Τρίτη 18 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
Επενδύσεις και ισχυρή ΕΕ θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα του γερμανικού κεφαλαίου

Σε αντίστοιχα θέματα αναφέρθηκε και η Αγκελα Μέρκελ

Από την παρουσίαση του προγράμματος των Σοσιαλδημοκρατών στα τέλη Ιούνη

Copyright 2017 The Associated

Από την παρουσίαση του προγράμματος των Σοσιαλδημοκρατών στα τέλη Ιούνη
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Τις 10 βασικές προεκλογικές θέσεις του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD), που συμπληρώνουν το πρόγραμμα του κόμματος εν όψει των εθνικών εκλογών στις 24 Σεπτέμβρη, παρουσίασε προχθές ο πρόεδρος και υποψήφιος καγκελάριος, Μάρτιν Σουλτς. Το SPD είναι ένα από τα δύο βασικά κόμματα που εκπροσωπούν τα συμφέροντα του γερμανικού κεφαλαίου και συγκυβερνά σήμερα με το άλλο κόμμα του κεφαλαίου, τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU), υπό την Αγκελα Μέρκελ. Ετσι, η σοσιαλδημοκρατική πρόταση για τη διαχείριση της γερμανικής καπιταλιστικής οικονομίας, ταυτίζεται με τις απαιτήσεις των μεγάλων γερμανικών επιχειρηματικών ομίλων και έχει «κοινή βάση» με το πρόγραμμα των «αντιπάλων» Χριστιανοδημοκρατών.

Ενδεικτικά, το SPD προτείνει κρατικές επενδύσεις σε όλους τους τομείς που ιεραρχούν οι Γερμανοί επιχειρηματίες σαν «κρίσιμους», όπως στην ψηφιοποίηση, στην ενεργειακή αλλαγή, στο σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο για την πιο γρήγορη μεταφορά εμπορευμάτων, σε παιδικούς σταθμούς και σχολές. Μόνο η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση (δηλ. χωρίς να υπολογίζονται οι επενδύσεις από τις κοινότητες και τα κρατίδια) θα διαθέσει για επενδύσεις την επόμενη νομοθετική περίοδο 30 δισ. ευρώ. Επίσης δεσμεύεται για αύξηση των κρατικών δαπανών για την «έρευνα κι ανάπτυξη» σταδιακά στο 3,5% του ΑΕΠ, κάτι που ζητούν και οι Γερμανοί βιομήχανοι. Ταυτόχρονα με την απομείωση του δημόσιου χρέους (η Γερμανία υπολογίζει να φτάσει στο 60% του ΑΕΠ ως το 2020), οι Σοσιαλδημοκράτες δεσμεύονται για ένα «κατώτερο όριο δημόσιων επενδύσεων» με την αξιοποίηση των γερμανικών πλεονασμάτων.

Επιπλέον για τη γερμανική βιομηχανία υπόσχονται μια «συμμαχία για την καινοτομία», η οποία περιλαμβάνει ελαφρύνσεις και κίνητρα για τις «καινοτόμες» επιχειρήσεις, αλλά και προώθηση της ηλεκτροκίνησης, στην οποία πρωτοστατούν σειρά γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών. «Για να ανταγωνιστούμε τις ΗΠΑ και την Κίνα θα πρέπει να αναπτύξουμε και να εφαρμόσουμε ιδιαίτερα τις ψηφιακές τεχνολογίες στη Γερμανία και στην Ευρώπη», αναφέρεται ακόμη στο πρόγραμμα του SPD, κάτι που επισημαίνεται και από τους Χριστιανοδημοκράτες, ενώ οι Γερμανοί βιομήχανοι θεωρούν ότι η ψηφιοποίηση είναι που θα κρίνει την ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας.

Από την πλευρά της η Α. Μέρκελ είπε χτες για το θέμα των επενδύσεων μιλώντας στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD: «Για μένα το κύριο θέμα δεν βρίσκεται στην ερώτηση αν θα πρέπει να δοθούν περισσότερα χρήματα. Αυτό μπορούμε και πρέπει να το κάνουμε, αλλά θα πρέπει πρώτα να επισπεύσουμε το σχεδιασμό». Μάλιστα οι Χριστιανοδημοκράτες «σκέφτονται το 1/3 του πλεονάσματος των δημοσίων εσόδων να κατευθυνθεί προς τις επενδύσεις».

Ισχυρή ΕΕ σημαίνει ισχυρή Γερμανία

Στην παρούσα φάση οι Γερμανοί βιομήχανοι βλέπουν ως «μονόδρομο» για την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλιακών ομίλων την ενίσχυση της Ευρωζώνης και εκεί προσανατολίζονται τόσο οι Χριστιανοδημοκράτες, όσο και οι Σοσιαλδημοκράτες. Ετσι στο πρόγραμμα του SPD προτάσσεται ένας κοινός προϋπολογισμός των χωρών της Ευρωζώνης, που θα χρηματοδοτεί επενδύσεις και «μεταρρυθμίσεις» σε κράτη - μέλη.

Επίσης, «η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», σημειώνεται. Παράλληλα στηρίζεται η αντιλαϊκή πολιτική που φορτώνει στις πλάτες των λαών την καπιταλιστική κρίση και το κρατικό χρέος που δημιουργεί η καπιταλιστική ανάπτυξη: «Αναμένουμε από τις χώρες που βρίσκονται σε κρίση να προωθήσουν τις μεταρρυθμίσεις και να μειώσουν τα χρέη τους» και παράλληλα «να επενδύσουν στην ανάπτυξη». Ετσι, ζητά «προώθηση των ευρωπαϊκών επενδύσεων» και «ενισχυμένο ρόλο του υφιστάμενου Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (EFSI)».

Ο κοινός ευρωπαϊκός προϋπολογισμός και ο κοινός υπουργός Οικονομικών στην Ευρωζώνη συζητιούνται έντονα μεταξύ της Αγκ. Μέρκελ και του Γάλλου Προέδρου, Εμ. Μακρόν («σχέδιο Μερκρόν»). Αυτές οι προτάσεις αποτελούν και θέσεις των Γερμανών βιομηχάνων, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να συμπεριληφθεί και ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, κάτι στο οποίο έχει κατά καιρούς αναφερθεί και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφανγκ Σόιμπλε, ως μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Από την πλευρά του και ο Μ. Σουλτς προτείνει την αντικατάσταση του ΔΝΤ και τη μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

Στο μεταξύ η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε το Σάββατο ότι η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ και η εκλογή του Εμ. Μακρόν στη γαλλική προεδρία άλλαξαν την άποψή της για το μπλοκ και πρόσθεσε ότι αξίζει η προσπάθεια για μια ισχυρότερη Ευρώπη. Χαρακτηρίζοντας τη συμμετοχή της Γερμανίας στην ΕΕ ένα από τα πιο δυνατά σημεία της χώρας η Μέρκελ είπε: «Γι' αυτό ένα από τα προεκλογικά μας πλακάτ γράφει: Αν η Ευρώπη είναι ισχυρότερη, τότε η Γερμανία θα είναι ισχυρότερη. Συνδέονται άμεσα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ