Τετάρτη 13 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ν. ΟΣΕΤΙΑ
Θύμα και η πολιτιστική κληρονομιά

Σημαντικά μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι από την προϊστορική εποχή μέχρι τη νεότερη ιστορική περίοδο της Ν. Οσετίας βρέθηκαν στο επίκεντρο των αιματηρών συγκρούσεων των τελευταίων ημερών. Με μία «άλλη» ανάγνωση, αυτός ο κατάλογος παραπέμπει και στην πρωτοφανή ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Οσετίας την περίοδο της ΕΣΣΔ.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Πολιτισμού λοιπόν, εντός της ζώνης πυρός τέθηκε καταρχήν η ίδια η πρωτεύουσα της Ν. Οσετίας, Τσχινβάλ, η ίδρυση της οποίας ανάγεται τον 3ο μ.Χ. αι. (262-265). Μεταξύ των χαρακτηρισμένων ως μνημείων περιλαμβάνονται ο ναός Κάβτσκαγια (8ος - 9ος αι.), το φρούριο Σαμπατσμίντα (15ος - 18ος αι.), ο ναός Χβτισμσομπέλι (18ος αι.) και σειρά εκκλησιών του 18ου αι.

Επιπλέον, κατά τη σοβιετική περίοδο, στην πόλη είχαν στηθεί μνημεία προς τιμήν σπουδαίων προσωπικοτήτων της ιστορίας της Οσετίας, καθώς και μνημεία προς τιμήν της νεότερης ιστορίας της, όπως ο οβελίσκος των «Τριάντα κομμουνάρων», το Μνημείο της Δόξας και το Αλσος Μνήμης σπουδαίων λογοτεχνών.

Επίσης, εντός της ζώνης των «τυφλών» βομβαρδισμών του γεωργιανού καθεστώτος βρίσκονταν το Δραματικό Θέατρο «Κ. Λ. Χεταγκούροφ», το Ιστορικό Μουσείο, το Μουσείο Πολεμικής Δόξας (προς τιμήν της συμμετοχής των Οσετίνων στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο), η Βιβλιοθήκη «Ν. Κ. Κρούπσκαγια» και η Πινακοθήκη.

Στην ευρύτερη περιοχή του Τσχινβάλ και προς το νότο, όπου έλαβε χώρα η αρχική προέλαση του γεωργιανού στρατού, βρίσκονται σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι, όπως το ταφικό σύνολο Νούλσκι της ύστερης εποχής του Χαλκού (15 χλμ νοτιοδυτικά του Τσχινβάλ), ταφικό σύνολο της ίδιας περιοχής κοντά στο χωριό Κβασατάλ (20 χλμ ΒΔ του Τσχινβάλ), ταφικά σύνολα της εποχής του Σιδήρου κ.ά.

Φυσικά, είναι νωρίς για αρχαιολογικές αυτοψίες στην περιοχή, ωστόσο είναι σαφές - άλλωστε υπάρχει και η πρόσφατη εμπειρία του Ιράκ - ότι δεν υπάρχει επίθεση κατά ενός λαού που να μη συνοδεύεται από επίθεση στα σπαράγματα της ιστορικής του μνήμης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ