Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιτροπή των μονοπωλίων

Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε πανηγυρικά η τοποθέτηση της νέας διοίκησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με πρόεδρο τον Δ. Τζουγανάτο. Η «νέα» Επιτροπή, κατά την κυβέρνηση, καλείται να βάλει τάξη στη ζούγκλα των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Το ίδιο επιχειρούσε (;) να κάνει και στην 20χρονη προηγούμενη δράση της, αλλά μέχρι στιγμής, δεν έχει εκδώσει ούτε μία απόφαση απαγόρευσης δημιουργίας μονοπωλίου. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, επανήλθε πρόσφατα στο προσκήνιο εξαιτίας του τραγικού ναυαγίου του «Εξπρές Σαμίνα». Τότε, ξαφνικά όλοι οι αρμόδιοι, διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι ο Σφηνιάς έχει μονοπωλήσει τις θαλάσσιες συγκοινωνίες του Αιγαίου. Και λογικά τίθεται το ερώτημα: «Μα αφού υπάρχει μονοπώλιο γιατί δεν έχει παρέμβει η Επιτροπή Ανταγωνισμού»;

Ηαπάντηση είναι απλή και τη γνωρίζουν, όλοι όσοι ζουν σ' αυτή τη χώρα και έχουν ακούσει περί της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Από την ίδρυσή της, το 1979, ως τις αρχές της περασμένης 10ετίας, είχε απλά γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Στη συνέχεια λειτούργησε, έχοντας ως πρωταρχικό σκοπό, όπως αποδείχτηκε στην πράξη, τη νομιμοποίηση της δημιουργίας των μονοπωλίων. Δε θα μπούμε στη διαδικασία ν' αναφέρουμε ποια μονοπώλια δημιουργήθηκαν αυτό το διάστημα. Ομως το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία απαγορευτική απόφαση στη γιγάντωση των μεγάλων επιχειρήσεων στη χώρα, που γίνονται ακόμα μεγαλύτερες μέσα από τη διαδικασία των εξαγορών και συγχωνεύσεων, λέει πολλά.

Ονεοδιορισθείς πρόεδρος Δ. Τζουγανάτος (παλαιότερα είχε παραιτηθεί από το ίδιο πόστο όταν διαπίστωσε ότι η Επιτροπή δεν επιτελούσε κανένα σοβαρό ρόλο και η παρουσία του ήταν «διακοσμητική») αναλαμβάνει και πάλι καθήκοντα προέδρου, με πρόθεση να θέσει όρους στο παιχνίδι του «ανταγωνισμού». Τι έχει αλλάξει όμως από τότε, πριν δύο χρόνια που παραιτήθηκε έως τώρα που επαναδιορίστηκε ο κ. Τζουγανάτος; Τίποτα απολύτως, παρά μόνο η αύξηση του ορίου στο μερίδιο της αγοράς, που ο νόμος «βλέπει» τη δημιουργία μονοπωλίου, από 25% σε 35%. Και προσοχή. Μιλάμε για τις περιπτώσεις της πρωτοεμφάνισης ποσοστών ελέγχου της αγοράς πάνω από 35%, μετά από εξαγορές και συγχωνεύσεις. Αλλιώς, τα πάντα είναι νόμιμα και «δεν τρέχει τίποτα»! Ετσι, αν μία επιχείρηση κατορθώσει καθ' οιονδήποτε τρόπο, να μονοπωλήσει ακόμα και το 100% της αγοράς, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αρκεί να μην υπάρχει συγχώνευση, εξαγορά ή ενοποίηση!


Στ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ