Παρασκευή 16 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΠΕΡΟΥ
Σε σύγκρουση με την κυβέρνηση

ΛΙΜΑ.-

«Εάν η απεργία δεν κάνει την κυβέρνηση να καταλάβει ότι οι ριζικές αλλαγές στη χώρα είναι απολύτως αναγκαίες, τότε θα πρέπει να αλλάξουμε την κυβέρνηση» προειδοποίησαν οι ηγέτες πολλών εργατικών ενώσεων και της Γενικής Συνομοσπονδίας, που κήρυξαν τη γενική απεργία στις 14 Ιούλη. Απαιτώντας άμεση και ριζική λύση στα μεγάλα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα, που μαστίζουν όλη τη χώρα, ενάντια στην πολιτική του Προέδρου Αλεχάντρο Τολέδο και την ALCA - τη Συμφωνία για τη Δημιουργία της Ελεύθερης Ζώνης Εμπορίου της αμερικανικής ηπείρου.

Οικοδόμοι, δάσκαλοι, γιατροί, ιατρικό προσωπικό, δικαστικοί υπάλληλοι, αλιείς, συνταξιούχοι, άνεργες γυναίκες, φοιτητές όλοι μαζί βάδισαν και διαδήλωσαν στη Λίμα, αλλά και σχεδόν σε όλες τις πόλεις του Περού. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των συνδικάτων, η απεργία είχε συμμετοχή που ξεπέρασε το ποσοστό του 90%. Αντιθέτως, η κυβέρνηση ανακήρυξε την απεργία ως αποτυχία, δίνοντας όμως μόνο στοιχεία για τις τράπεζες και τα μαγαζιά στην πρωτεύουσα «που στην πλειοψηφία τους λειτούργησαν κανονικά». Από την άλλη πλευρά όμως είχε θέσει σε ετοιμότητα 93.000 αστυνομικούς, δεκάδες μονάδες του στρατού, που είχαν αποκλείσει όλα τα κυβερνητικά κτίρια, και χιλιάδες μυστικούς αστυνομικούς, όλα για την προστασία της... διεξαγωγής του Κόπα Αμέρικα!

Φυσικά, όλες αυτές οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποιήθηκαν... στην πρωτεύουσα Λίμα. Στην προσπάθεια να διαλύσουν τη διαδήλωση έκαναν χρήση χημικών και επιτέθηκαν στους διαδηλωτές, ενώ οι συγκρούσεις δεν έλειψαν, με αποτέλεσμα τη σύλληψη τουλάχιστον 80 διαδηλωτών. Ανάλογα επεισόδια σημειώθηκαν και περιφερειακά, κυρίως σε αποκλεισμούς κεντρικών οδικών αρτηριών. Τέλος, τα Συνδικάτα ανακοίνωσαν ότι τίποτα δε σταματά εδώ... και οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ