ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Ιούλη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ «ΝΤΕΜΛΕΡ - ΚΡΑΪΣΛΕΡ» ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
«Είναι πόλεμος»...

Associated Press

ΦΡΑΓΚΦΟΥΡΤΗ.-

Το σύνθημα δόθηκε από τους εργαζόμενους της μονάδας παραγωγής της «Μερσεντές» στο Ντίσελντορφ, όπου, καθόλη τη διάρκεια της νύχτας, διαδήλωναν με δαυλούς σε όλη την πόλη. Το ξημέρωμα σήμανε την απεργία περισσότερων των 100.000 εργαζομένων στις μονάδες παραγωγής της «Ντέμλερ - Κράισλερ» σε όλη τη Γερμανία, μετά από έκκληση της IG Metall, του μεγαλύτερου συνδικάτου, ενάντια στις προθέσεις της διοίκησης του αυτοκινητοβιομηχανικού κολοσσού να περικόψει περίπου 6.000 θέσεις εργασίας στη Γερμανία, εάν δε βρει άλλο τρόπο περικοπής των ...εξόδων της!

Το τελευταίο σημαίνει, ανάμεσα σε άλλα, να εξαλειφθεί το 5λεπτο διάλειμμα - διάλειμμα που κατακτήθηκε μετά από μακρόχρονους αγώνες το 1973 - που έχουν κάθε μία ώρα, ώστε να αυξηθεί το ωράριο, ουσιαστικά, κατά μία παραγωγική ώρα ημερησίως, ειδάλλως θα κλείσει το εργοστάσιο στο Ντίσελντορφ, αλλά και στο Σιντελφίνγκεν έξω από τη Στουτγκάρδη και η παραγωγή των μοντέλων της «Μερσεντές C-Class» κατά κύριο λόγο θα γίνεται στη Βρέμη και στο Ανατολικό Λονδίνο στη Νότια Αφρική.

Σε ανάλογη κίνηση είχε προχωρήσει μερικές μέρες πριν και η «Ζίμενς», στον τομέα της επισκευής των κινητών και των ασύρματων τηλεφώνων, η οποία, προκειμένου να μη μεταφέρει τον τομέα αυτόν στην Ουγγαρία, υποχρέωσε τους 2.000 εργαζόμενους - μετά την υποχώρηση των συνδικαλιστικών εκπροσώπων τους - να δουλεύουν 40 ώρες αντί 35 εβδομαδιαίως με τις ίδιες αποδοχές!

«Αυτός είναι ωμός εκβιασμός και θα έχετε πόλεμο», δήλωσαν χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλες τις πόλεις της Γερμανίας. Διαδηλώσεις που έγιναν έξω από τα εργοστάσια της «Ντέμλερ - Κράισλερ», με σφυρίχτρες, τύμπανα και κρατώντας πανό που έγραφαν «Σπέρνετε ανέμους, θα θερίσετε θύελλες», «Μας παίρνετε το διάλειμμα, θα διαλύσουμε την εργασιακή σας ειρήνη»...

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΠΕΡΟΥ
Σε σύγκρουση με την κυβέρνηση

ΛΙΜΑ.-

«Εάν η απεργία δεν κάνει την κυβέρνηση να καταλάβει ότι οι ριζικές αλλαγές στη χώρα είναι απολύτως αναγκαίες, τότε θα πρέπει να αλλάξουμε την κυβέρνηση» προειδοποίησαν οι ηγέτες πολλών εργατικών ενώσεων και της Γενικής Συνομοσπονδίας, που κήρυξαν τη γενική απεργία στις 14 Ιούλη. Απαιτώντας άμεση και ριζική λύση στα μεγάλα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα, που μαστίζουν όλη τη χώρα, ενάντια στην πολιτική του Προέδρου Αλεχάντρο Τολέδο και την ALCA - τη Συμφωνία για τη Δημιουργία της Ελεύθερης Ζώνης Εμπορίου της αμερικανικής ηπείρου.

Οικοδόμοι, δάσκαλοι, γιατροί, ιατρικό προσωπικό, δικαστικοί υπάλληλοι, αλιείς, συνταξιούχοι, άνεργες γυναίκες, φοιτητές όλοι μαζί βάδισαν και διαδήλωσαν στη Λίμα, αλλά και σχεδόν σε όλες τις πόλεις του Περού. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των συνδικάτων, η απεργία είχε συμμετοχή που ξεπέρασε το ποσοστό του 90%. Αντιθέτως, η κυβέρνηση ανακήρυξε την απεργία ως αποτυχία, δίνοντας όμως μόνο στοιχεία για τις τράπεζες και τα μαγαζιά στην πρωτεύουσα «που στην πλειοψηφία τους λειτούργησαν κανονικά». Από την άλλη πλευρά όμως είχε θέσει σε ετοιμότητα 93.000 αστυνομικούς, δεκάδες μονάδες του στρατού, που είχαν αποκλείσει όλα τα κυβερνητικά κτίρια, και χιλιάδες μυστικούς αστυνομικούς, όλα για την προστασία της... διεξαγωγής του Κόπα Αμέρικα!

Φυσικά, όλες αυτές οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποιήθηκαν... στην πρωτεύουσα Λίμα. Στην προσπάθεια να διαλύσουν τη διαδήλωση έκαναν χρήση χημικών και επιτέθηκαν στους διαδηλωτές, ενώ οι συγκρούσεις δεν έλειψαν, με αποτέλεσμα τη σύλληψη τουλάχιστον 80 διαδηλωτών. Ανάλογα επεισόδια σημειώθηκαν και περιφερειακά, κυρίως σε αποκλεισμούς κεντρικών οδικών αρτηριών. Τέλος, τα Συνδικάτα ανακοίνωσαν ότι τίποτα δε σταματά εδώ... και οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν.

ΠΓΔΜ
Αντιδράσεις παρά τη συμφωνία περί αποκέντρωσης...

ΣΚΟΠΙΑ.-- Στις απαιτήσεις της αλβανικής μειονότητας ενέδωσε χτες η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, που προχωρώντας σε συμφωνία με τα κόμματα της αλβανικής κοινότητας κήρυξε χτες τα Σκόπια «δίγλωσση πόλη» (δηλαδή καθιερώνονται ως επίσημες γλώσσες η αλβανική και η σλαβομακεδονική) και ικανοποίησε αίτημα για διεύρυνση του δήμου της Στρούγκας (όχι όμως και της πόλης Κίτσεβο...) με χωριά στα οποία υπερτερεί ο αλβανικός πληθυσμός. Η συμφωνία, που υπαγορεύει τη διοίκηση δήμων με σημαντική αριθμητικά κοινότητα Αλβανών απ' τους ίδιους τους Αλβανούς, έγινε, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Αμυνας της ΠΓΔΜ, Βλάντο Μπούσκοφσκι, υπό τις «ασφυκτικές πιέσεις της διεθνούς κοινότητας» στο πλαίσιο «υποχρεώσεων» της συμφωνίας του 2001, που τερμάτισε τις προ τριών ετών συγκρούσεις. «Διακυβευόταν η τύχη της χώρας», κατέληξε χαρακτηριστικά ο Μπούσκοφσκι.

Πάντως, η συμφωνία της κυβέρνησης με την αλβανική κοινότητα (που για να τεθεί σε ισχύ πρέπει να ψηφιστεί στις 25 του μήνα και απ' τη Βουλή) προκάλεσε αντιδράσεις σε κόμματα της αντιπολίτευσης. Εκπρόσωποί τους αποκήρυξαν τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την «αρχή της διάλυσης της χώρας» και καλώντας τους υποστηριχτές τους σε διαδήλωση διαμαρτυρίας στις 25 του μήνα, έξω απ' το Κοινοβούλιο. Αντίθετα, ευχαριστημένοι ήταν οι εκπρόσωποι των αλβανικών κομμάτων, θεωρώντας πως απ' τη λεγόμενη συμφωνία περί αποκέντρωσης «βγαίνει κερδισμένη η χώρα».

ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνάντηση με τον πρέσβη της ΛΔ Κορέας

Επίσκεψη στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ πραγματοποίησε χτες ο πρέσβης της ΛΔ Κορέας, Τσόε Τάεκ Σαν, με αφορμή τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ο πρέσβης της ΛΔ Κορέας, που είναι ο πρώτος διαπιστευμένος στη χώρα μας μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων πριν από δύο χρόνια, συναντήθηκε με τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Στη συνάντηση, που έγινε σε εγκάρδιο κλίμα, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην εξέλιξη της κατάστασης στην Κορεατική Χερσόνησο, την απόκρουση των σχεδίων των ΗΠΑ και το δυνάμωμα της αλληλεγγύης των λαών.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Υψωσε... τη σημαία του 1918

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.--

Απόπειρα με στόχο τη διάσπαση της Ενωσης Σερβία - Μαυροβούνιο, δύο χρόνια νωρίτερα από το προβλεπόμενο δημοψήφισμα που θα κρίνει το μέλλον της χώρας, έκανε χτες το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου, που με ψήφισμά του έδωσε το πράσινο φως για την αντικατάσταση της σημαίας που έχει από το 1945, με εκείνη του 1918, οπότε η περιοχή ήταν... ανεξάρτητο βασίλειο.

Ετσι, χτες αντί της τρίχρωμης σημαίας (κόκκινο, μπλε και λευκό) υψώθηκε έξω από το Κοινοβούλιο και άλλα κυβερνητικά κτίρια η χρυσοκόκκινη, με έμβλημα δικέφαλο αετό υπό τη «σκέπη» στέμματος και ασπίδα με ανάγλυφο λέοντα. «Χρειαζόμαστε ανεξαρτησία» και «Ναι στα παλιά σύμβολα για ένα νέο Μαυροβούνιο», ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν σε συγκέντρωση μερικών εκατοντάδων ατόμων που υποδέχτηκαν θερμά την αμφιλεγόμενη απόφαση της Βουλής του Μαυροβουνίου... Το Βελιγράδι δεν είχε αντιδράσει - τουλάχιστον επίσημα - ως χτες βράδυ.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Σφάζουν οι «μπράβοι» των πολυεθνικών

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Φονικές επιδρομές σε πέντε χωριά νότια του Δέλτα του Νίγηρα εξαπέλυσαν χτες ειδικές δυνάμεις του νιγηριανού στρατού, προκαλώντας το θάνατο 15 αμάχων και εμπρησμούς σε δεκάδες σπίτια. Στόχος (υποτίθεται...) των ειδικών δυνάμεων του νιγηριανού στρατού ήταν η σύλληψη ατόμων που εξαπολύουν επιθέσεις σε εγκαταστάσεις πολυεθνικών πετρελαϊκών εταιριών που λειτουργούν στην περιοχή...

Ο Ορόντο Ντάγκλας, εκπρόσωπος νιγηριανής οργάνωσης δικαιωμάτων του ανθρώπου, σχολίαζε την επίθεση σε συντάκτη του «Associated Press» καταλογίζοντας άμεσα ευθύνες στον Πρόεδρο της Νιγηρίας Ολουσενγκούν Ομπασάντζο: «Η χρήση ωμής στρατιωτικής βίας είναι στρατηγική υψηλά ιστάμενων προσώπων, με στόχο την εξολόθρευση των αυτόχθονων πληθυσμών που ζουν στο Δέλτα του Νίγηρα... Ανθρώπων που ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο τη μέρα. Με παιδιά που πηγαίνουν το βράδυ για ύπνο νηστικά. Που ζουν σε περιοχές όπου το νερό και τα δάση μολύνονται συστηματικά απ' τις πολυεθνικές»...

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέες μάχες και ενδοΝΑΤΟικές «γκρίνιες»

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Οι συγκρούσεις στο Αφγανιστάν συνεχίζουν να καθιστούν τη διενέργεια των επερχόμενων «εκλογών» εξαιρετικά αμφίβολη. Χθες, μετά από μάχη με δύο νεκρούς αντάρτες σε απομακρυσμένη περιοχή, ομάδα οργισμένων κατοίκων όρμησε σε εκλογικό κέντρο, στο οποίο προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές. Την Τρίτη και την Τετάρτη, στο μεταξύ, σε ξεχωριστές επιθέσεις, βρήκαν το θάνατο 9 Αφγανοί στρατιώτες.

Στο μεταξύ, διάφοροι Αμερικανοί αναλυτές τόνιζαν ότι κατ' ιδίαν στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης θεωρούν άκρως «απογοητευτική» την «απόδοση» του ΝΑΤΟ, όσον αφορά στην κατοχή της χώρας, εγείροντας το θέμα της ίδιας της «χρησιμότητας» της συμμαχίας. Ο Τζον Χάλσμαν, αναλυτής του ερευνητικού ιδρύματος Χέριτεϊτζ Φαουντέισον, δηλώνει ότι «τα συμφέροντά μας δεν είναι τα ίδια» με τους Ευρωπαίους κι ότι «θα πρέπει να σταματήσουμε να το υποκρινόμαστε»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ