Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
«Ολα στο τραπέζι» της συνάντησης Πούτιν - Λουκασένκο

Ενώ οι ΗΠΑ καταγγέλλουν τις «βίαιες απελάσεις» μελών της αντιπολίτευσης

Από παλιότερη συνάντηση των δύο ηγετών
Από παλιότερη συνάντηση των δύο ηγετών
ΜΙΝΣΚ.--

Ολα τα θέματα θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στη συνάντηση των Προέδρων της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, στις 14 Σεπτέμβρη, ενώ διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα παρεμβαίνουν στην «πολιτική κρίση» στη Λευκορωσία, επιδιώκοντας να επηρεάσουν την οικονομική και εξωτερική πολιτική της.

Πρόκειται για ζητήματα που αποτέλεσαν πεδίο έντονου παζαριού μεταξύ Ρωσίας και Λευκορωσίας τον περασμένο χρόνο, με τη δεύτερη να παζαρεύει παράλληλα με την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, στην ατζέντα βρίσκονται το χρέος της Λευκορωσίας, ο χάρτης και το μέλλον της ολοκλήρωσης στο πλαίσιο της Ενωσης Κρατών και άλλων ευρασιατικών οικονομικών και στρατιωτικών οργανισμών, οι τιμές των καυσίμων που προμηθεύει η Ρωσία, η συνεργασία μεταξύ ενός ευρέος φάσματος επιχειρήσεων, εν ολίγοις «όλο το σύμπλεγμα των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων».

Μάλιστα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου φρόντισε να τονίσει πως «τώρα, καθώς η Λευκορωσία περνά μια δύσκολη περίοδο, αυτός ο διάλογος γίνεται ακόμη πιο επίκαιρος και σημαντικός», ενώ χαρακτήρισε «ανοησίες» τις κατηγορίες ότι η Ρωσία σχεδιάζει «να καταπιεί και να συγχωνεύσει τη Λευκορωσία».

Στο μεταξύ, άλλο ένα μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου της αντιπολίτευσης, ο Μαξίμ Ζνακ, φέρεται σύμφωνα με δημοσιεύματα ότι συνελήφθη χτες από άντρες με καλυμμένα πρόσωπα, κατά τον ίδιο τρόπο που είχε αναφερθεί η «απαγωγή» της Μαρία Κολεσνίκοβα και δύο ακόμα μελών του Συντονιστικού τη Δευτέρα. Η Κολεσνίκοβα έχει συλληφθεί ως ύποπτη για εσχάτη προδοσία, με την κατηγορία της υποκίνησης για κατάληψη της εξουσίας, δήλωσε η δικηγόρος της, ενώ οι άλλοι δύο βρίσκονται στην Ουκρανία και καταγγέλλουν απέλαση από τις λευκορωσικές αρχές.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, δήλωσε «έντονη ανησυχία» σχετικά με «τις αναφορές για απαγωγή και απόπειρα βίαιης απέλασης ηγετών της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία», προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ σε συντονισμό με τους συμμάχους τους «εξετάζουν πρόσθετες στοχευμένες κυρώσεις για να λογοδοτήσουν όσοι εμπλέκονται σε παραβιάσεις και καταστολή ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λευκορωσία».

Η ΕΕ σχεδιάζει να επιβάλει κυρώσεις σε 31 Λευκορώσους αξιωματούχους - και στον υπουργό Εσωτερικών - για το εκλογικό αποτέλεσμα της 9ης Αυγούστου, το οποίο θεωρεί προϊόν νοθείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ