Τρίτη 14 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Συνάντηση υπουργών Αμυνας Γαλλίας - Ιταλίας

ΡΩΜΗ.--

Στη Ρώμη βρέθηκε στα τέλη της περασμένης βδομάδας η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, που συζήτησε με τον Ιταλό ομόλογό της, Λορέντσο Γκουερίνι, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με γαλλική ανακοίνωση, οι δύο πλευρές εστίασαν στην κατάσταση στη Λιβύη, για την οποία συμφώνησαν ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση», αλλά και για την ανάγκη συνέχισης της διμερούς συνεργασίας. Ο δε Γκουερίνι, ειδικά, επισήμανε ότι (οι Ιταλοί) «είμαστε έτοιμοι να ευνοήσουμε τον διάλογο και τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών».

Σημειώνουμε ότι η Λιβύη βρέθηκε στο επίκεντρο των επαφών που είχε ο Γκουερίνι την προηγούμενη βδομάδα και στην Αγκυρα. Εκεί, ο Ιταλός υπουργός είχε μιλήσει για ένα «κοινό όραμα» για την Ανατολική Μεσόγειο που μοιράζονται Ιταλία και Τουρκία, αναφέροντας ότι στη συνάντησή του με τον ομόλογό του Χ. Ακάρ «συζητήσαμε ότι πρέπει όλοι να συνεργαστούμε και να κοπιάσουμε, προκειμένου να επέλθει η σταθερότητα στη Μεσόγειο, αναλαμβάνοντας ο καθένας τις ευθύνες μας... Αν δεν τις αναλάβουμε, δεν υπάρχει τρόπος να μειωθεί η ένταση. Πρέπει να το κάνουμε». Ο δε Ακάρ είχε μιλήσει για «ειλικρινή συνάντηση», στη διάρκεια της οποίας «ανταλλάξαμε πληροφορίες για τις εξελίξεις στη Λιβύη, στη Συρία, στην Ανατολική Μεσόγειο και όλα τα περιφερειακά ζητήματα... Θέσαμε τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς μας όσον αφορά αυτό το θέμα, αλλά δώσαμε και απαντήσεις ο ένας στον άλλο... Διαπιστώσαμε ότι μοιραζόμαστε τις ίδιες απόψεις σε πολλά θέματα και ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε σημαντικά πράγματα, αν συνεργαστούμε, για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των χωρών μας... Πιστεύουμε ότι η αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς, ειδικά στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο, θα προσφέρει πολύ σημαντικά οφέλη όχι μόνο στις χώρες μας αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ