Σάββατο 6 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εκλογές αύριο στο κρατίδιο Σλέσβιγκ - Χόλσταϊν

Εκλογές για τις 69 έδρες του τοπικού κοινοβουλίου στο κρατίδιο Σλέσβιγκ - Χόλσταϊν πραγματοποιούνται αύριο στη Γερμανία. Πρόκειται για τις δεύτερες τοπικές εκλογές που διεξάγονται πριν τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές στις 24 Σεπτέμβρη, και ακολουθούν οι τοπικές εκλογές στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας στις 14 Μάη, αναμετρήσεις που θεωρούνται «βαρόμετρο» για το αποτέλεσμα για την καγκελαρία. Θυμίζουμε ότι στις τοπικές εκλογές στο Ζάαρλαντ οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) βγήκαν πρώτοι και πριν λίγες μέρες σχημάτισαν - ξανά - «μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό» με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).

Για το Σλέσβιγκ - Χόλσταϊν μικρό προβάδισμα στον υποψήφιο των Χριστιανοδημοκράτών (CDU), Ντάνιελ Γκιούντερ, με 32%, έναντι των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) με 29%, δίνει προχτεσινή δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου ZDF (Politbarometer Extra). Σύμφωνα με αυτά τα προγνωστικά, ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός του κρατιδίου (SPD - Πράσινοι - Σύλλογος Ψηφοφόρων του Νότιου Σλέσβιγκ SSW) υπό τον σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό, Τόρστεν Αλμπιγκ, δεν θα έχει πια την πλειοψηφία.

Για τη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, το μεγαλύτερο από τα 16 κρατίδια, με 18 εκατ. πληθυσμό, οι δημοσκοπήσεις, με τελευταία αυτή του Ινστιτούτου «Dimap» για το ARD, δείχνουν σχεδόν ισοψηφία CDU - SPD, με 31% και 32% αντίστοιχα. Αυτό το ποσοστό, αν τελικά επιβεβαιωθεί στην πράξη, αποτελεί «νίκη» των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), καθώς στις προηγούμενες εκλογές είχαν πάρει 26,3%.

Την ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας προτάσσει σαν «πυρήνα» του προεκλογικού του προγράμματος (πιο αναλυτικά θα ανακοινωθεί τον Ιούνη) ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Μάρτιν Σουλτς, σε προχτεσινές του δηλώσεις στις εφημερίδες του ομίλου «Φούνκε» (Funke Mediengruppe).

«Οι επιχειρήσεις που επενδύουν στην Ερευνα και την ανάπτυξη πρέπει να προωθηθούν περισσότερο από ό,τι μέχρι τώρα», είπε, προτείνοντας και φοροελαφρύνσεις. Να σημειωθεί ότι η «καινοτομία» και η «ψηφιοποίηση της τεχνολογίας και της οικονομίας» αποτελούν επίσης κεντρικό προεκλογικό σύνθημα των σημερινών κυβερνητικών τους εταίρων, των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU), υπό την Αγκελα Μέρκελ, αλλά και βασικό «στοίχημα» για τα γερμανικά μονοπώλια στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ