Σάββατο 10 Απρίλη 2021 - Κυριακή 11 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΤΖΟΡΤΖ ΦΛΟΪΝΤ
Οι γιατροί επιβεβαιώνουν ότι ο θάνατος προήλθε από ασφυξία

Το γεγονός ότι ο θάνατος του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ τον Μάη του 2020 προήλθε από την ασφυξία που του προκάλεσε ο λευκός αστυνομικός Ντ. Σόβιν, ο οποίος τον πατούσε επί 10 περίπου λεπτά με το γόνατό του στον λαιμό ενώ ήταν ριγμένος μπρούμυτα στο έδαφος, επιβεβαιώνουν οι γιατροί που καταθέτουν στη σχετική δίκη που συνεχίζεται στη Μινεάπολις των ΗΠΑ.

Οπως τόνισε στην κατάθεσή του ο επιφανής πνευμονολόγος Μάρτιν Τόμπιν, «ο θάνατος του Φλόιντ προήλθε από χαμηλό επίπεδο οξυγόνου» και όχι από το παυσίπονο Φεντανίλ και τη μεθαμφεταμίνη που βρέθηκαν στις τοξικολογικές εξετάσεις του θύματος. «Ακόμα και ένας υγιής άνθρωπος θα είχε πεθάνει», πρόσθεσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στη δολοφονική λαβή του Σόβιν. Οπως εξήγησε ο Μ. Τόμπιν στους ενόρκους, ο Τζ. Φλόιντ «σε κάθε αναπνοή χρειαζόταν να δίνει μάχη με την άσφαλτο, να δίνει μάχη με τη μικρή ποσότητα αέρα που μπορούσε να εισπνεύσει προσπαθώντας να ανασηκωθεί από τα γόνατα των αστυνομικών που πίεζαν τα δεμένα με χειροπέδες χέρια του πάνω στον θώρακά του». Και κατέληξε: «Αυτό το χαμηλό επίπεδο οξυγόνου δυσκόλευε τον Φλόιντ να αναπνεύσει και προκάλεσε βλάβη στον εγκέφαλό του αλλά και καρδιακή αρρυθμία, η οποία προκάλεσε την ανακοπή καρδιάς».

Ενας άλλος γιατρός που επίσης κάλεσε η κατηγορούσα αρχή, ο Μπιλ Σμοκ, απέκλεισε το ενδεχόμενο ο θάνατος του Αφροαμερικανού να οφείλεται σε χρήση ναρκωτικών, καταρρίπτοντας τον προκλητικό ισχυρισμό της υπεράσπισης του Σόβιν. Παράλληλα ο Σμοκ επεσήμανε την αδράνεια των αστυνομικών όταν ένας εξ αυτών δήλωσε ότι δεν νιώθει πλέον τον καρδιακό παλμό του Τζ. Φλόιντ, εξηγώντας ότι θα έπρεπε να είχαν αρχίσει να του κάνουν καρδιακές μαλάξεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ