Σάββατο 6 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Προωθούν τα σχέδια για «ζώνες αποκλιμάκωσης»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ- ΜΟΣΧΑ.-

Το ζήτημα της δημιουργίας των λεγόμενων «ζωνών αποκλιμάκωσης των συγκρούσεων» σε τέσσερις περιοχές της Συρίας (Ιντλίμπ, Λαττάκεια, Χαλέπι, Χάμα), μετά από τη συμφωνία Ρωσίας, Τουρκίας, Ιράν, η οποία έμπαινε σε εφαρμογή από σήμερα, αναμένεται να τεθεί στο επίκεντρο της δεύτερης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, και της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ. Η συνάντηση Τίλερσον - Λαβρόφ θα γίνει την άλλη Πέμπτη (11 Μάη) στο περιθώριο διεθνούς Συνόδου για την Αρκτική στην Αλάσκα. Σύμφωνα μάλιστα με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, οι δύο υπουργοί θα συνεχίσουν τις συζητήσεις για τη δημιουργία «ζωνών αποκλιμάκωσης των συγκρούσεων» στη Συρία.

Ο Λαβρόφ, πάντως, μιλώντας χτες στο ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό Μir-24 TV, δήλωσε πως η χώρα του είναι αποφασισμένη να νικήσει τους τρομοκράτες του «Ισλαμικού Κράτους» ακόμα και αν οι τελευταίοι δεν είναι διατεθειμένοι να παραδώσουν τα όπλα. Εκτίμησε ότι ο τέταρτος γύρος ενδοσυριακών συνομιλιών, που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη στην Αστάνα του Καζακστάν, ανοίγει το δρόμο «για την εγκαθίδρυση της ειρήνης», μέσω της εφαρμογής του μνημονίου για τις ζώνες «αποκλιμάκωσης των συγκρούσεων», που υπέγραψαν αξιωματούχοι Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν, παρά τις διαμαρτυρίες της ένοπλης συριακής αντιπολίτευσης για το ρόλο της Τεχεράνης.

Νωρίτερα, ρωσικά πρακτορεία μετέδωσαν ότι ο Αλεξάντρ Λαβρεντίεφ, ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για τη Συρία, δήλωσε ότι οι «ζώνες αποκλιμάκωσης» θα είναι κλειστές και για τα αεροσκάφη των ΗΠΑ και του «διεθνούς συνασπισμού», όπως θα είναι και για τα συριακά, τα ρωσικά και τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη. Ανακοίνωσε επίσης συνεδρίαση στρατιωτικών ειδικών για τη Συρία στην Αγκυρα στα τέλη Ιούνη και νέο γύρο διαπραγμάτευσης στην Αστάνα στα μέσα Ιούλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ