ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΑΧΡΕΪΝ
Αυξάνονται οι ξένες «εμπλεκόμενες» δυνάμεις

Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προωθούν στρατιωτικές δυνάμεις στις ενεργειακές εγκαταστάσεις

Αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας προωθούνται στο Μπαχρέιν
Αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας προωθούνται στο Μπαχρέιν
MANAMA.--

Ολοένα πιο ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η κατάσταση στο Μπαχρέιν, όπου χτες, μία μέρα μετά την ανάπτυξη στρατευμάτων από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη δική της παρουσία στις εξελίξεις έκανε αισθητή και η Τεχεράνη, «ρίχνοντας το βάρος της», σχεδόν ανοιχτά, πλέον πίσω από τους διαδηλωτές (κυρίως σιίτες), επιβεβαιώνοντας αυτό που όλοι γνώριζαν εδώ και καιρό, ότι, δηλαδή, το Μπαχρέιν, ουσιαστικά, έχει γίνει πεδίο αντιπαράθεσης ιμπεριαλιστικών και περιφερειακών δυνάμεων. Ο βασιλιάς κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες, μια απόφαση που πυροδότησε νέα ένταση και σφοδρότατες συγκρούσεις έξω από την πρωτεύουσα Μανάμα.

Για μετατροπή «μιας εσωτερικής κρίσης σε περιφερειακή», καλώντας «ξένες δυνάμεις να παρέμβουν στη χώρα», κατηγόρησε την ηγεσία του Μπαχρέιν, ανοιχτά, η Τεχεράνη. Μάλιστα, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους πρέσβεις της Σαουδικής Αραβίας, της Ελβετίας (που εκπροσωπεί και τα αμερικανικά συμφέροντα), αλλά και του Μπαχρέιν για να εκφράσει την καταδίκη της, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι «στηρίζουν την εισβολή ξένων δυνάμεων». Επίσης, ο ΥΠΕΞ Αλί Ακμπάρ Σαλεχί συνομίλησε με τον ΓΓ του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, για να του καταστήσει σαφές ότι «το Ιράν θεωρεί απαραίτητο ο Οργανισμός να διασφαλίσει πως δε θα χρησιμοποιηθεί βία κατά των διαδηλωτών».

Η κίνηση της Τεχεράνης εξόργισε την ηγεσία του Μπαχρέιν που ανακάλεσε τον πρέσβη της από το Ιράν. Λίγο αργότερα, ο βασιλιάς Χάμαντ μπιν Ισα αλ Κχαλίφα κήρυξε το εμιράτο σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες» ως «πράξη εθνικής ασφαλείας». Ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε άνδρες των δυνάμεων καταστολής και διαδηλωτές, σε σιιτικές περιοχές γύρω από τη Μανάμα, η οποία παραμένει, σε μεγάλο βαθμό, αποκλεισμένη από ομάδες διαδηλωτές. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, σκοτώθηκαν στις περιοχές Μααμίρ και Σίτρα δύο διαδηλωτές και ένας άνδρας των δυνάμεων καταστολής, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 200.

Την αναγκαιότητα «αυτοσυγκράτησης» από όλες τις πλευρές επισήμαναν οι ΥΠΕΞ της «G8». Οι ΗΠΑ, που έχουν το εμιράτο βάση του 5ου στόλου τους, ισχυρίστηκαν ότι «δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στο Μπαχρέιν, παρά μόνο μια αξιόπιστη πολιτική μεταρρύθμιση». Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τους υπηκόους του να εγκαταλείψουν, μέχρι νεοτέρας, τη χώρα. Την έντονη ανησυχία τους εξέφρασαν η Βρετανία και ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Υπενθυμίζεται ότι το Μπαχρέιν, ως μέλος του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, όπου συμμετέχουν και τα ΗΑΕ, Σ. Αραβία, Ομάν, Κατάρ, Κουβέιτ, ζήτησε «βοήθεια για διατήρηση της ασφάλειας» επικαλούμενο άρθρο του Συμβουλίου περί αλληλοϋποστήριξης και περί προστασίας των ενεργειακών εγκαταστάσεων. Μάλιστα, οι υπάρχουσες πληροφορίες φέρουν τα ξένα στρατεύματα να έχουν αναπτυχθεί, κατά κύριο λόγο, πέριξ πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και κρατικών κτιρίων.

ΛΙΒΥΗ
Στον ΟΗΕ οι διαβουλεύσεις για επέμβαση

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις, Παρίσι και Λονδίνο δεν κατάφεραν να εκμαιεύσουν από τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ της G8 την κατηγορηματική απόφαση που επεδίωξαν ως προς την υποστήριξη των αντικαθεστωτικών δυνάμεων στη Λιβύη. Στο τελικό ανακοινωθέν επικρίνεται το καθεστώς Καντάφι για την άσκηση βίας κατά του λαού του, καλείται να σεβαστεί τις διεκδικήσεις του λιβυκού λαού και τα δικαιώματά του, ενώ απειλείται με νέο γύρο κυρώσεων, η λήψη των οποίων παραπέμπεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Γάλλος και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών άφηναν να εννοηθεί ότι επισπεύδουν την παρουσίαση του σχεδίου απόφασης που έχουν εκπονήσει και ότι θα επιδιώξουν συνεδρίαση του Συμβουλίου πριν από το Σαββατοκύριακο. Ο πρώτος, Αλέν Ζιπέ, δήλωνε ότι μπορεί να είναι ξεπερασμένη πλέον η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και να προηγείται η διασφάλιση ζωνών ανθρωπιστικής βοήθειας προς τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις. Ο δε Χέιγκ άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξεταστεί το πώς θα μπορούσε να χορηγηθεί εξοπλισμός στους αντικαθεστωτικούς.

Την πρώτη απευθείας επαφή της με το αντικαθεστωτικό Εθνικό Λιβυκό Συμβούλιο είχε, στο Παρίσι, και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών. Η Κλίντον συναντήθηκε με τον Μαχμούτ Τζιμπρίλ, υπεύθυνο για Διεθνείς Υποθέσεις, αλλά, πέραν των ευχολογίων, απέφυγε τις δεσμεύσεις.

Την ίδια ώρα, εντός της χώρας, οι προσκείμενες στον Καντάφι δυνάμεις φαίνεται ότι επελαύνουν προς ανατολάς. Εχοντας υπό πλήρη έλεγχο την Μπρέγκα, επιτίθενταν με σφοδρότητα στην Ατζνταμπίγια, που είναι η τελευταία πόλη πριν τη Βεγγάζη και είχαν, σύμφωνα με πληροφορίες, καταφέρει να αποκόψουν τη γραμμή ανεφοδιασμού των αντικαθεστωτικών της Ατζνταμπίγια. Από την άλλη, οι αντικαθεστωτικοί υποστήριζαν ότι βύθισαν δύο πλοία χρησιμοποιώντας ένα μαχητικό και ένα ελικόπτερο.

Σε συνεντεύξεις του, ο Μουαμάρ Καντάφι μίλησε για «το τέλος» των αντιπάλων του, υποστήριξε ότι «ο λαός είναι μαζί του» και υποσχέθηκε «προνομιακές συμφωνίες για τα λιβυκά πετρέλαια» με Γερμανία, Ρωσία, Κίνα, Ινδία, «λόγω της λογικής τους στάσης όλες αυτές τις ημέρες». Στη Λιβύη μεταβαίνει και 5μελής αντιπροσωπεία της Αφρικανικής Ενωσης.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Κινήσεις τακτικής από το στρατό

ΚΑΪΡΟ.--

Τη διάλυση της υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφαλείας και όλων των Σωμάτων της ανακοίνωσε, χτες, ο υπουργός Εσωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης, μετά από τη σταθερή και έντονη λαϊκή πίεση, διαδηλωτών που επέμειναν στο συγκεκριμένο αίτημα απορρίπτοντας τις σχετικές διαβεβαιώσεις του στρατού και τις επιθέσεις «ενόπλων ομάδων αγνώστων» εναντίον διαδηλωτών και γνωστών προσωπικοτήτων των διαμαρτυριών. Παρ' όλα αυτά, η ανακοίνωση δε φαίνεται να πείθει τον αιγυπτιακό λαό που παραμένει επιφυλακτικός.

Καταρχάς, και μόνο το γεγονός ότι έγινε από τον νέο υπουργό Εσωτερικών, που δεν είναι άλλος από τον πρώην επικεφαλής ασφαλείας του Καΐρου, υποστράτηγο Μανσούρ αλ Εσσάουι, δεν είναι θετικό δείγμα. Κατά δεύτερον, εκπρόσωποι των νεολαΐστικων οργανώσεων που συμμετέχουν ενεργά στο αντικαθεστωτικό κίνημα, υπογράμμισαν ότι «είναι ένα καλό πρώτο βήμα, αλλά δεν είναι αρκετό. Θα πρέπει ν' ακολουθήσει η απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων, η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η δίκη όλων όσοι εμπλέκονται σε βασανισμούς πολιτών, η αποζημίωση των πολιτών αυτών και η διασφάλιση όλων των φακέλων». Επίσης, οι οργανώσεις ζητούν να ελεγχθεί το προσωπικό, κατώτερο και ανώτερο, που θα στελεχώσουν τη νέα υπηρεσία, η οποία κατά τον Εσσάουι «θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα», και να μην υπάρξει απλώς αλλαγή ονόματος.

Η ανακοίνωση φαίνεται ότι έγινε στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, προκειμένου να ασκήσει θετική επιρροή στον αιγυπτιακό λαό, ο οποίος εμφανίζεται ολοένα πιο επικριτικός απέναντι στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο και στις επιλογές του. Οι λαϊκές διαθέσεις απέναντι στις προτεινόμενες συνταγματικές αλλαγές που τίθενται σε δημοψήφισμα το Σάββατο και εκπονήθηκαν υπό την επίβλεψη του στρατού, είναι ολοένα αρνητικότερες, και το ενδεχόμενο απόρριψής τους (καθώς θεωρούνται απειροελάχιστες) πολύ πιθανό.

Οι προτάσεις δεν προβλέπουν παρά σειρά αλλαγών σχετικά με τις προεδρικές υποψηφιότητες και θητείες, ενώ περικόπτουν και τις εξουσίες των δυνάμεων ασφαλείας σε περίπτωση κήρυξης καθεστώτος έκτακτης ανάγκης. Ο στρατός άφησε να εννοηθεί, με προφανή διάθεση εκβιασμού, ότι σε περίπτωση απόρριψης των συνταγματικών αλλαγών, η διαδικασία θα αρχίσει εξαρχής και θα παραμείνει στην εξουσία για περισσότερο «κυβερνώντας με διατάγματα».

Στο Κάιρο έφτασε χτες και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών για σειρά επαφών. Η Κλίντον μίλησε για «νέα Αίγυπτο», για «γέννηση δημοκρατίας» και για «κρίσιμη μετάβαση σε πιο ανοιχτή κοινωνία». Δεν έκρυψε τη διάθεση της Ουάσιγκτον να διασφαλίσει βήμα στα τεκταινόμενα διά της «βοήθειας».

Διάψευση για μεταφορά όπλων στην Τρίπολη

Ερωτηματικά προκαλεί η είδηση που μετέδωσε προχτές το αραβόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα», το οποίο αναπαρήγαγε τον ισχυρισμό ενός αυτόπτη μάρτυρα, σύμφωνα με τον οποίο, την Παρασκευή 11 Μάρτη, πλοίο με ελληνική σημαία ξεφόρτωσε οπλισμό στο λιμάνι της Τρίπολης, για λογαριασμό του λιβυκού στρατού. Πληροφορίες ήθελαν το συγκεκριμένο πλοίο να μεταφέρει οπλισμό ουκρανικής προέλευσης και η μαρτυρία ανήκει σε υποστηρικτή των αντικαθεστωτικών. Το ελληνικό ΥΠΕΞ αντέδρασε χτες και με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για προσπάθεια δυσφήμισης της Ελλάδας, αφού, όπως ισχυρίζεται, «από σχετικό έλεγχο που έγινε από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές δεν ανέκυψε καμία πληροφορία που να επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό». Στο διά ταύτα, επαναλαμβάνει με νόημα ότι «η Ελλάδα χαιρέτισε την υιοθέτηση της Απόφασης 1970 του Συμβουλίου Ασφαλείας (σ.σ. για εμπάργκο όπλων) και την εφαρμόζει με συνέπεια, καθώς συνιστά το βασικό εργαλείο για την άσκηση πίεσης στο καθεστώς Καντάφι προκειμένου να σταματήσει την αιματοχυσία».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ενότητα ζητούν, με διαδηλώσεις, οι Παλαιστίνιοι

ΡΑΜΑΛΑ -ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι, και στη Δυτική Οχθη, αλλά και στη Λωρίδα της Γάζας, πραγματοποίησαν, χτες, διαδηλώσεις με μοναδικό αίτημα τον τερματισμό του εθνικού διχασμού και της αντιπαράθεσης που σοβεί μεταξύ «Χαμάς» και «Φατάχ» εδώ και πέντε χρόνια. Οι διαδηλωτές, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται πολλά μέλη των δύο μεγαλύτερων παλαιστινιακών οργανώσεων, υποστήριξαν ότι η διαμάχη αυτή έχει στοιχίσει πάρα πολλά στους Παλαιστινίους, έχει προκαλέσει και εδαφικό διχασμό και έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο και την όποια διεργασία για το Παλαιστινιακό. Οι συγκεντρωμένοι τόνισαν ότι θα επιμείνουν στις διαδηλώσεις τους.

Από την άλλη πλευρά, το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην κατάληψη ενός πλοίου, γερμανικής εμπορικής εταιρείας, το οποίο έφερε σημαία Λιβερίας και μετέφερε όπλα προς «τρομοκράτες» στη Λωρίδα της Γάζας. Το πλοίο καταλήφθηκε περίπου 200 μίλα από τις ισραηλινές ακτές και φέρεται να είχε ως τελικό προορισμό το αιγυπτιακό λιμάνι της Αλεξάνδρειας. Σύμφωνα, πάντα, με την ισραηλινή εκδοχή, το πλοίο Victoria, που βρισκόταν υπό παρακολούθηση μετά από σχετική πληροφόρηση, ξεκίνησε το ταξίδι του από το συριακό λιμάνι Λαττάκεια, έκανε στάση στην Τουρκία και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς Αίγυπτο. Οι ισραηλινές αρχές υποστηρίζουν ότι Τουρκία και Αίγυπτος δεν είχαν ιδέα για το φορτίο, που, με βάση τις εικόνες που μεταδόθηκαν από την ισραηλινή κρατική τηλεόραση, αποτελούνταν από ρουκέτες, πυραύλους και όπλα, που προέρχονται, κατά κύριο λόγο, από Ιράν, και κατά δεύτερο από Συρία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ