ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ν. ΟΣΕΤΙΑ
Θύμα και η πολιτιστική κληρονομιά

Σημαντικά μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι από την προϊστορική εποχή μέχρι τη νεότερη ιστορική περίοδο της Ν. Οσετίας βρέθηκαν στο επίκεντρο των αιματηρών συγκρούσεων των τελευταίων ημερών. Με μία «άλλη» ανάγνωση, αυτός ο κατάλογος παραπέμπει και στην πρωτοφανή ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Οσετίας την περίοδο της ΕΣΣΔ.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Πολιτισμού λοιπόν, εντός της ζώνης πυρός τέθηκε καταρχήν η ίδια η πρωτεύουσα της Ν. Οσετίας, Τσχινβάλ, η ίδρυση της οποίας ανάγεται τον 3ο μ.Χ. αι. (262-265). Μεταξύ των χαρακτηρισμένων ως μνημείων περιλαμβάνονται ο ναός Κάβτσκαγια (8ος - 9ος αι.), το φρούριο Σαμπατσμίντα (15ος - 18ος αι.), ο ναός Χβτισμσομπέλι (18ος αι.) και σειρά εκκλησιών του 18ου αι.

Επιπλέον, κατά τη σοβιετική περίοδο, στην πόλη είχαν στηθεί μνημεία προς τιμήν σπουδαίων προσωπικοτήτων της ιστορίας της Οσετίας, καθώς και μνημεία προς τιμήν της νεότερης ιστορίας της, όπως ο οβελίσκος των «Τριάντα κομμουνάρων», το Μνημείο της Δόξας και το Αλσος Μνήμης σπουδαίων λογοτεχνών.

Επίσης, εντός της ζώνης των «τυφλών» βομβαρδισμών του γεωργιανού καθεστώτος βρίσκονταν το Δραματικό Θέατρο «Κ. Λ. Χεταγκούροφ», το Ιστορικό Μουσείο, το Μουσείο Πολεμικής Δόξας (προς τιμήν της συμμετοχής των Οσετίνων στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο), η Βιβλιοθήκη «Ν. Κ. Κρούπσκαγια» και η Πινακοθήκη.

Στην ευρύτερη περιοχή του Τσχινβάλ και προς το νότο, όπου έλαβε χώρα η αρχική προέλαση του γεωργιανού στρατού, βρίσκονται σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι, όπως το ταφικό σύνολο Νούλσκι της ύστερης εποχής του Χαλκού (15 χλμ νοτιοδυτικά του Τσχινβάλ), ταφικό σύνολο της ίδιας περιοχής κοντά στο χωριό Κβασατάλ (20 χλμ ΒΔ του Τσχινβάλ), ταφικά σύνολα της εποχής του Σιδήρου κ.ά.

Φυσικά, είναι νωρίς για αρχαιολογικές αυτοψίες στην περιοχή, ωστόσο είναι σαφές - άλλωστε υπάρχει και η πρόσφατη εμπειρία του Ιράκ - ότι δεν υπάρχει επίθεση κατά ενός λαού που να μη συνοδεύεται από επίθεση στα σπαράγματα της ιστορικής του μνήμης.

Μουσικής αρώματα

Γ. Ιωάννου - Κ. Βέττα
Γ. Ιωάννου - Κ. Βέττα
Η Καλλιόπη Βέττα, στις 15/8, από την Ιερισσό Χαλκιδικής, θα μας ταξιδέψει στον ονειρικό κόσμο της έθνικ μουσικής. Χρώματα και αρώματα της γης και της θάλασσας, ήχοι φυσικοί και ηλεκτρικοί, φωνή ιδιαίτερη και έξω από τα κυρίαρχα φωνητικά πρότυπα της εποχής συναντιούνται σε μια μουσική παράσταση, γεμάτη ιδέες, με βασικό σκοπό να εκφράσει μόνο καλλιτεχνικές ανάγκες. Μαζί της ο τραγουδιστής Γιάννης Λεκόπουλος. Καλλιτεχνική επιμέλεια και ενορχήστρωση: Γιάννης Ιωάννου. Η ορχήστρα αποτελείται από τους: Ιωάννου Γιάννη (πιάνο - ενορχήστρωση), Δημήτρης Παπαδάμης (ακορντεόν), Βασίλης Κετεντζόγλου (κιθάρα), Ορφανίδης Μιχάλης (τύμπανα), Καλιούρης Νίκος (βιολί), Κεχρής Χρήστος (ηλεκτρικό μπάσο). Στον ήχο ο Νίκος Λαγός.

Η Ελλη Πασπαλά, συντροφιά με τους εξαιρετικούς μουσικούς -συνθέτες David Lynch και Σταύρο Λάντσια, εμφανίζεται στις 15/8 (10μ.μ.) στο «Βεγκέρα club» (40ό χλμ Αθηνών - Σουνίου). Θα παρουσιάσουν αγαπημένα τραγούδια Ελλήνων και ξένων δημιουργών.

Ο Κωστής Μαραβέγιας, μετά τις επιτυχημένες εμφανίσεις του με την «Ορχήστρα του Δρόμου» της Ευανθίας Ρεμπούτσικα και του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου, συνεχίζει τη μουσική του διαδρομή στο Μαρκόπουλο Αττικής. Στις 23/8, με την μπάντα του, εμφανίζεται (9μ.μ.) στο υπαίθριο θέατρο Σάρας στην πλατεία Γιατρού Πέτρου Παναγιώτου. Θα παρουσιάσει τραγούδια και μουσικές από τη δισκογραφική του δουλειά, αλλά και διασκευές της μεσογειακής σκηνής (Βαρκελώνη, Παρίσι, Ρώμη, Οράνο). Είσοδος ελεύθερη.

Βαλκανική γιορτή

Χρήστος Θηβαίος
Χρήστος Θηβαίος
Στο Φράγμα της Θέρμης, στις 30/8, ο Χρήστος Θηβαίος υποδέχεται τους «Taraf de Haidouks» σε μια συναυλία τα έσοδα της οποίας θα δοθούν στο Κέντρο Προσφύγων Θεσσαλονίκης.

Βιολιά, σαντούρια και τσιγγάνικη καρδιά. Δε χρειάζονται πολύ οι Τσιγγάνοι για αρχίσουν το χορό και το τραγούδι. Η συναυλία του Χρήστου Θηβαίου κινητοποίησε την παρέα των Τσιγγάνων για μια βαλκανική συνάντηση. Οι δεκατέσσερις μουσικοί του συγκροτήματος ταξιδεύουν ασταμάτητα. Είναι όλοι τους μια μεγάλη οικογένεια από τα νότια του Βουκουρεστίου, μια παρέα όπου συναντιούνται όχι μόνο οι διαφορετικές επιρροές μουσικής, αλλά και ηλικίες.

Στη συναυλία συμμετέχουν: «Τρεις στο δρόμο» - η νέα παρέα μουσικών της Θεσσαλονίκης (Παρασκευάς Θεοδωράκης, Δημήτρης Χατζηδημητρίου, Κυριάκος Παυλίδης) και «Φωνές των λαών» που αποτελείται από πρόσφυγες μουσικούς. Τιμές εισιτηρίων 20 και 15 ευρώ.

Πενηντάχρονη χορευτική διαδρομή

Δύο παραστάσεις θα δώσουν στη χώρα μας τα διάσημα μπαλέτα Αλβιν Εϊλι, γιορτάζοντας τα γενέθλια των 50 χρόνων τους. Συγκεκριμένα, στις 26 και 27 του Σεπτέμβρη στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, το αθηναϊκό κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τους κορυφαίους χορευτές της Αμερικής, σε μια ιστορική αναδρομή των καλύτερων στιγμών της δημιουργίας τους. Τα μπαλέτα «Alvin Ailey American Dance Theater» προήλθαν από μια θρυλική παράσταση του 1958 στη Νέα Υόρκη. Με την καθοδήγηση του χορευτή Αλβιν Εϊλι και μια ομάδα νέων Αφρο-αμερικανών μοντέρνων χορευτών, η παράσταση αυτή άλλαξε για πάντα την κοινή αντίληψη για τον αμερικανικό χορό. Ο πρωτοπόρος Εϊλι καθιέρωσε μια πολυσύνθετη και πολυπολιτισμική ομάδα, η οποία μέχρι σήμερα παρουσιάζει σημαντικά χορευτικά έργα τόσο παραδοσιακών όσο και νέων, καινοτόμων, δημιουργών και χορογράφων. Στην πενηντάχρονη πορεία της, η ομάδα έχει δώσει παραστάσεις μπροστά σε 21 εκατομμύρια ανθρώπους σε 71 χώρες, ενώ στις παραστάσεις στη χώρα μας το πρόγραμμα κάθε ημέρας είναι διαφορετικό.

«Μήδεια» στην Επίδαυρο

Στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, στις 15 και 16 Αυγούστου, το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας παρουσιάζει τη «Μήδεια» του Ευριπίδη, σε μετάφραση Εφης Φερεντίνου - Μπαστιά, σκηνοθεσία Ανατόλι Βασίλιεφ, σκηνικά Διονύση Φωτόπουλου, Κοστούμια Τσάμπα Αντάλ, σύνθεση - μουσική επιμέλεια Τάκη Φαραζή, χορογραφίες Τσάμπα Χόρβατ. Συνεργάτης σκηνοθεσίας και Διδασκαλία: Βασίλης Λάγγος. Ερμηνεύουν: Λυδία Κονιόρδου, Αγλαΐα Παππά, Νίκος Ψαρράς, Νίκος Καραθάνος, Δημήτρης Κανέλλος, Γιώργος Γάλλος, Λεονάρδος Μπάτης κ.ά. Στο χορό: Αλεξία Καλτσίκη, Μαριάννα Δημητρίου, Τζίνα Θλιβέρη, Πηνελόπη Σεργουνιώτη, Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Ειρήνη Τζανετουλάκου, Λεονάρδος Μπατής, Στέλιος Ξανθουδάκης, Βασίλης Κουκαλάνι, Θοδωρής Ευστρατιάδης κ.ά. Παίζουν οι μουσικοί: Τάκης Φαραζής, Μάνος Σαβιολάκης, Κώστας Νικολόπουλος, Γιάννης Πολυχρονάκης.

Ο σκηνοθέτης, παιδαγωγός και ερευνητής Ανατόλι Βασίλιεφ προσεγγίζει για πρώτη φορά τη «Μήδεια» του Ευριπίδη. Εχει προηγηθεί η σκηνοθεσία του έργου «Μήδειας υλικό» του Χάινερ Μίλερ.

Τι ακριβώς είναι η πράξη της προδομένης βάρβαρης μάγισσας που σκοτώνει τα παιδιά της, καταγγέλλοντας την ανδρική απιστία και την άνιση γυναικεία μεταχείριση; «Αθλιότατον φυτόν»; Η πρώτη απάντηση που έρχεται στο νου είναι «εκδίκηση», λέει η Βαλερί Ντρεβίλ που ερμήνευσε τη μιλερική ηρωίδα. Ομως ο Βασίλιεφ αντικαθιστά τη λέξη «εκδίκηση» με τη λέξη «θυσία». Πώς θα ειπωθεί ένα ποιητικό κείμενο, χωρίς τη στερεότυπη έκφραση του λόγου και του συναισθήματος, είναι το δεύτερο ερώτημα στο οποίο στρέφεται ο Ρώσος δάσκαλος.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για το θάνατο του μεγάλου ποιητή της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Νταρουίς

Ο λαός της Παλαιστίνης θρηνεί από το Σάββατο για το θάνατο του ποιητή του και ενός από τους σπουδαιότερους ποιητές της σύγχρονης αραβικής λογοτεχνίας, του Μαχμούντ Νταρουίς, που αποτέλεσε επίσης σημαίνον στέλεχος του ΚΚ Ισραήλ και του παλαιστινιακού κινήματος αντίστασης.

Το ΚΚΕ εκφράζει στον παλαιστινιακό λαό και στους οικείους του τη βαθιά θλίψη του γι' αυτήν τη μεγάλη απώλεια.

Το ποιητικό έργο του Μαχμούντ Νταρουίς, βαθύτατα προσηλωμένο στην παλαιστινιακή υπόθεση, στους αγώνες για την ελευθερία και την ανεξαρτησία των Παλαιστινίων, αλλά και η συνεπής πολιτική του στάση στο δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού, όπως αυτή εκφράστηκε ενάντια στην επιβολή της ψευδεπίγραφης ιμπεριαλιστικής «ειρήνης» και «επίλυσης» του Οσλο, θα αποτελέσουν αναμφισβήτητα σημαντική πολιτιστική και πολιτική παρακαταθήκη στους αγώνες των λαών ενάντια στους ιμπεριαλιστές, για την ανεξαρτησία, την ειρήνη και την κοινωνική πρόοδο.

Μουσική, ποίηση, θέατρο και χορό περιλαμβάνει το φεστιβάλ «Ηραία Πυθαγόρεια», που πραγματοποιείται στη Σάμο. Από τις εκδηλώσεις που ακολουθούν σημειώνουμε: 16/8: «Νύχτα με πανσέληνο» - Συναυλία Νότη Μαυρουδή, Αναστασίας Μουτσάτσου, Παναγιώτη Μάργαρη (Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου). 20/8: «Αναβίωση Αρχαίων Ηραίων». 30/8: «Στον Γαλαξία της τσιγγάνικης μουσικής». Τραγούδι: Νικολέττα Αναστασίου. Ακολουθούν (6, 13/9) αφιερώματα στην Αλκη Ζέη και στον Κώστα Μαυρουδή, αντίστοιχα. Η αυλαία πέφτει (1/11) με αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ