Σάββατο 10 Απρίλη 2021 - Κυριακή 11 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Ενταση στο Μπέλφαστ στα «απόνερα» του Brexit

Αναταράξεις και ένταση προκαλούν στη Βόρεια Ιρλανδία τα «μεθεόρτια» του Brexit, μετά την ουσιαστική θέσπιση τελωνειακών ελέγχων σε προϊόντα που εισέρχονται στην περιοχή από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, ως αποτέλεσμα της «φόρμουλας» που συμφωνήθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση και την ΕΕ για να μη διαταραχθούν η ειρηνευτική συμφωνία της «Μεγάλης Παρασκευής» και η κατάργηση των συνοριακών ελέγχων μεταξύ Δημοκρατίας της Ιρλανδίας (μέλους ΕΕ) και Βόρειας Ιρλανδίας (τμήμα Ηνωμένου Βασιλείου).

Εδώ και μια βδομάδα, κάθε βράδυ στο Μπέλφαστ σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας, Προτεσταντών «ενωτικών» (υπέρμαχοι της παραμονής της Β. Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο) και Καθολικών «εθνικιστών» (υπέρμαχοι της ένωσης με την υπόλοιπη Ιρλανδία). Οι «ενωτικοί» καταγγέλλουν ότι η θέσπιση τελωνειακών ελέγχων για τα προϊόντα από και προς το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, μπορεί μακροπρόθεσμα να γείρει την πλάστιγγα υπέρ της ένωσης του νησιού της Ιρλανδίας.

Μπροστά σε αυτήν την «εύφλεκτη» κατάσταση, εκκλήσεις για ψυχραιμία απηύθυναν η τοπική κυβέρνηση συνεργασίας της Βόρειας Ιρλανδίας, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπ. Τζόνσον, ο Ιρλανδός ομόλογός του, Μ. Μάρτιν, και η κυβέρνηση των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ