Σάββατο 6 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - Β' ΓΥΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
Με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις του κεφαλαίου

Οι δύο μονομάχοι του κεφαλαίου ολοκλήρωσαν χτες την εκστρατεία

Copyright 2017 The Associated

Οι δύο μονομάχοι του κεφαλαίου ολοκλήρωσαν χτες την εκστρατεία
ΠΑΡΙΣΙ.--

Θέσεις μάχης για την επομένη του αυριανού β' γύρου των προεδρικών εκλογών έχουν ήδη πάρει τα αστικά επιτελεία στη Γαλλία, αφού ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, ζητούμενο είναι πώς το ντόπιο κεφάλαιο θα διεκδικήσει ακόμα πιο αποφασιστικά τη θέση του έναντι ανταγωνιστών. Από αυτή τη σκοπιά θα καθοριστούν και οι οποιεσδήποτε κινήσεις σε σχέση με την ΕΕ και το ευρώ, με δεδομένο ότι για τη μεγαλύτερη μερίδα του γαλλικού κεφαλαίου, η συμμετοχή στην Ευρωζώνη προσφέρει προτερήματα που κανένας δεν μπορεί να παραγνωρίσει, ούτε και από το λεγόμενο «ευρωσκεπτικιστικό» πεδίο.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας «Ελάμπ» που έγινε για λογαριασμό της τηλεόρασης του BFM, ο «ευρωπαϊστής» Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει 62%, έναντι 38% της «ευρωσκεπτικίστριας» Μαρίν Λεπέν. Πάντως, άλλη δημοσκόπηση της εταιρείας «Οντόξα» εμφανίζει στο 25% το ποσοστό των ψηφοφόρων που είναι έτοιμο να απόσχει από την αυριανή αναμέτρηση.

Ενδεικτική της αντιπαράθεσης που κορυφώθηκε ήταν η ατάκα της Λεπέν στο πρόσφατο ντιμπέιτ, όπου δήλωσε ότι η Γαλλία θα έχει Πρόεδρο γυναίκα «είτε εμένα είτε την Μέρκελ», εκφράζοντας όλη την ανησυχία της γαλλικής πλουτοκρατίας για το προβάδισμα που μεγαλώνει υπέρ της Γερμανίας. Από την άλλη, ο Μακρόν προσπάθησε να εμφανιστεί «αναβαπτισμένος» μεταρρυθμιστής, πρόθυμος για τις «αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» που «χρειάζεται η χώρα» (δηλαδή τις νέες ανατροπές που απαιτούν τα μονοπώλια). Να σημειωθεί ότι υπέρ του Μακρόν τάχθηκε ανοιχτά και ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, όπως είχαν άλλωστε κάνει και αξιωματούχοι της ΕΕ (με πρώτο τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ).

Σχήματα αντιλαϊκών συνεργασιών

Στο μεταξύ, ενδεικτική των αντιλαϊκών σχημάτων που εξετάζονται είναι ανάλυση της ιταλικής «Λα Ρεπούμπλικα», σύμφωνα με την οποία η Γερμανία πρωτοστατεί για μια «επανεκκίνηση της Ευρώπης με βάση τον γαλλογερμανικό άξονα», στη βάση της διεθνούς ασφάλειας και της οικονομίας «σε μια προσπάθεια να δοκιμαστεί το σχήμα της "Ευρώπης πολλών ταχυτήτων"». Η αρθρογράφος επικαλείται πληροφορίες από το περιβάλλον της καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, και υποστηρίζει πως έχει «γίνει κρούση και στην ιταλική κυβέρνηση». Πάντως, από την καγκελαρία της Γερμανίας ανακοινώθηκε ότι αναμένεται τη Δευτέρα το βράδυ στο Βερολίνο ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ