Σάββατο 6 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Παρέμβαση των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή

ΠΕΚΙΝΟ - ΣΕΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι ΗΠΑ διεκδικούν νέες «ισορροπίες» συνολικά στην περιφέρεια της Ασίας και του Ειρηνικού, αξιοποιώντας σε αυτή την κατεύθυνση και τις εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο. Προχτές, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ), Ρεξ Τίλερσον, «φιλοξένησε» συνάντηση με τους ομολόγους του από τις δέκα χώρες - μέλη της Ενωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), με βασικό θέμα την κατάσταση στη Χερσόνησο αλλά και τις εξελίξεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ). Θυμίζουμε ότι μέλη της ASEAN σήμερα είναι οι Μπρουνέι, Καμπότζη, Ινδονησία, Λάος, Μαλαισία, Μιανμάρ, Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Βιετνάμ.

Σε ενημέρωση για τη συνάντηση, ο αναπληρωτής βοηθός ΥΠΕΞ για την Ανατολική Ασία, Πάτρικ Μέρφι, τόνισε ότι στόχος της Ουάσιγκτον είναι η εφαρμογή των κυρώσεων που κατά καιρούς έχει αποφασίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε βάρος της ΛΔ Κορέας και «ακόμα περισσότερο, το πώς θα στερηθεί η Βόρεια Κορέα κανάλια χρηματοδότησης για να εξελίξει τα προκλητικά (στρατιωτικά) προγράμματά της».

Στο μεταξύ, την Πέμπτη το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε σχεδόν ομόφωνα την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Πιονγιάνγκ.

Η Κίνα

Στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γκενγκ Σουάνγκ, σχολιάζοντας τις διαρκείς στρατιωτικές ασκήσεις Νότιας Κορέας - ΗΠΑ, με αποστολή προ ημερών και αμερικανικών βομβαρδιστικών από τη βάση Γκουάμ των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, χαρακτήρισε την κατάσταση στη Χερσόνησο «εξαιρετικά ευαίσθητη και περίπλοκη». Επανέλαβε την αντίθεση της Κίνας σε «ενέργειες ή επισημάνσεις κάθε πλευράς που μπορεί να αναζωπυρώσουν την κατάσταση και να επιδεινώσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», υποστηρίζοντας ότι είναι επιτακτική η επανέναρξη του διαλόγου και να σταματήσει κάθε πλευρά να προκαλεί την άλλη.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, δυτικά και ασιατικά ΜΜΕ αναμετάδωσαν χτες αποσπάσματα από επώνυμο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο κρατικό πρακτορείο της ΛΔ Κορέας (KCNA), σύμφωνα με το οποίο η Κίνα «πέρασε την κόκκινη γραμμή» και «δεν θα έπρεπε να προσπαθήσει πια να δοκιμάζει τα όρια της υπομονής της ΛΔ Κορέας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ