Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Σάλος για τον αντιτρομοκρατικό νόμο

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Οι επιθέσεις της 7ης Ιουλίου και επαναληπτικές μεν «τζούφιες» δε της 21ης Ιουλίου αποτέλεσαν την καλύτερη αφορμή για το νέο αντιτρομοκρατικό πόλεμο της κυβέρνησης Μπλερ. Οι περισσότερες λεπτομέρειες είχαν γίνει γνωστές, όμως δίνοντάς το στη δημοσιότητα, ολόκληρη η Βρετανία συνειδητοποίησε τις διαστάσεις αυτού του εκτρώματος: αντιπολίτευση, αλλά και δικαστές της χώρας στρέφονται εναντίον του, ενώ «παράνομους νόμους» χαρακτηρίζει ορισμένες από τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νέο αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μπλερ.

Βάσει του νομοσχεδίου, οι ύποπτοι για τρομοκρατία θα μπορούν να κρατούνται για τρεις μήνες, χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες. Απολύτως δικαιολογημένα ασκούν δριμύτατη κριτική πολλές λαϊκές και κοινωνικές οργανώσεις. Τι ανταπαντούν οι αρμόδιοι υπουργοί: Στη Γαλλία ή την Ισπανία οι ύποπτοι μπορούν να κρατούνται μέχρι και τέσσερα χρόνια. Παράλληλα, όπως πολλάκις μας έχει διαμηνύσει η βρετανική κυβέρνηση, θα θεωρείται ποινικό αδίκημα να εξυμνεί και να εκθειάζει κάποιος την τρομοκρατία, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, υπογράμμισε ότι η αστυνομία οφείλει να έχει ενισχυμένες εξουσίες για να μπορεί να προστατεύσει τις ζωές των πολιτών.

«Οι αντιτρομοκρατικοί νόμοι "μπορεί να είναι παράνομοι"» τιτλοφορείται η εφημερίδα «Γκάρντιαν» μεταφέροντας την εκτίμηση του κυβερνητικού νομικού συμβούλου που είναι επιφορτισμένος με τον έλεγχο της επίμαχης νομοθεσίας: «Ο Λόρδος Καρλάιλ προειδοποιεί ότι η διάταξη που επεκτείνει το χρόνο προφυλάκισης υπόπτων, χωρίς απαγγελία κατηγοριών, από 14 ημέρες σε 90 ημέρες, μπορεί να κριθεί ότι αντιβαίνει στην προστασία των ατομικών δικαιωμάτων».

Την καθολική της αντίθεση στο προτεινόμενο νομοσχέδιο εκφράζει η εφημερίδα «Ιντιπέντεντ» που στην πρώτη σελίδα δημοσιεύει φωτογραφία από τοίχο κελιού φυλακής, με 90 μουντζούρες να συμβολίζουν τις ημέρες προφυλάκισης και ανακρίσεων των υποδίκων χωρίς να ξέρουν τις κατηγορίες που τους βαρύνουν. Ιδού μερικά επίσης από τα σχόλια της εφημερίδας:

«Τα σχέδια εγκλεισμού των υπόπτων τρομοκρατών χωρίς κατηγορίες προκαλούν εξέγερση... και στα δύο σώματα του βρετανικού κοινοβουλίου»... «η αυταρχική επανάσταση των Νέων Εργατικών συνεχίζεται. Ο εγκλεισμός... νεαρών Μουσουλμάνων επί τρίμηνο ισοδυναμεί με εξαφάνισή τους... κάτι που είχε εφαρμοστεί ανεπιτυχώς και είχε προκαλέσει αναζωπύρωση της ένοπλης δράσης στη Βόρεια Ιρλανδία... αλλά υπάρχουν κι άλλες ανησυχητικές διατάξεις... όπως αυτή η γενικόλογη ποινικοποίηση της έμμεσης ενθάρρυνσης της τρομοκρατίας...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ