Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
Ερχονται νέα περιοριστικά μέτρα

Αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη

Τρόπους για τον περιορισμό της βαμβακοκαλλιέργειας μηχανεύεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας τη στιγμή που στις Βρυξέλλες συζητείται ο νέος κοινοτικός κανονισμός για βαμβάκι. Η κυβέρνηση αντί να διεκδικήσει αύξηση του πλαφόν και της χρηματοδότησης στο βαμβάκι συνεχίζει την πολιτική του «εγχώριου αυτοπεριορισμού» της βαμβακοκαλλιέργειας για να μην χαλάσει το χατίρι στα αφεντικά της ΕΕ.

Τα «έξτρα» περιοριστικά που πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση για τη βαμβακοκαλλιέργεια αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη. Μέχρι τότε θα συνεχιστεί ο διάλογος με τους εκκοκκιστές - βιομηχάνους και τις ξεπουλημένες διοικήσεις των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ. Τα παραπάνω προκύπτουν από τα όσα δήλωσε χτες ο υφυπουργός Γεωργίας Β. Αργύρης με αφορμή την προχτεσινή διεπαγγελματική σύσκεψη για το βαμβάκι. Ο υφυπουργός πρόσθεσε επίσης ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις την ερχόμενη περίοδο δεν πρέπει να ξεπεράσουν τα 4.050.000 στρέμματα και πως θα ήταν ρομαντικό να ειπωθεί στους βαμβακοπαραγωγούς για αυτοπεριορισμό. Επί της ουσίας όμως τι θα γίνει την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο και πώς θα γίνει, δεν είπε λέξη.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας σκοπεύει να προχωρήσει σε νέα διοικητικά μέτρα περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας. Το βασικό σχέδιο, που τέθηκε με τρόπο από τον Β. Αργύρη στην προχτεσινή σύσκεψη είναι, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, να μειωθεί η παραγωγή, μέσω των ατομικών δηλώσεων ηρτημένης παραγωγής των βαμβακοπαραγωγών, που ξεκίνησε από φέτος. Πιο ειδικά σχεδιάζεται να υπολογιστεί η παραγωγή των τελευταίων πέντε ή τριών χρόνων ανά παραγωγό, η οποία θα μειωθεί κατά 10 με 15%. Η παραγωγή πάνω από μειωμένο το ατομικό όριο που θα επιβληθεί, δε θα επιδοτείται.

Κατά τ' άλλα ο υφυπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε ότι αυξάνεται το ποσοστό υγρασίας από 15% σε 17% και πως προωθείται η σύσταση της διεπαγγελματικής επιτροπής βάμβακος. Τόσο το πρώτο και κυρίως το δεύτερο, εξυπηρετούν βασικά το συμφέροντα των εκκοκκιστών - βιομηχάνων. Επίσης ο Β. Αργύρης ανέφερε ότι γίνονται έκτακτοι έλεγχοι (δηλαδή ισοζύγια) σε εκκοκκιστήρια και πως συστάθηκε φέτος τριτοβάθμια επιτροπή ελέγχου που βγαίνει αιφνιδιαστικά στην επαρχία και ελέγχει εκκοκκιστήρια και τις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες ελεγκτικές επιτροπές. Επιπλέον ο υφυπουργός Γεωργίας σε μια ακόμα προσπάθεια να δημιουργήσει εντυπώσεις, ανέφερε ότι βαμβακοπαραγωγοί παίρνουν φέτος καλύτερη τιμή και πως η τελική τιμή θα φτάσει τις 280 - 290 δραχμές το κιλό εφόσον η τελική παραγωγή δε θα ξεπεράσει τα 1.280.000 τόνους. Δε... διευκρίνισε, όμως, αν η όποια τελική τιμή που θα πάρουν τελικά οι βαμβακοπαραγωγοί θα είναι... ολόκληρη ή θα απολέσει και το περσινό προεκλογικό 40άρι. Γιατί απ' ό,τι διαφάνηκε χτες από τα λεγόμενά του, κυβέρνηση και ΑΤΕ σκοπεύουν να το παρακρατήσουν από την τιμή της φετινής παραγωγής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ