ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Ιούνη 2000
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΘΑΝΑΤΟΣ ΧΑΦΕΖ ΑΛ ΑΣΑΝΤ
Θρήνος, αλλά και στήριξη στον διάδοχο από Δύση και αραβικό κόσμο

Συνάντηση Μπάσαρ με τον Γ. Αραφάτ

Associated Press

Συνάντηση Μπάσαρ με τον Γ. Αραφάτ
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

Εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι απέτισαν, χθες το πρωί επί πέντε ώρες, τον ύστατο φόρο τιμής στον εκλιπόντα ηγέτη τους Χαφέζ αλ Ασαντ, υπό αυστηρότατα στρατιωτικά μέτρα ασφαλείας. Τις πέντε αυτές ώρες, ο διάδοχος Μπάσαρ αλ Ασαντ δεχόταν τα συλλυπητήρια των εκπροσώπων κρατών και των ηγετών που μετέβησαν στη Δαμασκό. Ανάμεσά τους, ξεχωριστή σημασία, σαφώς, λαμβάνει η παρουσία του Γάλλου Προέδρου Ζακ Σιράκ, ο οποίος ήταν και ο μόνος αρχηγός δυτικού κράτους που ταξίδεψε στη συριακή πρωτεύουσα. Χτες, νωρίς το απόγευμα, ο αποθανών Σύρος Πρόεδρος τάφηκε στη γενέτειρά του Καρντάχα, δίπλα στον πρωτότοκο γιο του, Μπάσελ, που σκοτώθηκε το 1994 σε αυτοκινητικό δυστύχημα.

Στις 8, χθες το πρωί τοπική ώρα, άρχισε η πρώτη επίσημη επικήδεια τελετή εν ενεργεία Προέδρου που πραγματοποιείται στη χώρα από το 1946, καθώς όλοι οι προκάτοχοι του Ασαντ είτε ανατράπηκαν είτε δολοφονήθηκαν σε πραξικοπήματα. Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του συριακού στρατού μετέφεραν τη σορό του εκλιπόντος ηγέτη, καλυμμένη από τη συριακή σημαία, πεζή, στην πλατεία Ουμαγιάντ και στη συνέχεια με στρατιωτικό κιλλίβαντα στο Προεδρικό Μέγαρο (Παλάτι του Λαού), όπου εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα.

Στο Προεδρικό Μέγαρο δέχτηκε τα συλλυπητήρια των δεκάδων επισήμων που μετέβησαν στη Δαμασκό ο Μπάσαρ αλ Ασαντ. Ολα τα αραβικά κράτη (Υεμένη, Ομάν, Κουβέιτ, Λίβανος, Σουδάν, Ιορδανία, Αίγυπτος, Αλγερία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ιράν) εκπροσωπήθηκαν από τους ηγέτες τους, με εξαίρεση τη Σαουδική Αραβία, την οποία εκπροσώπησε ο πρίγκιπας διάδοχος Αμπντάλα μπεν Αμπντέλ Αζίζ, εξαιτίας της επισφαλούς υγείας του βασιλιά Φαχντ. Σε προεδρικό επίπεδο εκπροσωπήθηκαν και η Βουλγαρία και η Τουρκία, της οποίας, μάλιστα, ο Πρόεδρος Αχμέντ Νετζντέτ Σεζέρ διευκρίνισε ότι το ταξίδι του στοχεύει και στη βελτίωση των τουρκο-συριακών διπλωματικών σχέσεων. Είναι η πρώτη φορά, από το 1990, που Τούρκος Πρόεδρος μεταβαίνει στη Συρία.

Συλλυπητήρια με ιδιαίτερη διπλωματική σημασία

Οι υπόλοιπες χώρες, στην πλειοψηφία τους, εκπροσωπήθηκαν από τους υπουργούς Εξωτερικών τους, με εξαίρεση τη Γαλλία. Ο Πρόεδρος Ζακ Σιράκ αφίχθη στη Δαμασκό, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι και κατέστησε σαφές ότι το Παρίσι δίνει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία στις σχέσεις του με τον αραβικό κόσμο. Ξεχωριστές ολιγόλεπτες συναντήσεις είχαν η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, συνοδευόμενη από τον Αμερικανό διαμεσολαβητή Ντένις Ρος και τον αιδεσιμότατο Τζέσι Τζάκσον, και η λιβανική ηγεσία με τον Μπάσαρ αλ Ασαντ.

Μετά τη σύντομη συνομιλία τους, η Μαντλίν Ολμπράιτ εξέφρασε την ικανοποίησή της «για τη σαφέστατη πρόθεση του διαδόχου να ακολουθήσει την πολιτική του πατέρα του και τη στρατηγική δέσμευση που ο Χαφέζ αλ Ασαντ είχε αναλάβει απέναντι στην ειρήνη στην περιοχή», καθιστώντας σαφές ότι η Ουάσιγκτον προτίθεται να στηρίξει τον Μπάσαρ στην εξουσία. Η δήλωση Ολμπράιτ, αλλά και η έμμεση πλην σαφής υποστήριξη που παρείχε το σύνολο των ηγεσιών, τόσο της Δύσης όσο και των αραβικών χωρών, στο πρόσωπο του Μπάσαρ αφήνει, όπως φαίνεται, ελάχιστα περιθώρια κινήσεων στον εξόριστο αδελφό του εκλιπόντος Προέδρου, Ριφάατ, ο οποίος διατείνεται ότι θα διεκδικήσει, με συνταγματικό τρόπο, τη νόμιμη ανάδειξή του στη συριακή ηγεσία και την αναβίωση του «κινήματος ανάκαμψης», όπως είναι γνωστό το πραξικόπημα που ανέδειξε τον Χαφέζ αλ Ασαντ στην εξουσία το 1970.

Ο Ριφάατ, που θεωρούνταν ένας από τους στενότερους και πιστότερους συνεργάτες του Χαφέζ αλ Ασαντ, ήταν ο άνθρωπος που ηγήθηκε των συριακών δυνάμεων που κατέστειλαν, το 1982, την εξέγερση των σιιτών μουσουλμάνων στην πόλη Χάμα, της οποίας τα θύματα φέρονται να ξεπερνούν τις 20.000 νεκρούς. Ενα χρόνο αργότερα, όμως, και ενώ ο Χαφέζ αλ Ασαντ ανέρρωνε σε νοσοκομείο από καρδιακή προσβολή, ο Ριφάατ, ως αρχηγός των επίλεκτων μονάδων, φέρεται να διέταξε την ανατροπή του. Το πραξικόπημα ανατράπηκε, την ύστατη στιγμή, και έκτοτε ο Ριφάατ εξοστρακίστηκε από την ηγεσία και απομακρύνθηκε από τη χώρα.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Νέα κρίση με τις «πυραμίδες»

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-

Ενας ακόμη «χρηματοπιστωτικός οργανισμός», ένα ακόμη επενδυτικό ίδρυμα από τα πλείστα που ξεφύτρωσαν τα τελευταία έτη και κατατρώγουν τις οικονομίες και τις σάρκες των Ρουμάνων, ανακοίνωσε χτες ότι κλείνει, αποτελώντας τον τελευταίο κρίκο του ασταθούς και κερδοσκοπικού κύκλου που έσπασε εκ νέου και απειλεί την οικονομία της χώρας.

Η «Φόρτουν Πόπουλαρ Μπανκ» ανακοινώνοντας το κλείσιμό της, επιρρίπτει τις ευθύνες στις πρόσφατες ζημίες που σημειώθηκαν στο τραπεζικό και χρηματιστηριακό τομέα, εξαιτίας της πρόσφατης κατάρρευσης της μεγαλύτερης τράπεζας επενδύσεων -και με την επίσημη κυβερνητική υποστήριξη- που προκάλεσε πολλές διαμαρτυρίες αλλά και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Ωστόσο, η οικονομική κρίση με τις «πυραμίδες» δε φαίνεται ότι θα σταματήσει τόσο εύκολα, καθώς αναλυτές υποστηρίζουν ότι και άλλοι οργανισμοί και ιδρύματα θα ακολουθήσουν αυτά τα παραδείγματα. Ηδη μία «Πιστωτική Ενωση» ανακοίνωσε ότι «προσωρινά» διακόπτει τη λειτουργία της.

ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ
Δεκάδες νεκροί από τις βροχοπτώσεις

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ.-

Τους πρώτους 24 νεκρούς του θέρος μετρά η Γουατεμάλα, μετά τις κατακλυσμιαίες βροχές που έπληξαν τις τελευταίες μέρες τη χώρα. Αυτό σηματοδοτεί την αρχή του καλοκαιριού, που πάντα εγκυμονεί άπειρους κινδύνους και καταστροφές για τους κατοίκους όλης σχεδόν της Κεντρικής Αμερικής αλλά και της Καραϊβικής, καθώς συνοδεύεται συνήθως από έντονα καιρικά φαινόμενα, ισχυρές βροχοπτώσεις και τυφώνα.

Περισσότεροι από 24 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο στη Γουατεμάλα λόγω των πολύ ισχυρών βροχών που σάρωσαν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας κατά το διάστημα του προηγούμενου μήνα, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες αρωγής. Τα άσχημα νέα δε σταματούν εδώ, καθώς ήδη το Ινστιτούτο Σεισμολογίας, Μετεωρολογίας, Ηφαιστειολογίας και Υδρολογίας της χώρας, τόνισε πως αυτήν τη χρονιά θα πρέπει να αναμένονται και άλλες ραγδαίες βροχοπτώσεις, ενώ η κυβέρνηση κήρυξε από τις 6 του Ιούνη τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα της κατάστασης έπειτα από τις βροχοπτώσεις.

Εκτός των ανθρώπινων απωλειών, υπήρξαν και σοβαρές υλικές ζημιές. Κατέρρευσε ένα τμήμα της γέφυρας του Βιλιαλόμπος, νότια της πρωτευούσης, που αποτελεί μία από τις κυριότερες οδούς επικοινωνίας ανάμεσα στις δυτικές και νότιες ζώνες της χώρας. Παράλληλα, όπως δήλωσε ο υπουργός Επικοινωνιών Λούις Ράμπε, τουλάχιστον 11 άλλες γέφυρες κινδυνεύουν να καταρρεύσουν.

ΡΩΣΙΑ
Διαγραφές από τη Λαϊκοπατριωτική Ενωση

ΜΟΣΧΑ.-

Το Συντονιστικό Συμβούλιο της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης Ρωσίας (ΛΠΕΡ), στη συνεδρίασή του την Πέμπτη, 8 Ιούνη, στη Μόσχα, προχώρησε σε σημαντικές από άποψη αρχών στελεχικές αλλαγές, δήλωσε σε δημοσιογράφους, μετά το τέλος της κλειστής συνεδρίασης, ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ και της ΛΠΕΡ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ. Επισήμανε ότι «το Συντονιστικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε ότι όποιος επέλεξε άλλο δρόμο και έφυγε από το κίνημά μας, δε θα επιστρέψει πλέον». Διευκρίνισε ότι πρόκειται για τον πρόεδρο του Αγροτικού Κόμματος Ρωσίας Μιχαήλ Λαψίν, τον επικεφαλής του κινήματος «Πνευματική Κληρονομιά» Αλεξέι Ποντμπεριόζκιν και τον κυβερνήτη της περιοχής Κέμεροβο (Σιβηρία) Αμάν Τουλέγεφ, οι οποίοι «διέκοψαν τη σχέση με την ΛΠΕΡ». Σημειώνεται ότι ο τελευταίος, πρώην στέλεχος του ΚΚΡΟ, ήταν υποψήφιος στις περοδρικές εκλογές.

Σχετικά με την απόφαση αυτή, ο Τουλέγεφ θεωρεί τη διαγραφή του από τους συμπροέδρους της ΛΠΕΡ ως «κυνήγι μαγισσών». Αν στο ΚΚΡΟ «δεν αρέσει κάτι, κηρύττει πόλεμο και «κυνήγι μαγισσών» και «δρα με τις παλιές μεθόδους», δήλωσε την Παρασκευή, 9 Ιούνη, στο Κέμεροβο ο Τουλέγεφ. Κατά τη γνώμη του, η διαγραφή του δε λύνει κανένα πρόβλημα, που αντιμετωπίζει σήμερα το ΚΚΡΟ. Θεωρεί επίσης ότι το σπουδαιότερο πρόβλημα του κόμματος είναι η έλλειψη ηγέτη και ότι ο Ζιουγκάνοφ «δεν είναι ηγέτης». Πρόσθεσε δε ότι όλα τα σημαντικά ζητήματα του κόμματος τα λύνει τώρα «ο γκρίζος καρδινάλιος Βαλεντίν Κουπτσόφ», αντιπρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ.

ΙΤΑΛΙΑ
Χάρη στον επίδοξο δολοφόνο του Πάπα

ΡΩΜΗ.-

Ο Ιταλός πρόεδρος Κάρλο Αζέλιο Τσιάμπι απένειμε χτες χάρη στον Τούρκο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά , μετά από 19 χρόνια παραμονής του στις ιταλικές φυλακές μετά την απόπειρα δολοφονίας του Πάπα Ιωάννη Παύλου του 2ου, στις 13 Μάη 1981. Ωστόσο, ο Αγκτσά θα εκδοθεί στην Τουρκία, όπου θα πρέπει να εκτίσει στην Τουρκία τμήμα της ποινής που του έχει επιβληθεί για τη δολοφονία ενός δημοσιογράφου το 1978.

«Σήμερα το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε το διάταγμα απονομής χάριτος για τον Μεχμέτ Αλί Αγκτσά και ταυτόχρονα το ιταλικό υπουργείο Δικαιοσύνης υπέγραψε το διάταγμα έκδοσής του που θα τον στείλει πίσω στην Τουρκία», δήλωσε εκπρόσωπος του Ιταλού Προέδρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ