ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Ακριβαίνουν μέχρι 13 δραχμές το λίτρο

Νέο κύμα ανατιμήσεων αναμένεται από σήμερα, που θα φτάσει 8 ως 10 δραχμές το λίτρο στις βενζίνες και 10 ως 13 στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης

Νέες σημαντικές αυξήσεις στα υγρά καύσιμα αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης θα ανατιμηθεί από 10 ως 13 δραχμές το λίτρο. Τσουχτερές αναμένονται οι ανατιμήσεις και στις βενζίνες, που θα κυμανθούν από 8 ως 10 δραχμές το λίτρο.

Σε περίπτωση που οι πληροφορίες επαληθευτούν θα μιλάμε για διαμόρφωση των τιμών σε πρωτοφανή επίπεδα. Ιδιαίτερα το πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο από προχτές πωλείται σε τιμές υπερδιπλάσιες από πέρυσι (στο λεκανοπέδιο Αττικής θα πωλείται στις 165 και πλέον δραχμές) θα γίνει απλησίαστο από τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Τη στιγμή που οι τιμές των καυσίμων έχουν διαμορφωθεί σε τέτοια επίπεδα, η κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά να λάβει μέτρα αποκλιμάκωσης ή έστω συγκράτησης των τιμών. Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις αντιδράσεις όσων θίγονται από το συνεχιζόμενο κύμα ανατιμήσεων, περιορίζεται σε συναντήσεις με τους φορείς του κυκλώματος εμπορίας των υγρών καυσίμων και σε ανακοινώσεις ότι θα εξαπολύσει τους «Ράμπο» του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), ώστε να ελέγξουν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια στην αγορά.

Χτες στην αγορά του Λονδίνου, η τιμή του βρετανικού Μπρεντ για συμβόλαια Νοέμβρη διαμορφώθηκε στα 30,9 δολάρια το βαρέλι, ενώ στην αγορά της Νέας Υόρκης η τιμή του ελαφρού αμερικανικού αργού πετρελαίου διαμορφώθηκε στα 32,7 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο, η μικρή πτώση της τιμής του αργού, υποσκελίστηκε από τη σημαντική αύξηση του δολαρίου, η ισοτιμία του οποίου έναντι της δραχμής, έφτασε στις 404 δραχμές!

ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Σχεδιάζουν «εθελούσιες» απολύσεις

Ζωηρές επιφυλάξεις και αιτιάσεις εκφράζουν οι εκπρόσωποι του συλλόγου των εργαζομένων στη Γενική Τράπεζα για το σχέδιο δράσης που ανακοινώθηκε χτες από τη νέα διοίκηση της τράπεζας. Ο νέος πρόεδρος Ι. Μάνος, παρακάμπτοντας το πολύ πρόσφατο παρελθόν και τη δράση του ομίλου Κοντομηνά πού είχε αναλάβει το ρόλο του... «στρατηγικού» εταίρου, προχώρησε στην εξαγγελία του σχεδίου δράσης και έκανε λόγο για αυτοδύναμη πορεία της Γενικής.

Ο νέος σχεδιασμός περιλαμβάνει πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για το 8% των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους βρίσκονται σε αναμονή των εξελίξεων και κάνουν λόγο για πρόγραμμα «εθελούσιων» απολύσεων, ενώ παράλληλα εκφράζουν την αντίθεσή τους σε ορισμένες πτυχές του νέου οργανογράμματος. Το σχέδιο δράσης που ανακοίνωσε χτες η διοίκηση της Τράπεζας περιλαμβάνει τον ανασχεδιασμό της οργανωτικής δομής, την ανάπτυξη των πληροφοριακών συστημάτων και των συστημάτων ελέγχου, καθώς και την πολιτική στο θέμα των νέων τραπεζικών προϊόντων.

Το βασικό χαρακτηριστικό του νέου οργανωτικού σχήματος, σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας, είναι η «κεντροποίηση» των αρμοδιοτήτων για την έγκριση χρηματοδοτικών αιτημάτων. Η νέα διοίκηση της Γενικής έδωσε έμφαση στην αξιοποίηση της ιστορικής σχέσης της Τράπεζας με τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας με ειδικά προγράμματα καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων, ενώ έγινε λόγος και για συνεργασίες στον τομέα της ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων. Η διοίκηση της Τράπεζας ανακοίνωσε επίσης ότι έλυσε το κτιριακό πρόβλημα της Γενικής με την αγορά κτιρίου στη Λεωφόρο Μεσογείων.

Τα κέρδη της Τράπεζας, προ αποσβέσεων, προβλέψεων και φόρου εισοδήματος, διαμορφώθηκαν στο εννιάμηνο Γενάρη - Σεπτέμβρη του 2000 στο ποσό των 7,2 δισ. δραχμών. Σε σχέση με το αντίστοιχο εννιάμηνο του 1999, ήταν μειωμένα κατά 36,84%.

ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Προτείνουν «πάγωμα» των αντικειμενικών αξιών

Να αναβληθεί για το 2002 η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, λόγω των συνεπειών στη φορολογία, την οικοδομή, την κτηματαγορά και την οικονομία, ζητεί με επιστολή της προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ). Στηρίζοντας τα επιχειρήματά της η ΠΟΜΙΔΑ, σημειώνει μεταξύ άλλων πως «είναι βέβαιο ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, πλην του ότι θα λειτουργήσει εντονότατα πληθωριστικά, θα αποτελέσει μαζί με το φόρο ακίνητης περιουσίας ουσιώδη ανασχετικό παράγοντα στην οικοδομική δραστηριότητα, στην εμπορική κίνηση, που είναι συνυφασμένη με αυτήν, στα σχετικά με την οικοδομή επαγγέλματα...».

Η ανησυχία και το αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ να αναβληθεί για το 2002 η διαδικασία αναθεώρησης των «αντικειμενικών» αξιών, προέρχεται από τις πληροφορίες ότι οι εισηγήσεις των αρμοδίων στις επιτροπές καθορισμού των νέων τιμών περιλαμβάνουν αυξήσεις των τιμών ζώνης σε ποσοστά μέχρι και 100%, καθώς και σημαντικές αυξήσεις των συντελεστών εμπορικότητας στην επαγγελματική στέγη και σημειώνεται ότι «τυχόν αποδοχή τέτοιων προτάσεων, σε συνδυασμό με τους ήδη υφιστάμενους βαρύτατους φορολογικούς συντελεστές σε 30 ισχύοντες φόρους και τέλη σε βάρος της ακίνητης ιδιοκτησίας, θα έχει ως αποτέλεσμα την πέρα από κάθε μέτρο, δραματική αύξηση του φορολογικού βάρους των πολιτών».

Επιτροπή των μονοπωλίων

Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε πανηγυρικά η τοποθέτηση της νέας διοίκησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με πρόεδρο τον Δ. Τζουγανάτο. Η «νέα» Επιτροπή, κατά την κυβέρνηση, καλείται να βάλει τάξη στη ζούγκλα των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Το ίδιο επιχειρούσε (;) να κάνει και στην 20χρονη προηγούμενη δράση της, αλλά μέχρι στιγμής, δεν έχει εκδώσει ούτε μία απόφαση απαγόρευσης δημιουργίας μονοπωλίου. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, επανήλθε πρόσφατα στο προσκήνιο εξαιτίας του τραγικού ναυαγίου του «Εξπρές Σαμίνα». Τότε, ξαφνικά όλοι οι αρμόδιοι, διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι ο Σφηνιάς έχει μονοπωλήσει τις θαλάσσιες συγκοινωνίες του Αιγαίου. Και λογικά τίθεται το ερώτημα: «Μα αφού υπάρχει μονοπώλιο γιατί δεν έχει παρέμβει η Επιτροπή Ανταγωνισμού»;

Ηαπάντηση είναι απλή και τη γνωρίζουν, όλοι όσοι ζουν σ' αυτή τη χώρα και έχουν ακούσει περί της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Από την ίδρυσή της, το 1979, ως τις αρχές της περασμένης 10ετίας, είχε απλά γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Στη συνέχεια λειτούργησε, έχοντας ως πρωταρχικό σκοπό, όπως αποδείχτηκε στην πράξη, τη νομιμοποίηση της δημιουργίας των μονοπωλίων. Δε θα μπούμε στη διαδικασία ν' αναφέρουμε ποια μονοπώλια δημιουργήθηκαν αυτό το διάστημα. Ομως το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία απαγορευτική απόφαση στη γιγάντωση των μεγάλων επιχειρήσεων στη χώρα, που γίνονται ακόμα μεγαλύτερες μέσα από τη διαδικασία των εξαγορών και συγχωνεύσεων, λέει πολλά.

Ονεοδιορισθείς πρόεδρος Δ. Τζουγανάτος (παλαιότερα είχε παραιτηθεί από το ίδιο πόστο όταν διαπίστωσε ότι η Επιτροπή δεν επιτελούσε κανένα σοβαρό ρόλο και η παρουσία του ήταν «διακοσμητική») αναλαμβάνει και πάλι καθήκοντα προέδρου, με πρόθεση να θέσει όρους στο παιχνίδι του «ανταγωνισμού». Τι έχει αλλάξει όμως από τότε, πριν δύο χρόνια που παραιτήθηκε έως τώρα που επαναδιορίστηκε ο κ. Τζουγανάτος; Τίποτα απολύτως, παρά μόνο η αύξηση του ορίου στο μερίδιο της αγοράς, που ο νόμος «βλέπει» τη δημιουργία μονοπωλίου, από 25% σε 35%. Και προσοχή. Μιλάμε για τις περιπτώσεις της πρωτοεμφάνισης ποσοστών ελέγχου της αγοράς πάνω από 35%, μετά από εξαγορές και συγχωνεύσεις. Αλλιώς, τα πάντα είναι νόμιμα και «δεν τρέχει τίποτα»! Ετσι, αν μία επιχείρηση κατορθώσει καθ' οιονδήποτε τρόπο, να μονοπωλήσει ακόμα και το 100% της αγοράς, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αρκεί να μην υπάρχει συγχώνευση, εξαγορά ή ενοποίηση!


Στ. Ζ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ