ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Οχτώβρη 2004
Σελ. /32
Ποιος πληρώνει τους Μπους και Κέρι;

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, οι δύο υποψήφιοι, Τζορτζ Μπους και Τζον Κέρι, επιχειρούν την ύστατη προσπάθεια για την προσέλκυση ενός μικρού ποσοστού αναποφάσιστων από το οποίο μπορεί να κριθεί το τελικό αποτέλεσμα. Στην προσπάθεια αυτή, τα οικονομικά «μέσα» των δύο αντιπάλων αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Τα στοιχεία που δόθηκαν από την Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή είναι εντυπωσιακά.

Μέχρι το Σεπτέμβρη, ο Τζορτζ Μπους είχε συγκεντρώσει, για τις ανάγκες της προεκλογικής του εκστρατείας, 338.341.211 δολάρια και ο Τζον Κέρι 310.851.634 δολάρια.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πηγές χρηματοδότησης των δύο αντιπάλων. Στην πρώτη πεντάδα των χορηγών του Τζ. Μπους, περιλαμβάνονται οι τέσσερις χρηματοπιστωτικοί κολοσσοί Morgan Stanley (591.230 δολάρια), Merrril Lynch (564.304), Price Waterhouse (505.800) και Goldman Sachs (368.100), αλλά και η πολυεθνική εταιρία μεταφορών UBS Americas (444.925).

Στην κορυφή της πρώτης πεντάδας των χορηγών του Τζ. Κέρι, βρίσκονται δύο μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα, το Universtity of California (568.650) και το Harvard University (333.039), ο γίγαντας των μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας Time Warner (288.299), η Goldman Sachs (286.250) και η περιβόητη Microsoft (268.343).

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Goldman Sachs εμφανίζεται και στους δύο καταλόγους, δηλαδή ενισχύει και τους δύο υποψήφιους. Ομως, δεν είναι η μόνη. Αν μελετήσει κανείς τους πλήρεις καταλόγους των χορηγών, θα διαπιστώσει ότι όλες οι μεγάλες εταιρίες και τράπεζες ενισχύουν συστηματικά τα ταμεία και των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων. Αυτό κι αν είναι διαπλοκή...

Ομως, σοβαρά συμπεράσματα μπορεί να εξάγει κανείς από τη μελέτη της χρηματοδότησης των δύο υποψηφίων και των δύο κομμάτων από τους κλάδους της οικονομίας. Παραδείγματος χάριν, είναι χαρακτηριστικό ότι οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες ενισχύουν κατά 81% τον Μπους και κατά 19% τον Κέρι... Το ίδιο ισχύει, περίπου, και με τις πολεμικές βιομηχανίες, οι οποίες δίνουν το 62% της συνδρομής τους στον Μπους και το 38% στον Κέρι.

Με τον ίδιο τρόπο και τις ίδιες συμπάθειες, δίνουν τον οβολό τους οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρίες, τα μεγάλα κτηματομεσιτικά γραφεία, οι κατασκευαστικές εταιρίες, ο κλάδος των μεταφορών. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών έχει προβάδισμα στις προτιμήσεις της βιομηχανίας θεάματος, των μέσων ενημέρωσης και των εταιριών υψηλής τεχνολογίας.

Τα παραπάνω στοιχεία μπορούν να βοηθήσουν όσους θα ήθελαν να μελετήσουν τους ανταγωνισμούς μεταξύ μερίδων του κεφαλαίου. Ανταγωνισμοί, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις παίρνουν οξύτατη μορφή στην πάλη για την οικονομική ηγεμονία και την πολιτική ισχύ στις ΗΠΑ.

Η κρίση «μεταναστεύει»

Η κρίση στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία είναι, βέβαια, μέρος της γενικότερης οικονομικής κρίσης στις μεγάλες βιομηχανικές χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, αλλά φαίνεται ότι είναι και εν μέρει «εισαγόμενη».

Την περασμένη Τρίτη, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, η General Motors, ανακοίνωσε την περικοπή 12.000 θέσεων εργασίας κυρίως στα ευρωπαϊκά της εργοστάσια.

Στη σχετική ανακοίνωση, αναφέρεται ότι «το σχέδιο μείωσης των θέσεων εργασίας έχει στόχο την προοπτική της General Motors Europe στην ευρωπαϊκή αγορά, όπου η αύξηση της ζήτησης είναι περιορισμένη, αποτέλεσμα του ανταγωνισμού από τις ευρωπαϊκές και ασιατικές αυτοκινητοβιομηχανίες και την αρνητική προοπτική της καθαρής τιμής των αυτοκινήτων».

Είναι μια ακόμη τυπική περίπτωση της συμπεριφοράς του κεφαλαίου σε περίοδο κρίσης. Θύματα, φυσικά, θα είναι οι χιλιάδες εργαζόμενοι, όχι μόνον αυτοί που εργάζονται στα εργοστάσια της General Motors, αλλά και άλλων εκατοντάδων επιχειρήσεων, που κινούνται δορυφορικά σ' αυτήν.

Προς την ίδια κατεύθυνση, κινούνται και οι εκτιμήσεις της γνωστής «Wall Street Journal», η οποία τονίζει ότι «οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες κάποτε αισιοδοξούσαν ότι θα επανακτούσαν μερίδιο αγοράς από τους ταχύτατα αναπτυσσόμενους Ασιάτες ανταγωνιστές τους, στρέφουν τώρα τις προσπάθειές τους σε περικοπές θέσεων εργασίας και μείωση παραγωγής». «Η εξέλιξη αυτή αυξάνει πλέον τις πιθανότητες για την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία να περιέλθει σε μία μακρόχρονη και επώδυνη αναδιάρθρωση, παρόμοια με αυτήν που πέρασε η αμερικανική τις δεκαετίες του 1980 και 1990», συμπληρώνει η ίδια εφημερίδα.

Ετσι, η «κρίση» περνάει από ήπειρο σε ήπειρο, από χώρα σε χώρα και οι βιομηχανίες ανταγωνίζονται ποια θα κάνει τις περισσότερες απολύσεις, αφού μ' αυτές μειώνουν το «κόστος παραγωγής».

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ - ΟΠΕΚ: Οι τιμές του πετρελαίου «θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν μέχρι το τέλος του μήνα, διότι αυξάνεται η ζήτηση», δήλωσε την Πέμπτη στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ και υπουργός Ενέργειας της Ινδονησίας, Πουρνόμο Γιουσγκιαντόρο. Η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε την ίδια μέρα κατά τις συναλλαγές στην Ασία, υπερβαίνοντας και πάλι το όριο των 54 δολαρίων, εξαιτίας της ανησυχίας για την τροφοδοσία της αγοράς, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ - ΕΚΤ: Οι υψηλές τιμές πετρελαίου ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την οικονομική ανάκαμψη, εκτιμά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στο μηνιαίο δελτίο της για την πορεία της οικονομίας (τεύχος Οκτώβρη). «Εάν οι τιμές παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα ή σημειώσουν περαιτέρω άνοδο, τότε μπορεί να υπονομεύσουν την ισχύ της ανάκαμψης εντός και εκτός Ευρωζώνης», επισημαίνεται επίσης στην εν λόγω έκθεση.

ΑΝΕΡΓΙΑ - ΗΠΑ: Στις 352.000 διαμορφώθηκαν τη βδομάδα μέχρι τις 9 Οκτώβρη οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ έναντι 337.000, βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων το αμέσως προηγούμενο εφταήμερο.

ΙΔΙΑ ΓΕΥΣΗ: Κατά 0,3 - 0,7% αναμένεται να αναπτυχθεί η οικονομία της Ευρωζώνης στο τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Την παραπάνω εκτίμηση επανέλαβε την Πέμπτη, η Eurostat, η οποία διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις της, παρά τις ανησυχίες που προκαλεί η συνεχιζόμενη άνοδος των τιμών πετρελαίου. Στο δεύτερο τρίμηνο του 2004, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,5% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, ενώ σε ετήσια βάση μεγεθύνθηκε κατά 2%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ