ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Ιούλη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Τουρκικές απειλές για κλιμάκωση των επιθέσεων

Δυνάμεις του Χάφταρ στη Σύρτη
Δυνάμεις του Χάφταρ στη Σύρτη
ΤΡΙΠΟΛΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Με κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων με επίκεντρο την κατάληψη των λιβυκών στρατηγικών πόλεων Σύρτη και Τζούφνα, όπου υπάρχουν σημαντικές πετρελαιοπηγές και υποδομές Ενέργειας, απειλεί η κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους «Financial Times» και στο τουρκικό δίκτυο «TRT Haber», o Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλά ουσιαστικά εκ μέρους της λιβυκής κυβέρνησης του δοτού πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ, που πρέπει, όπως είπε, να είναι η μόνη που θα αναγνωρίζεται διεθνώς. Απαιτεί την άμεση αποχώρηση των στρατευμάτων του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» (LNA) του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ από τις πόλεις Τζούφνα και Σύρτη, επαναλαμβάνοντας ότι οι ξένες δυνάμεις που στηρίζουν τον στρατηγό υποστηρίζουν έναν «πραξικοπηματία». Απορρίπτει τις πιέσεις για άμεση εκεχειρία, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση Σάρατζ να συναινέσει σε παύση πυρός χωρίς υποχώρηση των δυνάμεων του στρατηγού Χάφταρ από τις πόλεις Τζούφνα και Σύρτη. Ανέφερε ότι τον περασμένο μήνα, Ρώσοι αξιωματούχοι στην Κωνσταντινούπολη παρουσίασαν «πρόταση με συγκεκριμένη ημερομηνία» για εκεχειρία, αλλά απέφυγε να ανακοινώσει περισσότερες πληροφορίες. Για την πρόσφατη αεροπορική επιδρομή στην αεροπορική βάση Αλ Ουατίγια, όπου έχουν αναπτυχθεί Τούρκοι στρατιωτικοί, απάντησε πως συνεχίζεται η έρευνα για τον εντοπισμό της ταυτότητας των δυνάμεων που έκαναν την επίθεση, τονίζοντας πως «θα πληρώσουν που την έχουν κάνει».

Το ίδιο διάστημα, η αμερικανική πρεσβεία στην Τρίπολη της Λιβύης εξέφρασε «λύπη» για τις ...ξένες δυνάμεις που επιχειρούν κατά της λιβυκής οικονομίας, εμποδίζουν τις προσπάθειες για πολιτική λύση και αυξάνουν το ρίσκο της σύγκρουσης. Σε μία έμμεση πλην σαφή αναφορά σε «ξένες εταιρείες μισθοφόρων» που δρουν ενάντια στην κυβέρνηση του δοτού πρωθυπουργού Φ. Σάρατζ, όπως η ρωσική εταιρεία «Βάγκνερ», που δρα υπέρ του LNA, προειδοποίησε πως τέτοιες δυνάμεις «θα αντιμετωπίσουν την απομόνωση και κυρώσεις». Η ίδια ανακοίνωση καταλήγει με την υπενθύμιση πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν όλους τους νόμιμους θεσμούς στη Λιβύη όπως την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (του Φ. Σάρατζ) και το εκλεγμένο λιβυκό Κοινοβούλιο που εδρεύει στο Τομπρούκ. Τέλος αναφέρεται πως «η πόρτα είναι ανοικτή για εκείνους που θα καταθέσουν τα όπλα, θα απορρίψουν την ξένη χειραγώγηση και θα συμμετάσχουν σε ειρηνευτικές συνομιλίες».

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε χτες και η πρεσβεία της Βρετανίας στην Τρίπολη, σημειώνοντας πως «θα πρέπει να επιτραπεί στη Λιβυκή Εταιρεία Πετρελαίου (NOC) να λειτουργεί απρόσκοπτα δίχως καμία εξωτερική παρέμβαση».

Από την άλλη, χτες ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ανουάρ Γκαργκάς, ανακοίνωσε πως θέλει να ξαναρχίσει «άμεσα» η πετρελαϊκή παραγωγή στη Λιβύη, αλλά υπό όρους διαφάνειας, υποστηρίζοντας πως η χώρα του (που φέρεται ως μία από τους βασικούς υποστηρικτές του στρατηγού Χ. Χάφταρ) «συνεχίζει να εργάζεται για μία άμεση εκεχειρία».

Τέλος, χτες ο πρόεδρος του εκλεγμένου λιβυκού κοινοβουλίου, Αγκίλα Σάλεχ, που ήταν το Σαββατοκύριακο στη Γενεύη για συνομιλίες με την αναπληρώτρια απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Λιβύη, Αμερικανίδα Στέφανι Γουίλιαμς, μετέβη χτες βράδυ στη Ρώμη για συναντήσεις μεταξύ άλλων με αξιωματούχους του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Πρώτη άμεση συνάντηση στις Βρυξέλλες την Πέμπτη

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Η ατζέντα συνομιλιών της πρώτης άμεσης, διά ζώσης, συνάντησης που θα έχουν την Πέμπτη 16/7 στις Βρυξέλλες οι αντιπροσωπείες Σέρβων και Κοσοβάρων Αλβανών διαπραγματευτών καθορίστηκαν σε τηλεδιάσκεψη που είχαν την Κυριακή οι ηγέτες Σερβίας, Κοσσυφοπεδίου, ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, και ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για τον διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας (Σλοβάκος διπλωμάτης) Μίροσλαβ Λάιτσακ.

Σε ανάρτησή του στο Διαδίκτυο, ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, εξέφρασε ικανοποίηση για την επανεκκίνηση του διαλόγου και ανακοίνωσε ότι επετεύχθη συμφωνία για την ημερήσια διάταξη.

Ο Κοσοβάρος Αλβανός πρωθυπουργός, Αβντουλάχ Χότι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Πρίστινα εξέφρασε ικανοποίηση, επιμένοντας ότι ο διάλογος πρέπει να καταλήξει στην αμοιβαία αναγνώριση «και την πλήρη ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών». Επιβεβαίωσε, δε, ότι θα είναι ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Κοσόβου, καθώς ο Πρόεδρος του προτεκτοράτου (και πρώην αρχηγός των αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ) Χάσιμ Θάτσι, βρίσκεται από χτες στη Χάγη όπου παρουσιάστηκε στον εισαγγελέα Ειδικού Δικαστηρίου για τα εγκλήματα του ΟΥΤΣΕΚΑ την περίοδο 1998 - '99.

Ο διάλογος Βελιγραδίου - Πρίστινας υπό την αιγίδα της ΕΕ άρχισε τον Μάρτη του 2011 στις Βρυξέλλες με στόχο την ομαλοποίηση των σχέσεων. Η μεγαλύτερη πρόοδος σημειώθηκε τον Απρίλη του 2013 όταν υπεγράφη η «Συμφωνία των Βρυξελλών» που, ωστόσο, δεν εφαρμόστηκε ποτέ, διότι η Πρίστινα αρνήθηκε να υλοποιήσει βασικό άρθρο που προέβλεπε την ίδρυση της «Ενωσης Σερβικών Δήμων», που θα αποτελούσε τη διοικητική αρχή εκπροσώπησης της σερβικής μειονότητας.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ αναφερόμενος στην τηλεδιάσκεψη της Κυριακής εξέφρασε ικανοποίηση για την έναρξη των συνομιλιών μεταξύ Βελιγραδίου - Πρίστινας, λέγοντας πως οι δύο πλευρές θα χρειαστούν «πολιτικό κουράγιο και πολιτική βούληση στο πνεύμα συμβιβασμού και ρεαλισμού». Εκτίμησε πως δεν θα είναι εύκολη η εξεύρεση μιας λύσης.

Το νέο παζάρι στις Βρυξέλλες στήνεται μια μέρα μετά τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών (15/7) στη Βόρεια Μακεδονία και περίπου ενάμιση μήνα πριν από τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στο Μαυροβούνιο (30/8).

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
Αντιδράσεις στη νέα αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τις αντιδράσεις σωματείων εργαζομένων που απασχολούνται στον τομέα των υπηρεσιών Πρόνοιας προκαλεί η εξαίρεση συναδέλφων τους μεταναστών από το πρόγραμμα για την εξασφάλιση βίζας μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου του Βrexit στις 31 Δεκέμβρη 2020.

Εκπρόσωποι σωματείων μιλώντας σε δημοσιογράφους αποδοκίμασαν τον αποκλεισμό των ξένων μεταναστών από το σύστημα παροχής άδειας εργασίας, θεωρώντας την εξέλιξη ένδειξη για την υποτίμηση της προσφοράς τους στον συγκεκριμένο τομέα. Αντίθετα, πιο ευνοημένοι φαίνεται πως θα είναι οι μετανάστες που θέλουν να εξασφαλίσουν άδεια εργασίας στο βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS).

Νωρίτερα, χτες η υπουργός Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ, παρουσίασε το σχέδιο για τη νέα αντιμεταναστευτική πολιτική, που έχει ως κεντρικό άξονα τον δραστικό περιορισμό ανειδίκευτων και χαμηλών προσόντων μεταναστών από το σύστημα παροχής άδειας εργασίας και παραμονής μετά το Brexit. Μεταξύ άλλων θα αποκλείονται ξένοι μετανάστες που έχουν στο παρελθόν φυλακιστεί για περίοδο μεγαλύτερη των 12 μηνών. Αντίθετα, επιπρόσθετους πόντους θα κερδίζουν όσοι έχουν υψηλά προσόντα επαγγελματικής κατάρτισης, καλή γνώση αγγλικής γλώσσας, πρόσκληση εργασίας από εργοδότη στο Ηνωμένο Βασίλειο κ.ά.

Το ίδιο διάστημα και ενώ εντείνονται τα δύσκολα παζάρια Ηνωμένου Βασιλείου - ΕΕ για τις μελλοντικές τους σχέσεις, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον εξετάζει τρόπους για την ανάπτυξη των υποδομών στα νότια και ανατολικά της Αγγλίας, προκειμένου να αποτρέψει εμπόδια στη μεταφορά του μεγάλου όγκου των εμπορευμάτων προς τη Γαλλία. Ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Μάικλ Γκόουβ, δήλωσε πως θα υπάρξουν «ειδικά τμήματα υποδομών τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε, προκειμένου να ομαλοποιήσουμε την κίνηση». Πρόσθεσε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα ανακοινώσει περισσότερα για τα σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας, πριν το τέλος τρέχοντος μηνός. Αποκάλυψε επίσης πως η κυβέρνηση θα δαπανήσει περίπου 705 εκατομμύρια λίρες (890 εκατομμύρια δολάρια) για συνοριακές υποδομές, προκειμένου να βοηθήσει στην ομαλή διεξαγωγή του εμπορίου, μετά την εκπνοή της μεταβατικής συμφωνίας με την ΕΕ. Στις δαπάνες αυτές συμπεριλαμβάνονται 470 εκατομμύρια λίρες για την κατασκευή λιμενικών και άλλων υποδομών, συμπεριλαμβανομένων και περιοχών στα νοτιοανατολικά της Αγγλίας για την εξυπηρέτηση του μεγάλου όγκου μεταφοράς εμπορευμάτων προς τη Γαλλία.

Σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση Τζόνσον ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες στη Βρετανία να προετοιμαστούν για το Brexit μέσω μίας ενημερωτικής εκστρατείας με τον τίτλο «Η νέα αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου: Ας ξεκινήσουμε».

Στο φόντο του Brexit, οξύνονται και οι ανταγωνισμοί μονοπωλίων με επίκεντρο το στήσιμο του δικτύου τηλεπικοινωνιών 5ης γενιάς (5G). Χτες ο Κινέζος πρέσβης στο Λονδίνο, Λίου Σιαομίνγκ, προειδοποίησε τη Βρετανία ότι θα «υποστεί τις συνέπειες» σε περίπτωση που αντιμετωπίσει την Κίνα σαν «εχθρική χώρα» και αποκλείσει τον κινεζικό όμιλο «Huawei» από το στήσιμο του δικτύου 5G.

ΗΠΑ
Νέο θύμα αστυνομικής βίας στο Ντιτρόιτ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Διαδηλώσεις προκάλεσε το απόγευμα της Παρασκευής στο κέντρο του Ντιτρόιτ των ΗΠΑ ο θάνατος του 20χρονου Αφροαμερικανού Χακίμ Λίτλτον από αστυνομικά πυρά υπό ασαφείς συνθήκες.

Το πλήθος φώναξε δυνατά το όνομα του θύματος, απαιτώντας δικαιοσύνη και τερματισμό των θυμάτων αστυνομικής ρατσιστικής βίας. Στο τέλος της διαδήλωσης σημειώθηκαν περιορισμένες συγκρούσεις αστυνομικών - διαδηλωτών, με αποτέλεσμα τη σύλληψη οκτώ ατόμων.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας αναφερόμενος στον θανάσιμο τραυματισμό του 20χρονου Αφροαμερικανού ισχυρίστηκε πως πυροβολήθηκε γιατί ήταν οπλισμένος και απείλησε αστυνομικούς, ωστόσο το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από την αστυνομία είναι αποσπασματικό και δεν δίνει πλήρεις απαντήσεις για το αν υπήρξε κάποιου είδους αντιπαράθεση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ