ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Κέρδος για το κεφάλαιο, αδιέξοδα για τους νέους"

Να πάρουν την υπόθεση της παιδείας στα χέρια τους, κάλεσε τους φοιτητές ο Θ. Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στην εκδήλωση που πραγματοποίησε με επιτυχία η Οργάνωση Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ .-

Τα ουσιαστικά προβλήματα της νεολαίας και της κοινωνίας συνολικά, αλλά και η καταγγελία των πραγματικών υπαίτιων, ήταν το αντικείμενο επιτυχημένης εκδήλωσης της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, το βράδυ της Πέμπτης, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και τις εξελίξεις στην παιδεία.

Πραγματικοί ένοχοι δεν είναι άλλοι από τα πολυεθνικά συμφέροντα και τα κόμματα που εφαρμόζουν τις πολιτικές που τα εξυπηρετούν, είπε ο Ζ. Καρακίτσιος,στέλεχος της Οργάνωσης, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι γι' αυτό χρειάζεται, ενόψει μάλιστα των φοιτητικών εκλογών, συσπείρωση γύρω από τις Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας,τη μόνη δύναμη που συσπειρώνει τους νέους, που δε βολεύουν τα όνειρά τους στο μέλλον της ανέχειας που τους επιφυλάσσει η "Λευκή Βίβλος" και το Μάαστριχτ.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Θ. Παφίλης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος παρουσίασε σύντομα και με σαφήνεια τα προβλήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, κατέδειξε τις ευθύνες και την υποκρισία των άλλων κομμάτων και την υποταγή τους στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του πολυεθνικού κεφαλαίου. Μεταξύ άλλων σημείωσε: "Σήμερα δύο είναι οι αντιλήψεις που συγκρούονται καθημερινά μέσα στην κοινωνία και στα πανεπιστήμια. Αυτή της προόδου που την εκφράζει το ΚΚΕ και η άλλη της αντίδρασης, του συντηρητισμού και του πισωγυρίσματος, που την εκφράζουν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις".

Αναφερόμενος στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, σημείωσε ότι, ενόψει της Διακυβερνητικής που ξεκινάει σε λίγες μέρες, γίνεται πολύ πιο επίκαιρο το αίτημα για δημοψήφισμα. "Σ' αυτή την κατεύθυνση πιστεύουμε πως θα πρέπει οι νέοι να παίξουν καθοριστικό ρόλο μια και μέσα από μια σειρά μέτρα της Συνθήκης προωθείται και η υποβάθμιση της εκπαίδευσης. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη επίθεση απέναντι στο δικαίωμα των νέων για ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση, αλλά και γενικότερα στο δικαίωμά τους στη γνώση. Κάθε τι που προορίζεται να ικανοποιήσει ανθρώπινες ανάγκες, υλικές ή πνευματικές, γίνεται εμπόρευμα, αντικείμενο αγοραπωλησίας, άρα κέρδους. Αυτό για την παιδεία σημαίνει ότι την αγοράζει όποιος μπορεί. Στη "Λευκή Βίβλο" προβλέπεται ξεκάθαρα η εφαρμογή του νόμου της ανταποδοτικότητας".

"Θέλουν αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Δηλαδή, η παιδεία πρέπει να κοστίζει λιγότερο και να αποδίδει μεγαλύτερα οφέλη για το κεφάλαιο. Επομένως, πρέπει να μπει τέρμα στη μακρόχρονη σπουδή και στις γενικές γνώσεις. Θέλουν ανθρώπους χωρίς γνώση που απλά θα έχουν μερική ειδίκευση. Παράλληλα προσπαθούν να υποτάξουν και ιδεολογικά τη νεολαία, καλλιεργώντας την αντίληψη του επιτυχημένου απολίτικου.

Τώρα μάλιστα προωθούν και το σύστημα της διά βίου εκπαίδευσης, που πρακτικά σημαίνει ότι θα δουλεύεις για να μορφώνεσαι και θα μορφώνεσαι για να δουλεύεις. Αυτό θα το πετύχουν υποβαθμίζοντας την εννιάχρονη, υποχρεωτική εκπαίδευση, το λύκειο. Εμείς αυτό το χαρακτηρίζουμε ως σύγχρονο σκοταδισμό. Αντί η συσσώρευση του πνευματικού πλούτου και της επιστημονικής γνώσης, που είναι ικανή να αλλάξει τη ζωή, να κυκλοφορεί ελεύθερα, δημιουργώντας ελεύθερους, μορφωμένους, με γερά θεμέλια ανθρώπους, ικανούς να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα, οικοδομούν ένα σύστημα ισόβιας αιχμαλωσίας από τα κέντρα που εξουσιάζουν απόλυτα τη γνώση".

Ο Θ. Παφίλης κάλεσε τους φοιτητές και όλους τους νέους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να παλέψουν για να ανατρέψουν τη σημερινή απάνθρωπη πραγματικότητα και να δημιουργήσουν μια κοινωνία δίκαιη στη λογική της ισότιμης συνεργασίας, της ειρήνης και της φιλίας, όπου οι νέοι θα μορφώνονται πολύπλευρα και δε θα πλήττονται από τα αδιέξοδα που δημιουργεί το καπιταλιστικό σύστημα.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Στον οδοστρωτήρα του Μάαστριχτ η παιδεία

Κοινά τα προβλήματα, κοινός ο ένοχος. Εκδήλωση των ΠΚΣ με ομιλητές τη Σιλβί Ζιρουντί, μέλος της γραμματείας της Ενωσης Γάλλων Φοιτητών και τον Γ. Κυριακίδη, γραμματέα Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ

Η ανάγκη συγκρότησης οργανωμένου, μαζικού φοιτητικού κινήματος με σωστό προσανατολισμό, που να αντιστέκεται στις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την παιδεία, επισημάνθηκε στην εκδήλωση των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας, που έγινε στη Νομική την Πέμπτη το βράδυ με ομιλητές την Σιλβί Ζιρουντί,μέλος της γραμματείας της UNEF (Ενωση Γάλλων Φοιτητών) και τον Γ. Κυριακίδη,γραμματέα της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ.

Η Σιλβί Ζιρουντί μίλησε με συγκεκριμένα στοιχεία για τους ταξικούς φραγμούς που βάζει στη μόρφωση η γαλλική κυβέρνηση, αφού οι Γάλλοι φοιτητές ξέρουν καλά τι σημαίνει ιδιωτική ανώτατη εκπαίδευση. "Στη Γαλλία μόνο το 10% των φοιτητών ολοκληρώνουν τις σπουδές τους και το 50% δεν καταφέρνει να πάρει πτυχίο. Το 50% των φοιτητών υποχρεώνονται να δουλεύουν, όχι απλά με μερική απασχόληση αλλά πλήρες ωράριο, προκειμένου να ανταποκριθούν στο κόστος των σπουδών τους. Υποτροφίες δίνονται στο 17% των φοιτητών, ενώ οι πραγματικές ανάγκες για υποτροφίες είναι 25 - 30%. Παράλληλα, αυξήθηκε το κόστος εγγραφής στο πανεπιστήμιο και σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, στα πανεπιστήμια τα παιδιά των εργατών καλύπτουν μόλις το 14% ".

"Η πολιτική του Μάαστριχτ, τόνισε, έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται συνεχώς οι δαπάνες για την παιδεία και βλέπει τον φοιτητή προσαρμοσμένο στις ανάγκες της αγοράς και όχι σωστά μορφωμένο". Στη Γαλλία τα πανεπιστήμια που ιδρύονται από ιδιώτες, (σ. σ. σύμφωνα με το αποκεντρωμένο πρότυπο που εξήγγειλε και για τη χώρα μας ο υπουργός Παιδείας Γ. Παπανδρέου), είναι μια σκληρή πραγματικότητα για τους Γάλλους φοιτητές. "Σήμερα, όλο και περισσότερα αποκεντρωμένα, τοπικά πανεπιστήμια ιδρύονται από ιδιώτες και δίνουν πτυχία τοπικά, και σπουδές προσαρμοσμένες στις ανάγκες της αγοράς".

Το φοιτητικό κίνημα στη Γαλλία

Η Σιλβί Ζιρουντί, αναφερόμενη στους λόγους που έκαναν τους Γάλλους φοιτητές να βγουν μαζικά στους δρόμους "για να μην τους βγάλουν στο δρόμο", τόνισε ότι τα χρόνια προβλήματα της εκπαίδευσης είχαν ως αποτέλεσμα οι φοιτητές να πραγματοποιούν κινητοποιήσεις εδώ και πέντε χρόνια. Το κυριότερο αίτημα των φοιτητών είναι η κοινωνική ισότητα, η ισότητα στο δικαίωμα στην παιδεία, "όχι" στα πανεπιστήμια μόνο για την ελίτ.

"Με δύο μήνες συνεχούς αποχής στα 3/4 των γαλλικών πανεπιστημίων ζητούσαμε αύξηση των δαπανών για την παιδεία (στα 50 δισ. φράγκα) και να καλυφτούν οι 50.000 κενές θέσεις σε καθηγητές και προσωπικό των πανεπιστημίων. Ο αγώνας μας δεν ήταν εύκολος. Τους περισσότερους φοιτητές τους απασχολούσε περισσότερο το θέμα της επιβίωσής τους από την ενημέρωση για τις εξελίξεις στην παιδεία, ενώ σε κάθε πορεία που κάναμε γίνονταν συμπλοκές με την αστυνομία. Κι όμως χιλιάδες φοιτητές βγήκαν στους δρόμους. Και είναι σημαντικό ότι κατάλαβαν πως θα κέρδιζαν μόνο αν βάδιζαν χέρι χέρι με τους εργαζόμενους και το λαό".

Η στάση του Γαλλικού υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με την Σιλβί Ζιρουντί, ήταν λίγο - πολύ ίδια με τη στάση του αντίστοιχου ελληνικού. "Ο υπουργός παιδείας, τόνισε, αναγκάστηκε κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεωννα ικανοποιήσει σε ένα ποσοστό τα αιτήματά μας. Ομως, χρησιμοποιεί τώρα το πρόσχημα του διαλόγου, προκειμένου να περάσει τελικά την πολιτική του. Ομως θα βρει αντιμέτωπους τους Γάλλους φοιτητές που θα κάνουν ό,τι μπορούν για να κερδίσουν".

Ο Γ. Κυριακίδης

Ο Γ. Κυριακίδης αναφέρθηκε στους αγώνες των φοιτητών ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την τακτική της να "περάσει" στους φοιτητές τη λογική του Μάαστριχτ, χωρίς όμως αυτό να φαίνεται. Δεν επιχείρησε, δηλαδή, να περάσει όλα τα μέτρα μαζί, με τη μορφή π.χ. ενός πολυνομοσχεδίου, αλλά σπαστά, για να αντιλαμβάνεται πιο δύσκολα ο φοιτητής το συνολικό χαρακτήρα της επίθεσης που γίνεται στην εκπαίδευση. "Στην επίθεση αυτή συμβάλλει η μεγάλη μερίδα των μέσων ενημέρωσης, αλλά και οι άλλες δυνάμεις στο φοιτητικό κίνημα, που όχι μόνο δέχονται αυτά τα μέτρα, τόνισε, αλλά αποτελούν τον καλύτερο προωθητή τους".

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των αγώνων ο Γ. Κυριακίδης τόνισε "κανένας από τους αγώνες αυτούς δεν πήγε χαμένος, αφού χιλιάδες φοιτητές απέκτησαν αγωνιστικές εμπειρίες που αποτελούν εγγύηση για το μέλλον". Επιβεβαιώνοντας αυτή την εκτίμηση η Σ. Ζιρουντί είπε ότι, μετά τις κινητοποιήσεις, ένα μεγάλο ποσοστό φοιτητών άρχισε με μεγαλύτερο ενδιαφέρον ασχολείται με τα προβλήματα της εκπαίδευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Γαλλία πριν τις κινητοποιήσεις ψήφιζε στις εκλογές το 8 - 10% των φοιτητών και μετά από αυτές το 15%, σε πολλές σχολές και το 50%.

Αβέβαιο το μέλλον για τους αυριανούς επιστήμονες

Εκδήλωση των ΠΚΣ ΣΤΕΓ Λάρισας για το μέλλον της αγροτικής οικονομίας της χώρας με ομιλητή τον Γ. Παττάκη

Εκδήλωση με θέμα το μέλλον της αγροτικής οικονομίας στην Ελλάδα, τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η Ευρωπαϊκή Ενωση στον τομέα και τη θέση του επιστήμονα γεωπόνου μέσα σε αυτή την πραγματικότητα, πραγματοποίησαν την Πέμπτη οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Λάρισας.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Γ. Παττάκης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας και μέλος του ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ, ο οποίος μίλησε για την αγροτική οικονομία της Ελλάδας σήμερα και τους λόγους που οδήγησαν τους αγρότες σε αγώνες. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την ΓΚΑΤΤ και την ΚΑΠ, που έχουν σπρώξει τους αγρότες στην κατάσταση που υπάρχει σήμερα.

Απευθυνόμενος στους σπουδαστές, ο Γ. Παττάκης τόνισε ότι ο αγροτικός τομέας συρρικνώνεται και ότι είναι αβέβαιο το μέλλον για τους αυριανούς επιστήμονες, αφού είναι σχεδόν σίγουρο ότι δε θα βρουν δουλιά. Επισήμανε παράλληλα την έλλειψη επιστημονικής στήριξης για την αγροτική οικονομία στη χώρα μας.

Ακολούθησε συζήτηση με τους σπουδαστές σχετικά με τη συνειδητή επιλογή των κομμάτων να μην ενημερώσουν το λαό για τις νέες συνθήκες στην αγροτική οικονομία ενόψει και της Διακυβερνητικής του Τορίνο. Η εκδήλωση έληξε με την υπόσχεση ότι ανάλογη εκδήλωση θα γίνει στη ΣΤΕΓ και μετά τις εκλογές για να συζητηθούν ακόμα περισσότερο τα παραπάνω ζητήματα.

Ενάντια στην υποβάθμιση των σπουδών τους και την υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ διαδήλωσαν το φετινό χειμώνα οι φοιτητές σε όλη την Ελλάδα

Αύξηση των δαπανών για την παιδεία ζητούσαν με τις κινητοποιήσεις τους και οι Γάλλοι φοιτητές



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ