Σάββατο 6 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Ιρανικές αιτιάσεις κατά της Σ. Αραβίας μετά την πρόσκληση σε «διάλογο»

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Ο Ιρανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Γολαμαλί Χοσρού, διαμαρτυρήθηκε χτες μέσω επιστολής που απέστειλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τον γενικό γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες, του διεθνούς οργανισμού, για παραβίαση του άρθρου 2 της Χάρτας του ΟΗΕ από τη Σαουδική Αραβία. Ως αφορμή ανέφερε τις πρόσφατες δηλώσεις του Σαουδάραβα υπουργού Αμυνας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, οι οποίες κατά τη γνώμη του Ιρανού διπλωμάτη, «είναι παράνομες και εμπρηστικές», επειδή φανερώνουν τον βρώμικο ρόλο της σαουδαραβικής μοναρχίας στη δράση τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν και κατά του Ιράν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δήλωσε στις 2 Μάη ότι «οποιοσδήποτε αγώνας επιρροής ανάμεσα στο σουνιτικό βασίλειο (της Σ. Αραβίας) και το ιρανικό σιιτικό θεοκρατικό καθεστώς πρέπει να γίνει μέσα στο Ιράν και όχι στη Σαουδική Αραβία», δίχως άλλες διευκρινίσεις. Στη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος, ο Σαουδάραβας υπουργός πρόσθεσε ακόμη ότι η χώρα του έχει τις δυνατότητες να «συντρίψει τους Σιίτες Χούτι στην Υεμένη» και απέρριψε την πιθανότητα ενός άμεσου διαλόγου.

Η επιστολή του Ιρανού πρέσβη στον ΟΗΕ γίνεται ένα 24ωρο αφότου ο ίδιος αξιωματούχος εξέφρασε την επιθυμία και ετοιμότητα της κυβέρνησης στην Τεχεράνη για διάλογο με τη Σαουδική Αραβία, στο πλαίσιο «αποκλιμάκωσης της έντασης στη γειτονιά μας», δύο βδομάδες πριν τις ιρανικές προεδρικές εκλογές της 19ης Μάη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ