη ΣΣΕ που υπέγραψε το συνδικάτο Μετάλλου IG Metall, για «εθελοντική» ημιαπασχόληση 28 ωρών τη βδομάδα έως και δυο χρόνια, για εργαζόμενους που έχουν να φροντίζουν μικρά παιδιά, ηλικιωμένους ή ασθενείς, υπό το βάρος της έλλειψης επαρκών και δωρεάν δομών και υπηρεσιών Πρόνοιας και Υγείας.

Επίσης, συζητήθηκαν ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής και η διεθνής κατάσταση, με τον γγ του ΝΑΤΟ να δίνει διάλεξη για το μέλλον του ΝΑΤΟ, ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν μίλησε για το «ρόλο της ΕΕ στον κόσμο».

Τέλος, αποφασίστηκε η συνέχιση των γερμανικών αποστολών στο Μάλι και στις ακτές της Σομαλίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μερική απασχόληση ή εργασιακή εξουθένωση είναι οι «επιλογές» των γυναικών (2019-01-04 00:00:00.0)
Ξανά μεγάλος συνασπισμός, ενώ προετοιμάζεται η «επόμενη μέρα» (2018-02-10 00:00:00.0)
Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού (2018-01-30 00:00:00.0)
Επενδύσεις και ισχυρή ΕΕ θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα του γερμανικού κεφαλαίου (2017-07-18 00:00:00.0)
Εκλογές αύριο στο κρατίδιο Σλέσβιγκ - Χόλσταϊν (2017-05-06 00:00:00.0)
Ο Ντάστιν Χόφμαν (1998-08-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ