Τρίτη 14 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
Αντιδράσεις στη νέα αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τις αντιδράσεις σωματείων εργαζομένων που απασχολούνται στον τομέα των υπηρεσιών Πρόνοιας προκαλεί η εξαίρεση συναδέλφων τους μεταναστών από το πρόγραμμα για την εξασφάλιση βίζας μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου του Βrexit στις 31 Δεκέμβρη 2020.

Εκπρόσωποι σωματείων μιλώντας σε δημοσιογράφους αποδοκίμασαν τον αποκλεισμό των ξένων μεταναστών από το σύστημα παροχής άδειας εργασίας, θεωρώντας την εξέλιξη ένδειξη για την υποτίμηση της προσφοράς τους στον συγκεκριμένο τομέα. Αντίθετα, πιο ευνοημένοι φαίνεται πως θα είναι οι μετανάστες που θέλουν να εξασφαλίσουν άδεια εργασίας στο βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS).

Νωρίτερα, χτες η υπουργός Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ, παρουσίασε το σχέδιο για τη νέα αντιμεταναστευτική πολιτική, που έχει ως κεντρικό άξονα τον δραστικό περιορισμό ανειδίκευτων και χαμηλών προσόντων μεταναστών από το σύστημα παροχής άδειας εργασίας και παραμονής μετά το Brexit. Μεταξύ άλλων θα αποκλείονται ξένοι μετανάστες που έχουν στο παρελθόν φυλακιστεί για περίοδο μεγαλύτερη των 12 μηνών. Αντίθετα, επιπρόσθετους πόντους θα κερδίζουν όσοι έχουν υψηλά προσόντα επαγγελματικής κατάρτισης, καλή γνώση αγγλικής γλώσσας, πρόσκληση εργασίας από εργοδότη στο Ηνωμένο Βασίλειο κ.ά.

Το ίδιο διάστημα και ενώ εντείνονται τα δύσκολα παζάρια Ηνωμένου Βασιλείου - ΕΕ για τις μελλοντικές τους σχέσεις, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον εξετάζει τρόπους για την ανάπτυξη των υποδομών στα νότια και ανατολικά της Αγγλίας, προκειμένου να αποτρέψει εμπόδια στη μεταφορά του μεγάλου όγκου των εμπορευμάτων προς τη Γαλλία. Ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Μάικλ Γκόουβ, δήλωσε πως θα υπάρξουν «ειδικά τμήματα υποδομών τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε, προκειμένου να ομαλοποιήσουμε την κίνηση». Πρόσθεσε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα ανακοινώσει περισσότερα για τα σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας, πριν το τέλος τρέχοντος μηνός. Αποκάλυψε επίσης πως η κυβέρνηση θα δαπανήσει περίπου 705 εκατομμύρια λίρες (890 εκατομμύρια δολάρια) για συνοριακές υποδομές, προκειμένου να βοηθήσει στην ομαλή διεξαγωγή του εμπορίου, μετά την εκπνοή της μεταβατικής συμφωνίας με την ΕΕ. Στις δαπάνες αυτές συμπεριλαμβάνονται 470 εκατομμύρια λίρες για την κατασκευή λιμενικών και άλλων υποδομών, συμπεριλαμβανομένων και περιοχών στα νοτιοανατολικά της Αγγλίας για την εξυπηρέτηση του μεγάλου όγκου μεταφοράς εμπορευμάτων προς τη Γαλλία.

Σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση Τζόνσον ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες στη Βρετανία να προετοιμαστούν για το Brexit μέσω μίας ενημερωτικής εκστρατείας με τον τίτλο «Η νέα αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου: Ας ξεκινήσουμε».

Στο φόντο του Brexit, οξύνονται και οι ανταγωνισμοί μονοπωλίων με επίκεντρο το στήσιμο του δικτύου τηλεπικοινωνιών 5ης γενιάς (5G). Χτες ο Κινέζος πρέσβης στο Λονδίνο, Λίου Σιαομίνγκ, προειδοποίησε τη Βρετανία ότι θα «υποστεί τις συνέπειες» σε περίπτωση που αντιμετωπίσει την Κίνα σαν «εχθρική χώρα» και αποκλείσει τον κινεζικό όμιλο «Huawei» από το στήσιμο του δικτύου 5G.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αιχμές Τζόνσον κατά της συμφωνίας για το Brexit (2023-03-03 00:00:00.0)
«Συμβουλευτικό» δημοψήφισμα ανεξαρτησίας το 2023 προωθεί η Σκοτία (2022-06-29 00:00:00.0)
Ενταση στο Μπέλφαστ στα «απόνερα» του Brexit (2021-04-10 00:00:00.0)
Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την «εσωτερική αγορά» (2020-09-10 00:00:00.0)
Αφετηρία νέων αντιπαραθέσεων η συμφωνία για το Brexit (2019-10-19 00:00:00.0)
Ανακοινώθηκε σχέδιο συμφωνίας μεταξύ Βρετανίας - ΕΕ (2019-10-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ