Σάββατο 6 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ
Η χρεοκοπία φέρνει κλείσιμο 184 σχολείων

ΣΑΝ ΧΟΥΑΝ.--

Τις πρώτες βαριές συνέπειες από την απόφαση της κυβέρνησης του Πουέρτο Ρίκο (υπερπόντια κτήση των ΗΠΑ στην Καραϊβική) να προχωρήσει το βράδυ της Τετάρτης σε αναδιάρθρωση χρέους 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα αρχίσουν να νιώθουν στο πετσί τους, ακόμη περισσότερο, τους επόμενους μήνες οι 3.400.000 πολίτες της χώρας.

Η υπουργός Παιδείας Χούλια Κέλεχερ ανακοίνωσε χτες αιφνιδίως το κλείσιμο 184 δημοσίων σχολείων και την αναγκαστική «μεταφορά» 27.000 μαθητών των δύο πρώτων βαθμίδων της εκπαίδευσης. Στόχος αυτής της απόφασης είναι η εξοικονόμηση 7,7 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως από το κόστος λειτουργίας των σχολείων και την εξόφληση οφειλών για υπηρεσίες ηλεκτροδότησης και ύδρευσης.

Το Πουέρτο Ρίκο έχει συνολικά 1294 δημόσια σχολεία, που εξυπηρετούν 365.000 μαθητές νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Οι εγγραφές στα σχολεία έχουν μειωθεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες κατά 42%, καθώς η φτώχεια αναγκάζει πολλά παιδιά και έφηβους να δουλέψουν για να βοηθήσουν τις οικογένειές τους. Υπολογίζεται επίσης πως την τελευταία δεκαετία έχουν μεταναστεύσει 500.000 νέοι στην αμερικανική ενδοχώρα, σε αναζήτηση εργασίας.

Η απόφαση για αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους του Πουέρτο Ρίκο, από την οποία επωφελούνται χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τράπεζες και καπιταλιστές «επενδυτές», έρχεται ως επιστέγασμα της καπιταλιστικής κρίσης που μαστίζει το Πουέρτο Ρίκο εδώ και χρόνια, έχοντας βυθίσει στην «άβυσσο» της ακραίας φτώχειας πάνω από το 50% του λαού. Εχει ενδιαφέρον ότι το γεγονός της συντεταγμένης χρεοκοπίας της χώρας αυτής, η οποία διοικητικά ανήκει στις ΗΠΑ, χρεοκοπίας που πληρώνουν ακριβά τα λαϊκά στρώματα για να ωφεληθούν οι καπιταλιστές, ορισμένες οπορτουνιστικές δυνάμεις, όπως η ΛΑΕ στη χώρα μας, το εμφανίζουν ως ...«θετική εξέλιξη» και «πράξη αντίστασης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ