Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την «εσωτερική αγορά»

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για την «εσωτερική αγορά» του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την αποχώρηση από την ΕΕ στις 31 Δεκέμβρη 2020, κατατέθηκε χτες προκαλώντας σειρά από αντιδράσεις.

Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει πως η βρετανική κυβέρνηση θα καθορίζει τους κανόνες κρατικής ενίσχυσης εταιρειών στη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς και τις περιπτώσεις στις οποίες η αποστολή προϊόντων από τη Βόρεια Ιρλανδία προς το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο θα απαιτεί τελωνειακές δηλώσεις. Ωστόσο, το θέμα υποτίθεται πως καθοριζόταν από μεικτή επιτροπή Ηνωμένου Βασιλείου - ΕΕ βάσει της Συμφωνίας Αποχώρησης που ανακοινώθηκε το περσινό φθινόπωρο.

Προβλέπεται επίσης ότι τμήματα της Συμφωνίας Αποχώρησης που αντιβαίνουν τον νέο νόμο, «σταματούν να αναγνωρίζονται ή να είναι διαθέσιμα στο εγχώριο δίκαιο».

Παράλληλα, ο Βρετανός υπουργός Επιχειρήσεων Αλόκ Σάρμα ανακοίνωσε ότι από τον Γενάρη του 2021 η Βρετανία θα ακολουθεί τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για τις κρατικές επιδοτήσεις και δεν θα υιοθετήσει «επιλεκτική» πολιτική σε αυτό το ζήτημα.

Το νομοσχέδιο προκάλεσε επιμέρους αντιδράσεις σε Ουαλία και Σκοτία, που επέκριναν την κυβέρνηση Τζόνσον προειδοποιώντας πως διακυβεύει το μέλλον της Ενωσης (μεταξύ Αγγλίας, Ουαλίας, Σκοτίας και Β. Ιρλανδίας) προκειμένου να προωθήσει το Brexit.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ