Τετάρτη 16 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Κινήσεις τακτικής από το στρατό

ΚΑΪΡΟ.--

Τη διάλυση της υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφαλείας και όλων των Σωμάτων της ανακοίνωσε, χτες, ο υπουργός Εσωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης, μετά από τη σταθερή και έντονη λαϊκή πίεση, διαδηλωτών που επέμειναν στο συγκεκριμένο αίτημα απορρίπτοντας τις σχετικές διαβεβαιώσεις του στρατού και τις επιθέσεις «ενόπλων ομάδων αγνώστων» εναντίον διαδηλωτών και γνωστών προσωπικοτήτων των διαμαρτυριών. Παρ' όλα αυτά, η ανακοίνωση δε φαίνεται να πείθει τον αιγυπτιακό λαό που παραμένει επιφυλακτικός.

Καταρχάς, και μόνο το γεγονός ότι έγινε από τον νέο υπουργό Εσωτερικών, που δεν είναι άλλος από τον πρώην επικεφαλής ασφαλείας του Καΐρου, υποστράτηγο Μανσούρ αλ Εσσάουι, δεν είναι θετικό δείγμα. Κατά δεύτερον, εκπρόσωποι των νεολαΐστικων οργανώσεων που συμμετέχουν ενεργά στο αντικαθεστωτικό κίνημα, υπογράμμισαν ότι «είναι ένα καλό πρώτο βήμα, αλλά δεν είναι αρκετό. Θα πρέπει ν' ακολουθήσει η απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων, η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η δίκη όλων όσοι εμπλέκονται σε βασανισμούς πολιτών, η αποζημίωση των πολιτών αυτών και η διασφάλιση όλων των φακέλων». Επίσης, οι οργανώσεις ζητούν να ελεγχθεί το προσωπικό, κατώτερο και ανώτερο, που θα στελεχώσουν τη νέα υπηρεσία, η οποία κατά τον Εσσάουι «θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα», και να μην υπάρξει απλώς αλλαγή ονόματος.

Η ανακοίνωση φαίνεται ότι έγινε στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, προκειμένου να ασκήσει θετική επιρροή στον αιγυπτιακό λαό, ο οποίος εμφανίζεται ολοένα πιο επικριτικός απέναντι στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο και στις επιλογές του. Οι λαϊκές διαθέσεις απέναντι στις προτεινόμενες συνταγματικές αλλαγές που τίθενται σε δημοψήφισμα το Σάββατο και εκπονήθηκαν υπό την επίβλεψη του στρατού, είναι ολοένα αρνητικότερες, και το ενδεχόμενο απόρριψής τους (καθώς θεωρούνται απειροελάχιστες) πολύ πιθανό.

Οι προτάσεις δεν προβλέπουν παρά σειρά αλλαγών σχετικά με τις προεδρικές υποψηφιότητες και θητείες, ενώ περικόπτουν και τις εξουσίες των δυνάμεων ασφαλείας σε περίπτωση κήρυξης καθεστώτος έκτακτης ανάγκης. Ο στρατός άφησε να εννοηθεί, με προφανή διάθεση εκβιασμού, ότι σε περίπτωση απόρριψης των συνταγματικών αλλαγών, η διαδικασία θα αρχίσει εξαρχής και θα παραμείνει στην εξουσία για περισσότερο «κυβερνώντας με διατάγματα».

Στο Κάιρο έφτασε χτες και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών για σειρά επαφών. Η Κλίντον μίλησε για «νέα Αίγυπτο», για «γέννηση δημοκρατίας» και για «κρίσιμη μετάβαση σε πιο ανοιχτή κοινωνία». Δεν έκρυψε τη διάθεση της Ουάσιγκτον να διασφαλίσει βήμα στα τεκταινόμενα διά της «βοήθειας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ