Τρίτη 14 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Επανεκλέχθηκε Πρόεδρος ο Ντούντα

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Επανεκλέχθηκε στο αξίωμα του Προέδρου της Πολωνίας ο «συντηρητικός» απερχόμενος Πρόεδρος, Αντρέι Ντούντα, καθώς επικράτησε στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών με 51,2%, έναντι του «φιλελεύθερου» δημάρχου της Βαρσοβίας, Ραφάλ Τρσασκόφσκι, ο οποίος έλαβε το 48,8% των ψήφων. Η συμμετοχή στις εκλογές της Κυριακής προσέγγισε το 68%.

Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών έχει μεγάλη σημασία για το «εθνικιστικό - ευρωσκεπτικιστικό» κυβερνών κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS), καθώς η εκλογή Ντούντα ενισχύει την υπεροχή της κυβέρνησης μέχρι τις επόμενες εθνικές βουλευτικές εκλογές το 2023. Ο Πρόεδρος της Πολωνίας, αν και δεν καθορίζει τις πολιτικές της κυβέρνησης, ωστόσο μπορεί να ασκήσει βέτο για να μπλοκάρει νομοσχέδια.

Ο Ντούντα προωθεί αποφασιστικά τη συμμαχία της Πολωνίας με τις ΗΠΑ και είναι ενδεικτικό ότι μια βδομάδα πριν από τον α' γύρο των προεδρικών εκλογών (28 Ιούνη) επισκέφτηκε τον Λευκό Οίκο και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, όπου μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε η στενότερη στρατιωτική και οικονομική/ενεργειακή συνεργασία των δυο κρατών, όπως και η μεταφορά 1.000 Αμερικανών στρατιωτών από τη Γερμανία στην Πολωνία.

Ο Τρσασκόφσκι στηρίχτηκε από τη φιλελεύθερη, «φιλοευρωπαϊκή» Πολιτική Πλατφόρμα (PO) και η μικρή διαφορά στο εκλογικό αποτέλεσμα εκλήφθηκε ως «νίκη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ