ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κλιμακώνονται οι πιέσεις καθώς πλησιάζει το δημοψήφισμα

Ιρακινοί στρατιώτες στα σύνορα με το Κουβέιτ

Associated Press

Ιρακινοί στρατιώτες στα σύνορα με το Κουβέιτ
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Με τη λήψη ακόμη αυστηρότερων μέτρων ασφαλείας άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το δημοψήφισμα του Σαββάτου που θα κρίνει την τύχη του «σχεδίου συντάγματος». Από χτες, έκλεισαν τα σύνορα του Ιράκ με όλες τις γείτονες χώρες, ενώ από σήμερα επανέρχεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύχτα, καθώς και η απαγόρευση της μετακίνησης από επαρχία σε επαρχία.

Κατοχικές και ιρακινές δυνάμεις έχουν αυξήσει τις περιπολίες και έχουν ενισχύσει τα φυλάκιά τους, ενώ αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι την τελευταία στιγμή οι εργασίες ανέγερσης τσιμεντένιων και σιδερόφραχτων τειχών πέριξ των σχολείων που θα λειτουργήσουν ως εκλογικά τμήματα. Η ψηφοφορία, ουσιαστικά, άρχισε καθώς χτες στην κάλπη κλήθηκαν όλοι οι Ιρακινοί φυλακισμένοι που κρατούνται χωρίς να έχουν περάσει από δίκη, όσοι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, καθώς και άνδρες ασφαλείας σε αυτούς τους χώρους.

Οι προσπάθειες κατακτητών και συνεργατών βρίσκονται πλέον στην τελική ευθεία για να πειστούν οι, κατά προσέγγιση και με βάση τους καταλόγους που φτιάχτηκαν για τις «εκλογές» του Γενάρη, 15 εκατομμύρια ψηφοφόροι να εγκρίνουν το «σχέδιο συντάγματος». Οι μικρο-τροποποιήσεις που ενέκρινε, την ύστατη στιγμή, το «κοινοβούλιο» προκειμένου να «δοθεί στους σουνίτες η δυνατότητα να επιμείνουν στις προτάσεις τους και να αποπειραθούν να τις περάσουν μετά το τέλος του δημοψηφίσματος», κατάφερε, όντως, να προκαλέσει μικρό ρήγμα στις γραμμές των σουνιτικών παρατάξεων και οργανώσεων. Αυτός άλλωστε φαίνεται να ήταν και ο πραγματικός στόχος αυτής της ενέργειας.

Διχασμός και εκκλήσεις

Ετσι, το σουνιτικό Ιρακινό Ισλαμικό Κόμμα κάλεσε τους οπαδούς και τα μέλη του να υπερψηφίσουν το «σχέδιο συντάγματος», επιλογή που κατακρίθηκε από τις άλλες σουνιτικές παρατάξεις, αλλά και από το ανώτατο όργανο εκπροσώπησής τους, την Επιτροπή Μουσουλμάνων Ουλεμάδων, που τελικά, μετά από πολύωρη συνεδρίαση, επέμεινε στην καταψήφιση του «σχεδίου». Αντίθετα, για μια ακόμη φορά ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης των σιιτών, ο Μεγάλος Αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι, παρενέβη στα πολιτικά πράγματα και κάλεσε τους σιίτες να εγκρίνουν το «σύνταγμα».

Το «λιθαράκι» του αποπειράθηκε να θέσει και ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο οποίος προχώρησε, χτες, σε ένα καλό επικοινωνιακό κόλπο. Συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με Αμερικανούς και Ιρακινούς στρατιώτες από το Τικρίτ, τους οποίους ευχαρίστησε για «τη ζωτικής σημασίας αποστολή που φέρνουν σε πέρας, καθώς έτσι θα τεθούν οι βάσεις της δημοκρατίας στη χώρα». Εκκληση προς τους Ιρακινούς να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα απηύθυνε και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, εκτιμώντας ότι «το δημοψήφισμα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για τη δημιουργία δημοκρατικών θεσμών».

Από την πλευρά της, η βρετανική ηγεσία, διά στόματος του υπουργού Αμυνας, επέμεινε στις κατηγορίες κατά του Ιράν, προειδοποιώντας ότι οι βρετανικές δυνάμεις «θα αντιδράσουν σθεναρά» αν συνεχιστούν οι επιθέσεις εναντίον τους από «τρομοκράτες που συνδέονται με στοιχεία της ιρανικής κοινωνίας». Εντούτοις, διασαφηνίστηκε ότι δεν υπάρχει ένδειξη ανάμειξης, στην όλη ιστορία, της ιρανικής ηγεσίας.

Τέλος, από βομβιστικές επιθέσεις στο Ντουτζάιλ και στο Κιρκούκ, σκοτώθηκαν 1 Αμερικανός στρατιώτης, 2 Ιρακινοί συνάδελφοί του και 2 αστυνομικοί, ενώ οι κατοχικές δυνάμεις πραγματοποιούν διαρκείς ελέγχους και επιδρομές σε σπίτια στη Βαγδάτη.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Σάλος για τον αντιτρομοκρατικό νόμο

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Οι επιθέσεις της 7ης Ιουλίου και επαναληπτικές μεν «τζούφιες» δε της 21ης Ιουλίου αποτέλεσαν την καλύτερη αφορμή για το νέο αντιτρομοκρατικό πόλεμο της κυβέρνησης Μπλερ. Οι περισσότερες λεπτομέρειες είχαν γίνει γνωστές, όμως δίνοντάς το στη δημοσιότητα, ολόκληρη η Βρετανία συνειδητοποίησε τις διαστάσεις αυτού του εκτρώματος: αντιπολίτευση, αλλά και δικαστές της χώρας στρέφονται εναντίον του, ενώ «παράνομους νόμους» χαρακτηρίζει ορισμένες από τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νέο αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μπλερ.

Βάσει του νομοσχεδίου, οι ύποπτοι για τρομοκρατία θα μπορούν να κρατούνται για τρεις μήνες, χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες. Απολύτως δικαιολογημένα ασκούν δριμύτατη κριτική πολλές λαϊκές και κοινωνικές οργανώσεις. Τι ανταπαντούν οι αρμόδιοι υπουργοί: Στη Γαλλία ή την Ισπανία οι ύποπτοι μπορούν να κρατούνται μέχρι και τέσσερα χρόνια. Παράλληλα, όπως πολλάκις μας έχει διαμηνύσει η βρετανική κυβέρνηση, θα θεωρείται ποινικό αδίκημα να εξυμνεί και να εκθειάζει κάποιος την τρομοκρατία, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, υπογράμμισε ότι η αστυνομία οφείλει να έχει ενισχυμένες εξουσίες για να μπορεί να προστατεύσει τις ζωές των πολιτών.

«Οι αντιτρομοκρατικοί νόμοι "μπορεί να είναι παράνομοι"» τιτλοφορείται η εφημερίδα «Γκάρντιαν» μεταφέροντας την εκτίμηση του κυβερνητικού νομικού συμβούλου που είναι επιφορτισμένος με τον έλεγχο της επίμαχης νομοθεσίας: «Ο Λόρδος Καρλάιλ προειδοποιεί ότι η διάταξη που επεκτείνει το χρόνο προφυλάκισης υπόπτων, χωρίς απαγγελία κατηγοριών, από 14 ημέρες σε 90 ημέρες, μπορεί να κριθεί ότι αντιβαίνει στην προστασία των ατομικών δικαιωμάτων».

Την καθολική της αντίθεση στο προτεινόμενο νομοσχέδιο εκφράζει η εφημερίδα «Ιντιπέντεντ» που στην πρώτη σελίδα δημοσιεύει φωτογραφία από τοίχο κελιού φυλακής, με 90 μουντζούρες να συμβολίζουν τις ημέρες προφυλάκισης και ανακρίσεων των υποδίκων χωρίς να ξέρουν τις κατηγορίες που τους βαρύνουν. Ιδού μερικά επίσης από τα σχόλια της εφημερίδας:

«Τα σχέδια εγκλεισμού των υπόπτων τρομοκρατών χωρίς κατηγορίες προκαλούν εξέγερση... και στα δύο σώματα του βρετανικού κοινοβουλίου»... «η αυταρχική επανάσταση των Νέων Εργατικών συνεχίζεται. Ο εγκλεισμός... νεαρών Μουσουλμάνων επί τρίμηνο ισοδυναμεί με εξαφάνισή τους... κάτι που είχε εφαρμοστεί ανεπιτυχώς και είχε προκαλέσει αναζωπύρωση της ένοπλης δράσης στη Βόρεια Ιρλανδία... αλλά υπάρχουν κι άλλες ανησυχητικές διατάξεις... όπως αυτή η γενικόλογη ποινικοποίηση της έμμεσης ενθάρρυνσης της τρομοκρατίας...».

ΛΙΒΕΡΙΑ
Σε δεύτερο γύρο οι προεδρικές εκλογές

ΜΟΝΡΟΒΙΑ.--

Κανένας από τους υποψηφίους Προέδρους δε φαίνεται να συγκεντρώνει το απαραίτητο ποσοστό που θα του εξασφαλίσει την προεδρία χωρίς την πραγματοποίηση δεύτερου γύρου ψηφοφορίας. Αυτό ανακοινώθηκε χτες από την Εθνική Εκλογική Επιτροπή, ενώ συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων των εκλογών που διεξήχθησαν την Τρίτη.

Είναι η πρώτη φορά που διεξάγονται στη χώρα εκλογές μετά το τέλος του 14ετή εμφυλίου πολέμου, που μετέτρεψε τη Λιβερία από μία από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο σε καμένη γη ενώ στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Ως επικρατέστεροι να περάσουν στο δεύτερο γύρο φέρονται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην θρύλος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου Τζορτζ Γουέα, και ο, απόφοιτος του Χάρβαρντ, πολιτικός Τζόνσον Σίρλιφ.

Αντίθετα, ο ηγέτης της μεγαλύτερης αντάρτικης ομάδας που ηγήθηκε του εμφυλίου και κατάφερε, τελικά, να υποχρεώσει σε απομάκρυνση από την Προεδρία τον πολέμαρχο Τσαρλς Τέιλορ, το 2003, δε φαίνεται να τα πηγαίνει τόσο καλά στην ψηφοφορία. Εντούτοις, ο Σέκου Κόνεχ δήλωσε ότι θα αποδεχτεί το αποτέλεσμα όποιο και αν είναι, γιατί ούτως ή άλλως ο αγώνας του είχε στόχο την αποκατάσταση της δημοκρατίας και αυτό σήμερα συμβαίνει.

Οι, περίπου, 1,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνταν, επίσης, να εκλέξουν γερουσιαστές και βουλευτές, καθώς η χώρα υιοθέτηση ένα σύστημα δύο σωμάτων ανάλογο με αυτό των ΗΠΑ. Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, η συμμετοχή στις εκλογές έφθασε το 70% και τα επίσημα αποτελέσματα δεν αναμένονται παρά στα τέλη του μήνα, έτσι ώστε στις αρχές Νοέμβρη να διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ